Actualiteit,  Gezondheid,  Nieuws

Alles komt goed, alleen niet vandaag …

Prestatiedruk bij jong-volwassenen begint zich meer en meer te manifesteren. Liefst 30 procent van de jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar ervaart problematische prestatiedruk. Aan de basis hiervan liggen vooral sociale en schoolse factoren. Maar jongeren kampen ook met een problematische ‘fear of missing out’ en met een ongezonde omgang met sociale media. Dat blijkt uit een enquête van ons ziekenfonds.  

Jongeren voelen soms niet duidelijk aan wat er van hen verwacht wordt. Ze zetten dan maar op alles in. Maar is die situatie onhoudbaar. De 1065 ondervraagde jongeren gaven bijna unaniem aan dat ze te veel druk ervaren op school. Meer dan de helft klaagt ook over druk in hun sociaal leven of druk op het werk. Nochtans komt deze druk vaak van de jongeren zelf. Dat is vooral te wijten aan het toenemende perfectionisme en individualisme van jongeren. Één van de ondervraagden getuigde: ‘Ik heb een paniekstoornis gekregen omdat ik mezelf te veel druk oplegde en er met niemand over babbelde.’

Zelfhulptips

Ervaar je prestatiedruk? Wij hebben 3 tips voor jou! 

  • Overdrijf niet in competitiviteit

Stel je eigen doelen maar ken vooral ook je eigen grenzen. Grenzen verleggen is leuk maar het mag niet ten koste van je gezondheid gaan. Probeer je leeftijdsgenoten niet voorbij te streven in hun prestaties op vlak van school, werk of een bruisend sociaal leven. Maak voor jezelf uit wat jij belangrijk vindt.

  • Druk op de pauzeknop

Gun je hersenen rust. Terwijl je Netflixt, een koffie drinkt en door je feed scrolt ben je nog 3 dingen tegelijk aan het doen. 

  • Relativeer

Durf dingen en vooral ook jezelf te relativeren. De wereld stopt niet met draaien als je iets niet doet. Onthoud vooral: uiteindelijk komt alles goed, alleen niet vandaag 😉 

  • Het is oké om jezelf te zijn

Het is ok om niet (altijd) te voldoen aan de idealen die de samenleving oplegt. Je hoeft niet perfect te zijn.

Tips & tricks op jouw maat?

Nieuwe blogposts met tips & tricks, events & wedstrijden
maandelijks in je mailbox?

Whoop whoop! Je bent ingeschreven!

Oepss, er ging iets mis. Probeer later nog eens.

Ik ga akkoord met het privacybeleid van Op Eigen Benen Staan (lees het op www.oebs.be) en ben 16 jaar of ouder