Mentale & fysieke gezondheid

De ideale setting om te studeren

Je hebt je waarschijnlijk al vaak afgevraagd wat nu de beste studiemethode is. Samenvatten, de inhoudstafel vanbuiten leren, elkaar ondervragen … maar wist je dat je omgeving ook een belangrijke factor is bij het studeren? Temperatuur, kleuren, belichting … al deze dingen hebben ook een invloed op hoe goed jij kan studeren. Nog snel ‘redecoraten’ voor de examens? Go!

Daglicht en kunstlicht

Heb je je al afgevraagd of je best studeert met daglicht of met kunstlicht? Onderzoekster Mirjam Muench heeft het antwoord na jarenlang onderzoek. Ze vergeleek twee onderzoeksgroepen, waarvan eentje meerdere dagen werd blootgesteld aan daglicht, de andere aan kunstlicht.

Wat blijkt? De onderzoeksgroep die aan kunstlicht werd blootgesteld, voelde zich ’s avonds sneller moe. Blootstelling aan te weinig licht of te veel kunstlicht maakt ons slaperig en meer gestresseerd. Daarom probeer je best zoveel mogelijk te studeren met daglicht. Bijvoorbeeld van 8 uur ’s morgens tot 20 uur ’s avonds met regelmatig een korte pauze ertussenin. Neem bijvoorbeeld om de 30-50 minuten 10 minuutjes pauze en neem ’s middags een langere pauze van 30-45 minuten.

Likje verf, anyone?

Ook de kleur van de kamer waarin je studeert, beïnvloedt hoe efficiënt je studeert. Tijd voor een nieuw likje verf? Wij geven enkele ideetjes mee:

Blauw

Volgens kleurpsychologen zou de kleur blauw rustgevend zijn en de productiviteit verhogen. De ideale kleur voor een ruimte waarin je wil studeren, dus. Fel blauw of turquoise zijn overigens een betere optie dan grijzig blauw, maar misschien wat schreeuwerig voor je interieur. Je kan er ook voor kiezen om enkel de muur achter het bureau in fel blauw te schilderen.

Groen

Wat donkerder groen zoals mosgroen zou zorgen voor een boost in je concentratievermogen en is een minder overheersende kleur dan blauw. Ook limoengroen is een optie.

Rood

Val je nogal gemakkelijk in slaap tijdens het studeren? Dan is een rode muur the way to go! Het is een stimulerende kleur die je energie geeft. Let wel op: studeer je in je slaapkamer? Dan is een rood likje verf niet ideaal natuurlijk, want ook ’s nachts houdt de kleur je wakker.

Geel

Net zoals rood, geeft geel energie. Omdat er veel verschillende soorten geel zijn, zijn sommige wel geschikt om te gebruiken in de slaapkamer. Een boterachtige kleur geeft voldoende energie maar is toch zacht genoeg voor een goede nachtrust. Verf je een bureau? Dan kan je voor fel geel gaan.

De beste temperatuur om te studeren

Het kan al eens warm worden als je studeert voor je eindexamens in juni. Uit een onderzoek aan de Westview Hogeschool in Portland, blijkt dat de temperatuur waarin je studeert een groot verschil maakt. Er werden drie ruimtes opgesteld: eentje met een temperatuur van 27,2 graden, eentje met een temperatuur van 22,2 graden en de laatste met een temperatuur van 16,1 graden celsius. Daarin mochten de proefpersonen gedurende een bepaalde tijd studeren. Vervolgens moesten ze een examen afleggen.

De resultaten per klasruimte waren erg verschillend. De gemiddelde score van de studenten in de koude ruimte bedroeg 76 op 100. Die van de controlekamer (22,2°c) bedroeg 90. De warme ruimte scoorde het slechts met een gemiddelde score van 72.

Op basis van het onderzoek raden de onderzoekers aan om te studeren in een ruimte met een temperatuur van tussen de 21 en de 23 graden. Dat is meteen ook de beste temperatuur voor een productieve kantoorruimte volgens een meta-analyse van de Universiteit in Helsinki.

Conclusie

De ideale studeerplaats is dus geverfd in knalrood of felgeel, bij een temperatuur van 22°c en met natuurlijk licht. Handig om rekening mee te houden, maar natuurlijk niet altijd even haalbaar of realistisch ;-). Vergis je niet: een juist ingerichte ruimte kan je helpen met efficiënt studeren, maar belangrijker dan de ruimte waarin je studeert is natuurlijk nog altijd goed plannen, voldoende studeren en goed uitgerust zijn voor je examens.

Good luck!