Mentale & fysieke gezondheid

Muziek luisteren tijdens het studeren: done or not done?

Muziek heeft een effect op je studie. Al hangt alles af van je persoonlijkheid, muziekgenre en stresslevel.

Studeren op muziek is zo slecht nog niet. Klinisch psychologe Dokter Emma Gray heeft een onderzoek uitgevoerd in opdracht van Spotify. Volgens haar kan luisteren naar bepaalde soorten muziek leren makkelijker maken.

Bij creatieve vakken luister je best emotionele rock of popmuziek zoals Katy Perry of The Rolling stones. Die muziek spreekt tot de rechter hersenhelft en zorgt voor dat uitgelaten gevoel waardoor je creatieve ‘juices’ weer gaan stromen.

Klassiek hulpmiddeltje bij wiskunde

Concentratie nodig? Beethoven to the rescue! Studenten scoorden tijdens het onderzoek gemiddeld 12% hoger dan hun medestudenten, als ze tijdens het leren voor hun wiskunde-examen naar klassieke muziek luisterden. Zowel de melodie, als ook de toonhoogtes en zo’n 60-70 beats per minuut hadden een positieve impact op de prestaties van studenten. Hun hersenen bereikten tegelijkertijd een staat van uiterste ontspanning en maximale alertheid. Ideaal om te studeren dus!

Er bestaat dus echt zoiets als het Mozart-effect: luisteren naar Mozart (of andere klassieke muziek) verbetert dus je mentale prestaties.

Miley Cyrus kan juist je redder zijn als je bezig bent met logisch denken. Ga je aan de slag met wetenschappelijke vakken of, bijvoorbeeld, talen: zet dan muziek op die je linker hersenhelft ondersteunt. Volgens het onderzoek is dat muziek met 50 tot 80 beats per minuut. Dat heeft een kalmerend effect op het geheugen en moedigt het brein aan tot het leren en herinneren van nieuwe feiten.

Zin om te relaxen? Luister naar dolfijntjes, regen, golven en vogeltjes en je raakt helemaal zennnn…

Nog enkele tips om te studeren met muziek zonder afgeleid te worden:

  • Luister naar muziek zonder tekst als je niet constant wil meezingen.
  • Zet vertrouwde muziek op.
  • Maak op voorhand een playlist. Zo verlies je minder tijd.
  • Maak playlists van 40-50 minuten lang. Na elke playlist is het dus tijd voor een break!

Vind je het toch vervelend om met muziek te studeren? Even goed, jij voelt ten slotte het beste aan hoe je het best studeert.

Toi toi!