Mentale & fysieke gezondheid

Helemaal klaar voor de examens van januari? Zo doe je dat!

De examens van januari zijn misschien wel de moeilijkste. Het zijn voor velen de eerste examens van het jaar, de eerste keer dat je een bepaald vak studeert … En daarbovenop vallen de feestdagen ook nog eens in je blokperiode. Een goede strategie en planning zijn dus belangrijk. Wij geven alvast enkele tips en tricks mee.

Stap 1: zoek de studiemethode die werkt voor jou

Over het algemeen kunnen we vijf studiemethodes onderscheiden:

  • Visueel: jij leert het best aan de hand van kleurrijke schema’s en kan je perfect herinneren waar in de cursus het antwoord op een examenvraag stond.
  • Auditief: Jij onthoudt het best wat er verteld wordt in de les.
  • Verbaal: Jij leert het best door je notities luidop op te zeggen.
  • Kinesthetisch: Jij leert het best wanneer je tastzin geprikkeld wordt, je moet je cursus kunnen vasthouden tijdens het leren.
  • Schriftelijk: als je de leerstof al eens opschrijft of een samenvatting maakt, ken je de helft eigenlijk al omdat het ‘in je hand’ zit.

Geen idee welke methode het best werkt voor jou? Test ze eens en ontdek welke voor jou werkt. De combinatie van verschillende methodes kan extra effect hebben. 

Stap 2: alleen of samen met klasgenoten

Sommigen kunnen beter studeren in groep. Dat komt omdat je elkaar op een bepaalde manier verantwoordelijk houdt voor je studievoortgang en elkaar de leerstof kunt uitleggen. Voor sommigen is het een geschenk om in een bibliotheek of een studiezaal te studeren. Anderen raken dan weer juist afgeleid door de aanwezigheid van medestudenten. Voor de ‘kluizenaars’ onder ons is een studiezaal niet de ideale oplossing. Ook hier geldt dat je de beide best gewoon eens uitprobeert om te achterhalen wat jou het best ligt.

Stap 3: bepaal je doelstelling en microdoelstellingen

Ga na wat je hoofddoel is dit semester. Bijvoorbeeld zeven examens succesvol afleggen, naar alle lessen gaan … Breek vervolgens je hoofddoelstelling op in kleine subdoelstellingen die je kunnen helpen om je doel te bereiken. Als je doel bijvoorbeeld is om zeven examens af te leggen, kunnen je microdoelstellingen zijn: 50 pagina’s studeren per dag, naar 10 lessen gaan per week enzovoort.

Stap 4: probeer elke dag een uur te reserveren om aan je doelstelling te werken.

Het werkt veel effectiever om elke dag een beetje te studeren en aan je microdoelstellingen te werken, dan alles in enkele dagen te proppen. Het is ook makkelijker haalbaar en te integreren in je dagelijkse routine.

Stap 5: pauzeer op tijd

Heb je enkele uren studeren voor de boeg nu de examens dichterbij komen? Probeer dan om de 25 minuten heel kort te pauzeren (5 minuutjes). Elke vierde pauze mag een langere zijn (15-30 minuten). Probeer tijdens je pauze wat te bewegen. Dat heeft een positieve invloed op de bloeddoorstroom waardoor je hersenen beter blijven werken. Korte blokken werken veel beter dan urenlang aan één stuk studeren. Houd in je planning ook rekening met familiefeestjes en voorzie ruimte hiervoor. Een goede planning helpt je naar dat familiefeestje te trekken zonder in je achterhoofd de hele tijd te denken aan wat je nog allemaal moet studeren als je terugkomt.

Stap 6: kies je studeerplaats(en)

Kies een studeerplaats waar je weinig afleiding ondervindt. Probeer ook enkel het hoognodige bij je te hebben. Als je laptop, smartphone of andere schoolboeken je afleiden van datgene waar je mee bezig bent, leg ze dan aan de kant. Een opgeruimde studeerplek zorgt voor een opgeruimd hoofd.

Soms kan het wel helpen om af en toe eens te wisselen van plaats. Een back-up studeerplaats kan je soms verse moed geven en kan ook goed zijn voor de ergonomie omdat je eens wisselt van stoel.

Stap 7: probeer je laptop of smartphone niet te gebruiken tijdens de les

Een laptop of smartphone kan voor veel afleiding zorgen tijdens de les. Probeer ze daarom achterwege te laten als je ze niet nodig hebt voor de les. Maak liever notities in een old school cursusblok. Zo zitten de woorden ook meteen in je hand en onthoud je beter, zeker als je schriftelijke leerder bent. Neem je toch liever notities op je laptop, druk deze dan af wanneer je gaat blokken. Zo kun je de afleidingen van je laptop aan de kant schuiven en het is minder vermoeiend voor je ogen.

Stap 8: creëer een slaaproutine

Wanneer je elke avond rond hetzelfde tijdstip gaat slapen, zal je je uitgeruster voelen. Probeer ook aan voldoende uren slaap te komen: een goede maatstaf is 7 tot 9 uren per nacht. Uitgerust studeren is automatisch scherper en efficiënter studeren. Als je met je laptop studeert, probeer dan schermen te vermijden na het studeren. Je hebt al de hele dag naar een scherm getuurd dus gun je ogen wat rust.

Stap 9: hou jezelf verantwoordelijk

Maak een checklistje van je microdoelstellingen en vink ze af wanneer je ze hebt afgewerkt. Stel jezelf ook bepaald deadlines of milestones, bijvoorbeeld een hoofdstuk afwerken in een week. Deze taken en milestones afvinken werkt erg motiverend en helpt je je vooruitgang bij te houden. Wees ook niet te streng voor jezelf. Het kan al eens voorvallen dat je een deadline of milestone niet haalt. Probeer dit een andere week in te halen.

Alvast heeeel veel sterkte en succes van het OEBS-team!