Combineer je studies met de feestdagen
Gezondheid,  Studie

Combineer je studies met de feestdagen

Prettige feestdagen! Of wat daarvan overblijft tijdens de blok … Voor ondergetekende is het nog niet zo heel lang geleden dat de eindejaarsperiode gepaard ging met stapels boeken, notities, PowerPoints en de nodige lading stress. Hoe je het ook draait of keert, blokken en feestgedruis gaan niet samen. Maar met onze bruikbare tips lukt het beter. Veel succes!

Plan je studiemomenten meteen in

Zelf begon ik hieraan zodra ik mijn examenrooster kreeg. Hoeveel tijd heb je tussen vakken in? Hoeveel tijd moet je er tijdens de blok aan besteden? En het puzzelen kan beginnen! Probeer een vast studieritme te ontwikkelen. Als je rond hetzelfde uur opstaat, is de kans dat je je overslaapt kleiner. Je lichaam went aan je ritme en je zal je dus ook fitter voelen.

Voorzie leuke pauzemomenten

Tijdig een korte pauze nemen, is belangrijk. Maar plan zeker ook enkele uitgebreide pauzes in waarbij je je gedachten echt kan verzetten en helemaal kan ontspannen. Zo is even sporten of een halve dag kerstshoppen i-de-aal tijdens de feestdagen.

Plan niet te krap

Er kan al eens iets onverwachts gebeuren tijdens het blokken. Je tante en nonkel springen binnen want zij hebben verlof en je bent plots weer een uurtje kwijt. Zorg dus dat je planning realistisch is en laat zelfs wat extra ruimte open waar mogelijk!

Verzamel al je studiemateriaal voor je aan een nieuw vak begint

Als je tijdens het studeren nog op zoek moet naar de volgende PowerPoint verlies je kostbare tijd en panikeer je misschien nodeloos! Dus ook al hoor je het niet graag: orde is hierbij belangrijk.

Slaap voldoende en eet gezond

Je lichaam en dan vooral je brein heeft heel wat energie nodig tijdens het studeren. Maar op kerstavond of bij oud op nieuw mag je heus weleens zondigen. Dat maak je dan wel goed in je voornemens voor het nieuwe jaar ;-).

Ga niet meteen na het studeren slapen

Gun je hersenen de broodnodige rust om te bekomen van een zware studiedag. Dat zal ook je slaap ten goede komen.

Bereid je praktisch voor op je examen

Maak voor jezelf een handig overzicht met wanneer je welk examen hebt, welke zaken je mag meenemen, waar je precies moet zijn … Zo voorkom je in de laatste momenten heel wat stress. Controleer de avond op voorhand natuurlijk wel even of de locatie niet veranderd is!

Vertrouw op jezelf

Tijdens het studeren praat je natuurlijk veel met vrienden en studiegenoten. Denk er echter aan dat iedereen op een andere manier studeert. De ene studeert snel, maar herhaalt veel, de andere studeert liever 1 keer heel grondig. Laat je niet van de wijs brengen en vertrouw op je plan van aanpak.

Geniet van de feestdagen!

Een betere ontspanning met vrienden en familie ga je niet vinden. Als je goed plant, kan je gerust een dagje vrij nemen met kerst en/of nieuw. Succes!

Tips & tricks op jouw maat?

Nieuwe blogposts met tips & tricks, events & wedstrijden
maandelijks in je mailbox?

Whoop whoop! Je bent ingeschreven!

Oepss, er ging iets mis. Probeer later nog eens.

Ik ga akkoord met het privacybeleid van Op Eigen Benen Staan (lees het op www.oebs.be) en ben 16 jaar of ouder