Fouten maken is oké
Fouten maken is oké, dik oké zelfs. Want uit fouten leer je. Maar je kan pas uit je fouten leren als je erkent dat je fouten maakt. Dat is de eerste stap. Geef je fout toe en verplaats de focus naar begrip, leren en groeien.
Het is niet makkelijk om fouten toe te geven. Zeker als je fout andere mensen heeft beïnvloed of gekwetst. Het schuldgevoel en de schaamte die samengaan met het maken van een fout, zitten in onze cultuur ingebakken. Het is dan ook normaal dat je die zaken voelt als je een fout maakt.
Sluit je dat soort gevoelens uit, dan wordt het leven een enge plaats die aleen maar veilig aanvoelt als je nooit fouten maakt, nooit buiten de lijntjes kleurt, nooit wat nieuws probeert … en dus ook niets leert. #noshame, dus!
Om te leren van je fouten, heb je drie dingen nodig:
- Jezelf in situaties brengen waar je interessante fouten kan maken. Denk: buiten je comfortzone treden.
- De moed hebben om je fouten toe te geven.
- De moed hebben om zaken te veranderen.
Fouten en fouten zijn twee
Er bestaan verschillende soorten fouten. Bijvoorbeeld:
“Er zit een Oreo in mijn onderbroek.”
Dit is een kleine fout die je gemakkelijk kan voorkomen of rechtzetten. Dat soort fouten is minder interessant om iets uit te leren. Het enige dat je hieruit misschien zal leren is hoe onaangenaam het voelt om zo’n koekje in je onderbroek te hebben zitten.
“Tijdens ons jaarlijkse orkest voor het goede doel, stond mijn viool te luid afgestemd waardoor de trompet overstemd werd en je hem nog nauwelijks kon horen.”
Dat is dan weer een complexere fout, waar je wel uit kan leren. Je kan je gedrag veranderen om herhaling van de fout te voorkomen.
Uit de tweede soort fouten vloeien vaak beloftes voort. Van “Ik beloof dat ik de volgende keer mijn viool beter zal afstellen” tot het iets serieuzere “Ik beloof dat ik je niet meer zal bedriegen”… Om deze beloftes waar te maken, is een zekere verandering nodig.
Hulp van derden
Om uit dit soort zaken te leren, heb je vaak reactie van een ander nodig. Dat kan een gezins- of familielid zijn of je vriend/vriendin die je erop kunnen wijzen als je je niet aan je belofte houdt. Ze helpen je ook met het verwerken van je fouten. Vertel je omgeving dus over een fout die je maakte. Kan je er uiteindelijk zelf om lachen? Dan weet je dat je je fout verwerkt hebt.
Onthoud vooral: iedereen maakt fouten. En ook: je leert uit je fouten.
Checklist om van je fouten te leren
- Verantwoordelijkheid nemen, helpt je leren uit je fouten.
- Verwar het maken van fouten niet met een mislukkeling zijn.
- Je kan je fouten niet veranderen, wel hoe je ermee omgaat.
- Groei begint waar je ruimte ziet voor verbetering.
- Probeer te begrijpen waarom de fout gebeurde en wat de factoren waren.
- Welke informatie zou de fout kunnen hebben voorkomen?
- Welke kleine fouten hebben bijgedragen aan de grotere fout?
- Waren er mogelijke alternatieven?
- Welke verandering is er nodig om dezelfde fout in de toekomst te voorkomen?
- Hoe denk je dat je gedrag zou verschillen als je in dezelfde situatie zou terechtkomen?
- Probeer de fout te begrijpen tot het punt dat je erom kan lachen.
Veel succes!