Mentale & fysieke gezondheid

Alles komt goed, alleen niet vandaag …

Maar liefst 30% van de jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar ervaart problematische prestatiedruk. Aan de basis hiervan liggen vooral sociale en schoolse factoren. Maar jongeren kampen ook met een problematische ‘fear of missing out’ en met een ongezonde omgang met sociale media, blijkt uit een enquête van ziekenfonds Solidaris.

Jongeren voelen niet altijd duidelijk aan wat er van hen verwacht wordt. Ze zetten dan maar op alles in. Maar is die situatie onhoudbaar. De 1065 ondervraagde jongeren gaven bijna unaniem aan dat ze te veel druk ervaren op school. Meer dan de helft klaagt ook over druk in hun sociaal leven of druk op het werk. Nochtans komt deze druk vaak van de jongeren zelf, vooral door het toenemende perfectionisme en individualisme van jongeren. Één van de ondervraagden getuigde: ‘Ik heb een paniekstoornis gekregen omdat ik mezelf te veel druk oplegde en er met niemand over babbelde.’

Zelfhulptips

Ervaar je prestatiedruk? Wij hebben 3 tips voor jou! 

  • Overdrijf niet in competitiviteit

Stel je eigen doelen maar ken vooral ook je eigen grenzen. Grenzen verleggen is leuk maar niet ten koste van je gezondheid. Probeer je leeftijdsgenoten niet voorbij te streven in hun prestaties op vlak van school, werk of een bruisend sociaal leven. Maak voor jezelf uit wat jij belangrijk vindt.

  • Druk op de pauzeknop

Gun je hersenen rust. Terwijl je Netflixt, een koffie drinkt en door je feed scrolt ben je nog 3 dingen tegelijk aan het doen. 

  • Relativeer

Durf dingen en vooral ook jezelf te relativeren. De wereld stopt niet met draaien als je iets niet doet. Onthoud vooral: uiteindelijk komt alles goed, alleen niet vandaag 😉 

  • Het is oké om jezelf te zijn

Het is ok om niet (altijd) te voldoen aan de idealen die de samenleving oplegt. Je hoeft niet perfect te zijn.