Mentale & fysieke gezondheid

Energiedrankjes, niet de beste remedie tegen vermoeidheid

Liefst 60% van de jongeren drinkt energiedrankjes. Dat blijkt uit onderzoek van de VUB bij jongeren tussen 12 en 18 jaar. Grijp jij weleens naar energiedrankjes? Let ermee op. Overmatig gebruik van energiedrankjes kan je net vermoeid maken.

Energiedrankjes hebben het imago van toverdrankjes. Je drinkt er eentje en je voelt je instant wakkerder en productiever. Dit effect is maar tijdelijk. Zodra het uitgewerkt is, ben je vaak nog vermoeider dan ervoor.

Opeenstapeling van cafeïne

In heel wat voedingsmiddelen zit cafeïne. Niet enkel in energiedrankjes en koffie, maar natuurlijk ook in cola en ijsthee en zelfs in chocolade vind je een flinke dosis terug. Energiedrankjes zijn dan ook extra gevaarlijk als je ze gebruikt in combinatie met die andere cafeïnehoudende voedingsmiddelen. Of in combinatie met alcohol.

Hoeveel cafeïne is ongezond?

Ben je jonger dan 13? Drink best helemaal geen energiedrank. Vanaf 13 jaar kan maximaal 1 energiedrankje per dag, op voorwaarde dat je die dag geen andere middelen gebruikt die ook cafeïne bevatten. Vermijd ook over lange periodes dagelijks een energiedrankje te consumeren. Maar drink er enkel eentje wanneer het echt nodig is. Wanneer je moet studeren voor een moeilijk examen bijvoorbeeld.

De risico’s

Als je teveel energiedrank gebruikt of dit vaak gebruikt in combinatie met alcohol, kan je last krijgen van slapeloosheid of uitdroging, een verhoogde bloeddruk en hartkloppingen. Bij een extreem grote hoeveelheid cafeïne kan je zelfs overlijden. Een ander probleem met energiedrankjes, is het suikergehalte. Net zoals andere frisdranken zorgen zulke drankjes dus voor overgewicht.

Wat doe je dan wel tegen vermoeidheid? 7 tips:

  1. Vermijd stress. Maak bewust tijd vrij in je agenda voor ontspanning.
  2. Zorg dat je aan 7,5 tot 8 uur slaap komt. Tieners hebben zelfs 9 uur slaap nodig.
  3. Probeer ’s avonds een uur voor je gaat slapen je smartphone links te laten liggen. Het licht van schermen (televisie, smartphone of pc) zorgt er namelijk voor dat je minder melatonine, het slaaphormoon, aanmaakt.
  4. Zorg voor regelmaat en routine. Uit onderzoek blijkt dat dit veel minder energie kost.
  5. Beweeg minstens 3 dagen per week gedurende 30 minuten. Laat je sponsoren met het sportvoordeel van je ziekenfonds.
  6. Eet zo gezond mogelijk. Een vitaminetekort kan vermoeidheid in de hand werken. Inspiratie nodig? Ontdek deze heerlijke én gezonde recepten.
  7. Zorg voor voldoende licht in huis. In de donkere wintermaanden maak je namelijk minder vitamine D aan. Check ook eens dit boeiende blogartikel over vitamines: Kan je te veel vitamines nemen? | solidaris-vlaanderen.be.