Mentale & fysieke gezondheid

5 manieren om creatiever te worden

‘Out of the box denken’, ofwel niet ‘in hokjes denken’ is tegenwoordig een professionele competentie. Maar wat is het juist? Bij out of the box denken moet je je letterlijk een doos voorstellen. Die doos is een bestaand denkkader waarbinnen we denken. Dat vast patroon van denken en handelen maakt ons minder creatief. We bedenken dan enkel de dingen die voor de hand liggen. Als we buiten die doos gaan denken, gaan we op een andere manier naar een oplossing zoeken voor een bepaald probleem. En dat brengt vaak nieuwe ideeën op. Maar hoe doen we dat juist, creatiever denken?

1. Wees er niet bewust met bezig

Jezelf pushen om juist dat geweldig creatief idee te krijgen lukt niet altijd. Soms kan je het beter even laten rusten. De meeste creatieve ideeën komen pas als je met iets totaal anders bezig bent. Denk maar aan sporten, onder de douche staan of dagdromen. Je hersenen zijn dan vrij om af te dwalen en je denkt niet meer logisch na.

2. Schrijf het op

Neem altijd een notitieboekje mee. Zo kan je, als je ineens een geniaal idee krijgt, het opschrijven. Ook kan je brainstormen, een soort creativiteitstechniek met als doel snel en veel nieuwe ideeën te krijgen. Je begint met iets en schrijft telkens het volgende op wat in je opkomt. Geen enkel idee is te gek. Denk niet waarom een idee onmogelijk is, maar zoek net naar redenen waarom het wél mogelijk is. Meestal gebeuren brainstormsessies ook in groep, wat nog beter is. Vele verschillende inzichten zorgen ervoor dat je op nieuwe ideeën komt.

3. Wat als … ?

Het tv-programma ‘Wat Als?’ is een perfect voorbeeld van buiten hokjes denken. Dat kan jij ook doen. Daag jezelf eens uit door je in een moeilijke situatie te brengen en probeer hier een oplossing voor te vinden. Ben je een echte perfectionist? Daar is niets mis mee, maar perfectie kan een denkbeeldige muur vormen voor creativiteit. Als je telkens streeft naar perfectie, mis je andere kansen. Durf te veranderen en nieuwe dingen doen die niet voor de hand liggen. Je zal vanzelf merken dat je op andere efficiënte ideeën komt.

4. Geroezemoes op de achtergrond

Een klein beetje muziek of andere geluiden op de achtergrond kunnen je creativiteit stimuleren. Volgens onderzoekers aan de Universiteit van Illinois krijgt je creativiteit een boost wanneer je rond de 70 decibels aan achtergrondgeluiden waarneemt. Nog een reden meer om een bezoekje te brengen aan die hippe koffiebar.

5. Koop jezelf een Bullet Journal

In boekenwinkels kan je er bijna niet naast kijken: Bullet Journals. Open Pinterest en je ziet honderden ideeën over hoe je je Bullet Journal kan invullen. In 2013 creëerde ontwerper Carroll Ryder dit boekje vol punten waarin je tegelijk een takenlijst, een dagboek, notitieboek en schetsboek hebt. Die punten vormen de basis van het boek. Zo kan je gemakkelijk diagrammen en lijstjes tekenen. Een Bullet Journal kan je voor alles gebruiken, voor boodschappenlijstjes, verhuislijsten, weekmenu’s, overzicht van je kosten en al je creatieve ideeën. Je plakt er stickers in, lintjes, washitape … de mogelijkheden zijn oneindig. Ideaal om je creativiteit te stimuleren als je het ons vraagt.

En onthoud vooral: kleur niet binnen de lijntjes, maar maak vooral je eigen tekening.