Mentale & fysieke gezondheid

Anti-STRESS programma

Op Eigen Benen Staan geeft soms wel stress. De boel zelf regelen, plannen en betalen = stress. De juiste job vinden = stress. Bemoeizuchtige ouders = stress. Nieuwe date = stress.

Stress betekent niets anders dan spanning of druk. Stress is niet per definitie ongezond. Er is zelfs niks mis met stress in ons leven. De meeste mensen hebben een beetje gezonde stress nodig om voldoende uitdaging te hebben en zich goed te voelen. Stress wordt wel een probleem als de hoeveelheid stress of de ernst van de stresserende situatie (draaglast) groter is dan wat je aankan (draagkracht).

Gebeurt er iets ingrijpends, zoals je baan verliezen of een relatie die stuk gaat, of sta je een langere tijd onder druk, bijvoorbeeld door te veel werk, spanningen of geldgebrek, dan kan stress lichamelijke en geestelijke gevolgen hebben. Het komt er dus op aan om goed om te gaan met stress. En dat heb je zelf in de hand. Met deze 6 tips pak je stress in no time aan. 

6 Tips tegen stress

#Moetjustniks

Verander ‘moeten’ in ‘willen’ en doe meer van wat jij écht belangrijk vindt in het leven.

#ThinkPositive

Denk positief. Een half vol glas is altijd beter dan een half leeg en grote dorst. Het is nog nooit blijven regenen. Beterschap is altijd onderweg.

#BeKind

Dankbaar zijn voor de dingen in je leven en je eigen beste vriend zijn, maakt het leven veel plezanter. Wees lief voor jezelf, niemand is perfect. En die perfecte insta foto is eigenlijk niet zó belangrijk. Elke dag even stilstaan bij 3 dingen waar je dankbaar voor bent, helpt écht om gelukkiger te zijn.

#Hulplijn

Je kunt niet alles alleen. Dat hoeft ook niet. Durf hulp vragen.

#BFF’s

Je kan beter een paar goeie vrienden hebben dan veel slechte. Investeer in hechte banden met de mensen om je heen.

#Metime

Druk regelmatig eens op de pauzeknop en gun jezelf een chillmomentje. Dat maakt je frisser en geeft energie. Doe wat ademhalingsoefeningen of iets wat je ontspant zoals met quality time vrienden of familie, sporten, muziek luisteren. Na een kutdag je afreageren door te roken, eten of coma-zuipen kan even leuk zijn, maar helpt eigenlijk niet.

PS: Voel je je niet goed in je vel? Schakel hulp in van een professional. Via je ziekenfonds krijg je een terugbetaling voor psychologische begeleiding.