Mentale & fysieke gezondheid

Studeren eenzaam? Studeer samen

December is traditioneel de maand van hartverscheurende keuzes voor studenten. Het familiefeest waar volgens de Bomma je aanwezigheid verplicht is of het veel plezantere kerstfeestje met kotgenoten of vrienden … Gelukkig weten wij dat jij hard werkt voor je examens en dat dit in schril contrast staat met al die gezelligheid. Of zou ‘samen studeren’ iets zijn?

Studeren hoeft niet altijd eenzaam te zijn. Steeds meer studenten verenigen zich om samen te studeren in een bibliotheek, op school of gewoon op kot. Zowat de helft van de studenten studeert alleen, de andere helft studeert soms samen met anderen, blijkt uit onderzoek van Trend Wolves. Dit samen studeren zou volgens onderzoekers zelfs bevorderlijk zijn voor je resultaten.

Allé hup, aan het werk!

Samen studeren zorgt automatisch voor structuur en regelmaat. De sociale controle houdt je in het gareel en jij houdt jezelf beter aan gemaakte afspraken en schema’s. Door samen te studeren voel je je gesteund door een netwerk en dat tijdens een examenperiode die emotioneel best zwaar kan zijn.

Houston, we have a problem!

Samen voor hetzelfde vak studeren, kan handig zijn wanneer je nog vragen hebt. Vraag natuurlijk niet aan je studiegenoot om de hele cursus even uit te leggen. Uiteraard kan je ook zelf hulplijn spelen. Doordat je iets uitlegt worden er in je hersenen allemaal nieuwe connecties gemaakt voor deze informatie. Dat zorgt ervoor dat ook jij de materie beter kan onthouden.

Motivation is the key to succes!

Mensen zien studeren, doet studeren. Als je alleen aan je bureau zit, is de verleiding om naar nutteloze websites te surfen, e-mails of Facebook te checken vaak enorm groot. Zie je dat je blokgenoten flink aan het werk zijn, dan ben je geneigd hetzelfde te doen.

Als je in groep studeert, is er altijd wel iemand die je een hart onder de riem kan steken. En geef nu toe, het heeft zo zijn charmes. Als dat nog niet volstaat denk dan vooral aan de mogelijkheden van goede resultaten. Geen herexamens, wel Pukkelpop, vakantie … enfin: betere tijden als beloning!

Kan je hoofd nog wat hulp gebruiken? Boost je geest met dit aanbod van Solidaris: Gezonde geest | solidaris-vlaanderen.be