Reizen & ontspannen

Bespaar op je vakantie

Je hebt niet altijd het budget om uitgebreid op reis te gaan. Maar een vakantie hoeft niet duur te zijn! Check onze tips om te besparen op jouw volgende vakantie.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op nieuwsbrieven met vluchtdeals of volg low budget vliegmaatschappijen op Facebook, Instagram … om op de hoogte te blijven van de scherpste deals. Wie weet scoor je zo wel korting op je volgende vlucht. #winwin!

Zoek en boek incognito

Heel wat boekingssites gebruiken trucjes om je meer te laten betalen. Bekeek je een bepaald hotel of een bepaalde vlucht en je ga nadien terug naar diezelfde pagina, dan is de prijs soms ineens gestegen. Boek daarom altijd in incognitomodus, zodat je minder betaalt.

Last-minute of toch maar niet?

Last-minute boeken is stresserend en soms zelfs duurder dan vroegboeken. Maar niet altijd! Wanneer je de dag voor of de dag zelf nog een hotelkamer boekt, krijg je vaak scherpe prijzen.

Slim inpakken

Een extra koffer kost ook extra. Je handbagage is inbegrepen in je vluchtprijs en mag meestal tot 10 kg wegen. Je koffer moet ook voldoen aan de afmetingen, vastgelegd door de luchtvaartmaatschappij. Neem dus niet te veel mee. Vaak kom je met enkele outfits en 1 tot 2 paar schoenen al toe. Veel hotels hebben zelfs een wasservice (tegen betaling). Vraag op voorhand de prijzen even na om de afweging te maken of je best een extra koffer neemt. Soms laat je al een t-shirt wassen voor 5 euro, soms komt het duurder uit dan een extra koffer.

Heb je toch een extra valies geboekt die in het ruim moet? Stop dan minstens één volledige outfit en zwemkledij in je handbagage. Mocht je koffer zoek geraken, dan kan je in ieder geval enkele dagen verder zonder dat je kleding moet gaan kopen. Je koffer duikt meestal weer op na enkele dagen.

Vlieg in het midden van de week

Vluchten zijn doorgaans het goedkoopst op dinsdag en woensdag. Als je vertrekdatum flexibel is, boek je je vlucht dus best op die dagen. Blijf je een week? Dan kan je ook terugvliegen op dinsdag of woensdag.

Vlieg op een feestdag

Dat de vluchten vlak voor kerst erg prijzig zijn, hoef ik je vast niet te vertellen. Maar wist je dat vliegen op kerstdag zelf vaak wel meevalt qua prijs? Kijk en vergelijk even met de week ervoor en erna.

Reisbijstand

Een ongelukje is snel gebeurd, en medische kosten kunnen snel hoog oplopen. Zorg daarom dat je verzekerd bent op reis. Zo’n reisverzekering hoeft niet duur te zijn. Bij Solidaris ben je automatisch wereldwijd verzekerd.

Vermijd bankautomaten in luchthavens

Het is zo makkelijk: nog snel even geld afhalen op de luchthaven. Maar let op. Deze bankautomaten rekenen vaak een extra kost aan van 2% op het bedrag dat je afhaalt. Bij een transactie van 200 euro, betaal je dus al snel 4 euro extra kosten. Haal daarom best op voorhand geld af.

’s Nachts de trein of bus nemen

Maak je een rondreis met het openbaar vervoer? Dan is het interessant om ’s nachts de trein of bus te nemen. Je kan op de bus slapen (spaart je een nachtje hotel uit) en je bent alweer op je volgende bestemming. Let wel: het is niet gezond om dit de hele vakantie te doen. Wissel af met een goede nachtrust in een hotel of vakantieverblijf.

Neem een appartement of hotelkamer met keuken

Als je zelf geen keukentje hebt, ga je wellicht 2 of 3 keer per dag uit eten. Zelfs als je de goedkoopste restaurants uitzoekt, blijft dit vaak duurder dan je eigen potje koken. Dat kan natuurlijk alleen als je een keukentje hebt.

Breng een herbruikbare waterbus mee

Altijd en overal kraantjeswater kunnen drinken: het spaart je heel wat uit. Op sommige vakantiebestemmingen is het water echter niet zo hygiënisch. Dan investeer je best in een exemplaar met filter. Je hebt er nog jaren plezier van!

Gratis rondritten

Op heel wat vakantiebestemmingen kan je gebruikmaken van ‘free tours’. Het concept is dat je een tour volgt waarbij er geen inkomgeld betaald wordt. Vaak vraagt de gids op het einde wel om een fooi, maar je geeft zelf hoeveel je wilt. Veel goedkoper dan een toeristische bus waarbij je vaak al snel 25 euro neerlegt voor het ticket.

Have fun!!