Energiedrankjes
Gezondheid

Energiedrankjes, niet de beste remedie tegen vermoeidheid

Liefst 60% van de jongeren drinkt energiedrankjes. Dat blijkt uit onderzoek van de VUB bij jongeren tussen 12 en 18 jaar. Ben jij zo’n student die weleens naar energiedrankjes grijpt tijdens het studeren of tijdens de ochtendles? Let hier mee op. Overmatig gebruik van energiedrankjes kan je net vermoeid maken. Lees hoe je die vermoeidheid beter kan bestrijden.

Energiedrankjes hebben het imago van toverdrankjes. Je drinkt er eentje en je voelt je instant wakkerder en productiever. Dit effect is echter tijdelijk. Zodra het uitgewerkt is, ben je vaak nog vermoeider dan ervoor.

Opeenstapeling van cafeïne

In heel wat voedingsmiddelen zit cafeïne. Niet enkel in energiedrankjes en koffie, maar natuurlijk ook in cola en ijsthee en zelfs in chocolade vind je een flinke dosis terug. Energiedrankjes zijn dan ook extra gevaarlijk als je ze gebruikt in combinatie met die andere cafeïnehoudende voedingsmiddelen. Of in combinatie met alcohol.

Hoeveel cafeïne is ongezond?

Ben je jonger dan 13? Drink best helemaal geen energiedrank. Vanaf 13 jaar kan maximaal 1 energiedrankje per dag, op voorwaarde dat je die dag geen andere middelen gebruikt die ook cafeïne bevatten. Vermijd ook over lange periodes dagelijks een energiedrankje te consumeren. Maar drink er enkel eentje wanneer het echt nodig is. Wanneer je moet studeren voor een moeilijk examen bijvoorbeeld.

De risico’s

Wanneer je te veel energiedrank gebruikt of dit vaak gebruikt in combinatie met alcohol, kan je last krijgen van slapeloosheid of uitdroging. Verder kan je te maken krijgen met een verhoogde bloeddruk en hartkloppingen. Bij een extreem grote hoeveelheid cafeïne kan je zelfs overlijden, maar dit komt gelukkig niet vaak voor. Een ander probleem met energiedrankjes, is het suikergehalte. Net zoals andere frisdranken kunnen zulke drankjes dus zorgen voor overgewicht.

Wat doe je dan wel tegen vermoeidheid? 7 tips:

  1. Vermijd stress. Maak bewust tijd vrij in je agenda voor ontspanning.
  2. Zorg dat je aan 7,5 tot 8 uur slaap komt. Tieners hebben zelfs 9 uur slaap nodig.
  3. Probeer ’s avonds een uur voor je gaat slapen je smartphone links te laten liggen. Het licht van schermen (televisie, smartphone of pc) zorgt er namelijk voor dat je minder melatonine, het slaaphormoon, aanmaakt.
  4. Zorg voor regelmaat en routine. Uit onderzoek blijkt dat dit veel minder energie kost.
  5. Beweeg minstens 3 dagen per week gedurende 30 minuten. Laat je sponsoren met de sportpremie van je ziekenfonds.
  6. Eet zo gezond mogelijk. Een vitaminetekort kan vermoeidheid in de hand werken. Inspiratie nodig? Ontdek deze heerlijke én gezonde recepten.
  7. Zorg voor voldoende licht in huis. In de donkere wintermaanden maak je namelijk minder vitamine D aan. Check ook eens dit boeiende blogartikel over vitamines: Kan je te veel vitamines nemen? | solidaris-vlaanderen.be.

Tips & tricks op jouw maat?

Nieuwe blogposts met tips & tricks, events & wedstrijden
maandelijks in je mailbox?

Whoop whoop! Je bent ingeschreven!

Oepss, er ging iets mis. Probeer later nog eens.

Ik ga akkoord met het privacybeleid van Op Eigen Benen Staan (lees het op www.oebs.be) en ben 16 jaar of ouder