Mentale & fysieke gezondheid

Anticonceptie: 4 getuigenissen

Sorry heren, maar dit is er eentje voor de ladies ;-). Vraag jij je soms af welk anticonceptiemiddel nu eigenlijk het beste is? Geraak je niet wijs uit al die dokterspraatjes en overload aan informatie op het internet? Vier ervaringsdeskundigen getuigen anoniem over de voor- en nadelen van hun anticonceptie.

Hormonaal implantaat

“Ik heb nu 4 jaar een hormonaal implantaat, zo’n ‘staafje’ omdat ik mijn pil altijd vergat. Bovendien wou ik geen anticonceptie die ik niet voelde zitten en wou ik niets in de ‘regio onderbuik’. Er zijn heel wat voordelen: ik heb minder hoofdpijn en moet niet nadenken over mijn anticonceptie. Daarnaast had ik de afgelopen jaren amper bloedingen en dus geen tampons of maandverband nodig. Het enige nadeel is dat ik soms een kleine bloeding heb en dat ik geen controle heb over wanneer dat juist voorkomt. Ik zou het zeker aanraden aan anderen. Ik voel me er heel veilig mee en heb nooit last van mijn regels!” – Blondie89

Spiraaltje

“Drie jaar geleden koos ik voor het spiraaltje. In het begin deed het een beetje pijn. Mijn lichaam moest er aan wennen. Ik hoorde van andere vrouwen dat zij hier ook last van hadden. Sommige laten het daarom soms terug verwijderen. Ik heb echter doorgebeten en daar ben ik nu heel blij om! Eens je lichaam het gewoon is, voel je er niets meer van. Ik heb bijna geen bloedingen meer, alleen af en toe een paar drupjes bloed. En die fabeltjes die je soms hoort dat je lief er tegenaan zou stoten? Mijn lief heeft er nog nooit iets van gevoeld.” – Doorzettertje

Anticonceptiepil

“Ik gebruik de pil. Ik gebruik hem al sinds mijn twaalfde (voor medische redenen), dus nu al 24 jaar. Sinds vier jaar neem ik om medische redenen de pil door, zonder stoppauzes. Ik koos voor deze pil op aanraden van mijn dokter. Ze zeggen dat je een verminderd libido krijgt van de pil, en dat van mij staat ver onder nul (lacht). Er is dus wel iets van waar! Voor de rest ben ik zeer tevreden over deze pil, maar ik zou hem natuurlijk enkel aanraden aan vrouwen die niet al te vergeetachtig zijn. Daar komen ongelukjes van! – Treesje (36)

Liever geen pil? Ontdek alle vormen van anticonceptie.

De ring

“Ik gebruik de Nuvaring nu zo’n vier jaar. Daarvoor gebruikte ik de pil. Omdat ik bij de pil last had van ‘depressieve moods’ raadde mijn dokter aan om de Nuvaring te proberen. Het grote voordeel is dat je minder kans hebt om je anticonceptie te vergeten. Je moet er maar 2 keer per maand aan denken: één keer bij het insteken en één keer bij het uithalen ervan. Ook handig wanneer ik op reis ga, want vroeger vergat ik mijn pil vaak wanneer ik op reis ging. Ik heb minder moodswings en minder pijnlijke maandstonden. Het enige nadeel voor mij is de kostprijs. Van sommigen hoor ik dat ze soms last hebben van infecties sinds ze de Nuvaring hebben, maar zelf heb ik hier echt nooit last van gehad. Ik zou het dus zeker aanraden aan andere meisjes, ik ben er enorm tevreden over!” – UnicornsAreReal (25)

Terugbetaling anticonceptie nodig? Ziekenfonds Solidaris voorziet een terugbetaling voor alle leden. Lees er alles over op Terugbetaling anticonceptie | solidaris-vlaanderen.be.