Reizen

Bespaar op je vakantie

Als student of wanneer je pas aan het werk bent, heb je nog niet het budget om uitgebreid op vakantie te gaan. Maar een vakantie hoeft niet superduur te zijn! Check onze tips om te besparen op jouw volgende vakantie.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op nieuwsbrieven met vluchtdeals, of volg low budget vliegmaatschappijen op Facebook, Instagram … om op de hoogte te blijven van de scherpste deals. Op de nieuwsbrief van cheaptickets.be bijvoorbeeld, waarbij je ineens 10 euro korting ontvangt op je volgende vlucht. #winwin!

Zoek en boek incognito

Heel wat boekingssites gebruiken trucjes om je meer te laten betalen. Bekeek je een bepaald hotel of een bepaalde vlucht en je keert nadien terug naar dezelfde pagina, dan gebeurt het dat de prijs gestegen is. Boek daarom steeds in incognitomodus, zodat je minder betaalt (kan heel eenvoudig bij Google Chrome).

Last-minute of toch maar niet?

Last-minute boeken is stresserend en vaak duurder dan op tijd boeken. Maar niet altijd! Wanneer je de dag voor of de dag zelf nog een hotelkamer boekt, krijg je vaak scherpe prijzen. Dat kan bijvoorbeeld via de app ‘Hotel tonight’.

Slim inpakken

Een extra koffer kost natuurlijk ook wat. Je handbagage is inbegrepen in je vluchtprijs en mag meestal tot 10 kg wegen. Je koffer moet ook voldoen aan de afmetingen, bepaald door de luchtvaartmaatschappij. Neem dus niet te veel mee. Vaak kom je met enkele outfits en 1 tot 2 paar schoenen al toe. Veel hotels beschikken ook over een wasservice tegen betaling. Vraag op voorhand de prijzen even na om de afweging te maken of je best een extra koffer neemt. Soms laat je al een t-shirt wassen voor 5 euro, soms komt het duurder uit dan een extra koffer.

Heb je toch een extra valies geboekt die in het ruim moet? Stop dan minstens één volledige outfit (+ zwemkledij) in je handbagage. Mocht je koffer zoek geraken, dan kan je in ieder geval enkele dagen verder zonder dat je kledij moet gaan kopen. Je koffer is vaak alweer terecht na enkele dagen.

Vlieg in het midden van de week

Vluchten zijn doorgaans het goedkoopst op dinsdag en woensdag. Als je vertrekdatum flexibel is, boek je je vlucht dus best op die dagen. Blijf je een week? Dan kan je ook terugvliegen op dinsdag of woensdag.

Vlieg op een feestdag

Dat de vluchten vlak voor kerst erg prijzig zijn, hoef ik je vast niet te vertellen. Maar wist je dat vliegen op kerstdag zelf vaak wel meevalt qua prijs? Kijk en vergelijk even met de week ervoor en erna.

Reisbijstand

Een ongelukje is snel gebeurd, en medische kosten kunnen snel hoog oplopen. Zorg daarom dat je verzekerd bent op reis. Zo’n reisverzekering hoeft niet duur te zijn. Bij Solidaris ben je automatisch wereldwijd verzekerd.

Vermijd bankautomaten in luchthavens

Het is zo makkelijk: nog snel even geld afhalen op de luchthaven. Maar let op. Deze bankautomaten rekenen vaak een extra kost aan van 2% op het bedrag dat je afhaalt. Bij een transactie van 200 euro, betaal je dus al snel 4 euro extra kosten. Haal daarom best op voorhand geld af.

’s Nachts de trein of bus nemen

Maak je een rondreis met het openbaar vervoer? Dan is het interessant om ’s nachts de trein of bus te nemen. Je kan op de bus slapen (spaart je een nachtje hotel uit) en je bent alweer op je volgende bestemming. Let wel: het is niet gezond om dit gedurende de hele vakantie te doen. Wissel af met een goede nachtrust in een hotel of hostel.

Neem een appartement of hotelkamer met keuken

Als je zelf geen keukentje hebt, ga je wellicht 2 of 3 keer per dag uit eten. Zelfs als je de goedkoopste restaurants uitzoekt, blijft dit vaak duurder dan je eigen potje koken. Dat kan natuurlijk alleen als je een keukentje hebt.

Breng een herbruikbare waterbus mee

Altijd en overal kraantjeswater kunnen drinken: het spaart je heel wat uit. Op sommige vakantiebestemmingen is het water echter niet zo hygiënisch. Dan investeer je best in een exemplaar met filter. Je hebt er nog jaren plezier van!

Gratis rondritten

Op heel wat vakantiebestemmingen kan je gebruikmaken van ‘free tours’. Het concept is dat je een tour volgt waarbij er geen inkomgeld betaald wordt. Vaak vraagt de gids op het einde wel om een fooi, maar je geeft zelf hoeveel je wilt. Veel goedkoper dan een toeristische bus waarbij je vaak al snel 25 euro neerlegt voor het ticket.

Have fun!!

One Comment

  • Ivan

    Bedankt voor de nuttige besparingstips voor de vakantie. Zelf ben ik fan van reizen in Griekenland en ik boek nooit een hotel. Ik vlieg er op de bonnefooi heen. Ter plaatse boeken is veel goedkoper. Op de eilanden komen ze je achterna of je een “room” wilt en dan kun je over de prijs onderhandelen. Zeker wanneer je alleen bent, werkt dit goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tips & tricks op jouw maat?

Nieuwe blogposts met tips & tricks, events & wedstrijden
maandelijks in je mailbox?

Whoop whoop! Je bent ingeschreven!

Oepss, er ging iets mis. Probeer later nog eens.

Ik ga akkoord met het privacybeleid van Op Eigen Benen Staan (lees het op www.oebs.be) en ben 16 jaar of ouder