Reizen & ontspannen

Vrijwilligerswerk in het buitenland

Op vakantie met kost en inwoon gratis? Het kan! Via platforms voor vrijwilligerswerk in het buitenland kan je je hulp aanbieden bij verschillende gasten over de hele wereld. In ruil voor enkele uren werk per dag, krijg je kost en inwoon gratis. Je leert de cultuur kennen door de ogen van een local. Het staat ook nog eens mooi op je cv. Een aanrader!

Denk je aan een sabbatmaand of misschien zelfs -jaar vooraleer je op zoek gaat naar je eerste job? Dan kan vrijwilligerswerk in het buitenland een verrijkende ervaring zijn. Bovendien is het geen verloren tijd, want zowel een langdurig verblijf in het buitenland als vrijwilligerswerk staan goed op je cv. Je verbetert je talen, leert andere culturen kennen, steekt de handen uit de mouwen … Dubbelcheck!

Hoe werkt het?

Er bestaan heel wat platforms waarop vrijwilligers en hosts in contact met elkaar kunnen komen. Neem nu ‘workaway.info’. Zowel de host als ‘Workawayer’ hebben een account op de website. Als Workawayer betaal je hier een kleine bijdrage voor. Je kan vervolgens per land per regio zoeken naar hosts die op zoek zijn naar vrijwilligers voor een project.

Soorten vrijwilligerswerk

Het soort vrijwilligerswerk dat je kan doen is heel uitgebreid. Je kan helpen in hostels, dieren verzorgen op een boerderij, lesgeven, voor kinderen zorgen of meehelpen met renovatiewerken. Platforms zoals workaway.info hebben een zeer uitgebreide filterfunctie waar je kan filteren op soort vrijwilligerswerk, maar ook kan aanduiden of de host huisdieren heeft ja of nee, of er internettoegang is …

Voor wie?

Iedereen kan vrijwilligerswerk doen in het buitenland, al is het vaak gemakkelijker om iets te vinden als je ouder bent dan 18 jaar. Wil je vrijwilligerswerk doen in groep, met een vriend(in), partner of alleen? Alles kan.

Waar wacht je nog op?

Vrijwilligerswerk in het buitenland is dus de ideale manier om op een goedkope manier te reizen. Je werkt een aantal uren per dag, in ruil krijg jij een bed en 3 maaltijden per dag. #signupnow!

Liever geen vrijwilligerswerk, maar toch goedkoop op reis?

Check onze tips voor een betaalbare vakantie:

  1. Blijf op de hoogte: schrijf je in op nieuwsbrieven met vluchtdeals of volg lowbudget vliegmaatschappijen op sociale media om op de hoogte te blijven van de scherpste deals.
  2. Zoek en boek in incognitomodus (= optie van je browser). Boekingssites durven heel wat trucjes inzetten zoals eenzelfde vlucht duurder maken als je hem meermaals bekijkt. 
  3. Wanneer je de dag voor of de dag zelf nog een hotelkamer boekt, krijg je vaak scherpe prijzen. Dat kan bijvoorbeeld via de app ‘Hotel tonight’.
  4. Vermijd bankautomaten in luchthavens: ze rekenen vaak 2 % extra kost aan van het bedrag dat je afhaalt.
  5. Een ongelukje is snel gebeurd en medische kosten kunnen snel hoog oplopen. Zorg daarom dat je verzekerd bent op reis. Bij het ziekenfonds Solidaris ben je automatisch wereldwijd verzekerd. Neem een kijkje op www.wereldwijdverzekerd.be.
  6. Neem een appartement of hotelkamer met keuken zodat je je eigen potje kan koken.