Waarom katers erger worden met de leeftijd
Gezondheid

Waarom katers erger worden met de leeftijd

Het is geen geheim meer: katers worden erger als je ouder wordt. Mijn 18-jarige ik sprong op zondagochtend uit bed na een nachtje shotjes drinken tot 4 uur ’s morgens, terwijl mijn 26-jarige ik op zondagmiddag opstaat met het gevoel alsof boosaardige elfjes met hamers tegen de binnenkant van mijn schedel kloppen. En dit na 4 glazen wijn die ik nog voor middernacht heb gedronken. Het is een wrede wereld.

Hoewel er veel bewijs is dat katers echt verergeren met ouder worden, zijn er maar weinig wetenschappers die verklaren waarom dit zo is. Mogelijk is het een combinatie van factoren.

De verandering van je lichaamssamenstelling

Naarmate je ouder wordt, verandert je lichaam. Je verliest meer spiermassa en er durven wel eens een paar kilootjes bij komen. Geen paniek, dit is volledig normaal. Maar, terwijl je spierweefsel voor meer dan 75 % uit water bestaat, is dat bij vet slechts 10 %. Alcohol wordt sneller opgenomen door water, dus hoe meer percentage lichaamsvet je hebt, hoe langer de alcohol in je lichaam blijft en hoe groter de kans op uitdroging.

Minder leverenzymen

Volgens George Koob, een Amerikaans hoogleraar en autoriteit in het onderzoek naar verslavende aandoeningen, daalt het aantal leverenzymen naarmate je ouder wordt. En laat net die enzymen ervoor zorgen dat alcohol wordt verwerkt en afgebroken door je lichaam. Hierdoor moet je lever langer werken met als gevolg een kater die veel langer duurt.

Ons alcoholverbruik verandert

De manier waarop we alcohol nuttigen verandert naarmate onze leeftijd. Terwijl jongeren meer geneigd zijn om af en toe veel te drinken op korte tijd, drinken oudere mensen liever kleine hoeveelheden, maar dan verspreid over de hele week. Een glaasje bij de maaltijd of ’s avonds bij je favoriete Netflix serie. Maar oh jee als we dan nog eens een nachtje willen doorstappen: onze lever is dat niet meer gewend. ’s Avonds grote man, ’s morgens … . En heel veel water.

Inspiratie nodig?

Volg het goede voorbeeld van Evi Hanssen en lees haar verhaal over stoppen met alcohol hier: Evi Hanssen besloot te stoppen met alcohol | solidaris-vlaanderen.be.

Tips & tricks op jouw maat?

Nieuwe blogposts met tips & tricks, events & wedstrijden
maandelijks in je mailbox?

Whoop whoop! Je bent ingeschreven!

Oepss, er ging iets mis. Probeer later nog eens.

Ik ga akkoord met het privacybeleid van Op Eigen Benen Staan (lees het op www.oebs.be) en ben 16 jaar of ouder