Mentale & fysieke gezondheid

11 tips om de tweede zit te overleven

Daar zijn ze alweer … de herexamens. Terwijl je vrienden naar Ibiza zijn of de festivals afschuimen, zit jij achter je boeken. Hoe blijf je gemotiveerd? En hoe zorg je ervoor dat je die tweede zit met glans doorkomt? Wij geven enkele tips mee.

Studiemethode

  • Blijf dezelfde tekst in de cursus niet opnieuw en opnieuw lezen. Na 2 keer lezen denk je ‘Ik ken dit, ik weet dat’, en registreer je niets meer. Het is nuttiger om de tekst een keer te lezen, dan een keer samen te vatten, dan een keer jezelf te ondervragen …
  • Leer de leerstof op de manier dat ze gevraagd wordt. Waren er veel open vragen op het eerste examen? Dan is het belangrijk om concepten te kennen en de leerstof door en door te begrijpen. Was het een meerkeuze-examen? Dan hoef je geen ellenlange teksten vanbuiten te leren. Zorg dat je definities kent en het grote plaatje begrijpt. Vergeet zeker niet de inhoudsopgave van de cursus te bestuderen.
  • Parkeer je zorgen op een blad papier. Schrijf alles op waar je je zorgen over maakt, en probeer er vervolgens niet meer te veel aan te denken. Faalangst is je grootste vijand en nergens voor nodig, je kan het!

Gemotiveerd blijven

  • Houd je doel voor ogen. Studeer je omdat je een bepaalde job graag wil uitoefenen? Vergeet niet waarom je aan je studies bent begonnen.
  • Beloon jezelf regelmatig. Als je enkele pagina’s of een moeilijk hoofdstuk hebt gestudeerd, mag je jezelf gerust belonen met iets lekkers of leuks. Een lekkere smoothie, een mandala kleuren, even in het zonnetje liggen … you earned it!
  • Wissel je ervaringen uit met lotgenoten. Als je thuis studeert en enkel vakantiefoto’s ziet passeren op sociale media, lijkt het soms alsof je de enige op de wereld bent met herexamens. Als je op een openbare plaats gaat studeren vind je steun bij elkaar.

Gezonde pauzes

  • We kunnen het niet vaak genoeg herhalen. Tijdig pauzeren is een must! Veel studenten pauzeren te weinig. De gouden regel is 50 minuten studeren, 10 minuten pauzeren. Las af en toe ook een langere pauze in.
  • Een Netflixserie kijken is niet ideaal als pauze. Natuurlijk moet je jezelf Netflix niet helemaal ontzeggen tijdens de studieperiode, maar bewaar het misschien voor ’s avonds, na het studeren. Overdag kies je beter voor pauzes die je hoofd leegmaken: een stukje wandelen of lopen, even muziek luisteren …
  • Vermijd best vettige snacks en frisdranken. Daar word je minder productief van. Ook cafeïne beperk je liever. Koffie en energiedrankjes geven een korte boost, maar erna ben je veel vermoeider dan ervoor en wordt studeren erg moeilijk.

Veel succes!