Reizen & ontspannen

Ontspannen tijdens het studeren, maak er tijd voor!

Heb jij ook last van stress tijdens het studeren? Je bent niet alleen: 97% van de studenten kampt er wel eens mee. Dat is normaal: je wil het goed doen om te kunnen genieten van een lange zomer. Om niet overstressed te raken, is het belangrijk om ook eens te ontspannen tijdens het studeren.

Waarom moet je ontspannen tijdens het studeren?

Studeren vraagt focus en energie. Te lang aan een stuk doorgaan zorgt ervoor dat je je focus verliest, waardoor je steeds minder informatie opneemt. Met frustratie tot gevolg. De vraag ‘Waarom kan ik dat nu niet onthouden?’, is ongetwijfeld al eens bij je opgekomen. Nu weet je het antwoord: ‘Je bent al te lang aan het studeren.’

Daarom is het belangrijk om af en toe stoom af te blazen. Want door te ontspannen krijgen je hersenen de kans om de informatie die je geblokt hebt te verwerken. Daarnaast zorgt ontspannen tijdens het studeren er ook voor dat je je goed voelt, en wie zich goed voelt, presteert beter. Win win …

Hoe kan je best ontspannen tijdens het studeren?

Ontspannen tijdens het studeren kan op verschillende manieren:

  • Kleuren: dit klinkt misschien verrassend, maar kleuren verlaagt je stressniveau. Neem een kleurplaat, wat potloden of stiften, ga in een rustige omgeving zitten, zet rustgevende achtergrondmuziek op en laat je creativiteit de vrije loop. Je zal merken dat je een pak relaxter bent.
  • Koken: houd je focus bij het koken, anders loopt het in de soep😉. Zo kan je je hoofd volledig leegmaken.
  • Mediteren: focus op je ademhaling en kom helemaal tot rust. Dit zorgt ervoor dat je terug met volle concentratie aan de slag kan.
  • Een douche of bad nemen: spoel je frustraties van je af en je bent klaar voor de strijd met het volgende hoofdstuk.
  • Een dutje doen: doe een powernapje van 10 à 20 minuten en verhoog je energielevel en productiviteit. Wil je ook je geheugen een boost geven, plan dan een dutje van 60 minuten in.
  • Een praatje maken (fysiek): lucht je hart en laat de stress achter je.

‘Loop een BLOKje om …’

Wat voor mij het best werkt, is joggen: loopschoenen aan en een uurtje de stress van mij aflopen. Als het even kan in het groen, voor nog meer rust.

Sporten of bewegen in het algemeen is trouwens een zeer goede activiteit om te ontspannen tijdens het studeren. Dit om verschillende redenen:

  • Beweging kalmeert het brein en onderdrukt stress: onderzoek toont aan dat je zelfs 24 uur na het sporten minder last hebt van stress.
  • Eenmaal terug achter je laptop of cursus zal je merken dat je nóg sneller informatie kan verwerken.
  • Door te sporten of te bewegen slaap je ’s nachts beter. Dit zorgt ervoor dat je hersenen de geblokte informatie beter kunnen verwerken, waardoor je deze beter onthoudt.

En nu is het aan jou …

Weet dat dé manier om te ontspannen tijdens het studeren niet bestaat. Probeer er een aantal  uit en ontdek welke best werkt voor jou.

Vergeet je ontspanningsmomenten tot slot niet op te nemen in je studieplanning. Dat geeft je iets om naar uit te kijken en zo studeer je nooit meer te lang.

Wil je meer weten over hoe je best een studieplanning opstelt? Lees dan zeker onze blog over hoe je een efficiënt studeerschema opstelt.

Go for it!