Wat als je niet kunt gaan werken
Als je een job hebt, kan je niet zomaar thuisblijven. Kan je niet gaan werken door ziekte of een ongeval? Dan moet je je baas maar soms ook je ziekenfonds verwittigen.
Je gaat voetballen … en dan sla je plotseling je voet om, je hoort en voelt iets kraken. Op spoed aangekomen, is je enkel blauw en dik. Niet goed volgens de spoedarts. Dat wordt minstens 6 weken gips en niet gaan werken. Je krijgt van de spoedarts een briefje voor het werk voor 6 weken en de factuur wordt nagestuurd.
Maar wat nu? Wie moet je verwittigen? En wat met je loon?
Stap 1: verwittig je werkgever
Als je ziek wordt moet je aan je baas een doktersattest bezorgen. Hierop schrijft de dokter van wanneer tot wanneer je niet kunt werken. Dat noemt ‘arbeidsongeschikt’ zijn. Je werkgever betaalt je nog een periode (gewaarborgd) loon. Die periode hangt af van je contract, of je arbeider bent of bediende …
Stap 2: verwittig je ziekenfonds
Daarna zal je ziekenfonds je verder een ziekte-uitkering betalen. Een ziekteuitkering is jammer genoeg minder dan je loon. Maar het is heel belangrijk dat je dus ook aan je ziekenfonds laat weten dat je niet kunt gaan werken. Dat doe je met een getuigschrift van arbeidsongeschiktheid. Laat dit formulier zo snel mogelijk invullen door de dokter en bezorg het aan je ziekenfonds, zodat ze je ziekte-uitkering kunnen regelen.
Dokterskost
Als je naar de dokter gaat, moet je die natuurlijk ook betalen. Van dat bedrag krijg je nog een groot stuk terugbetaald door het ziekenfonds. Sommige dokters werken met een elektronisch systeem (eAttest) waarbij het deel dat je van het ziekenfonds terugkrijgt, automatisch op je rekening wordt gestort. Sommige artsen geven je nog een getuigschrift voor verstrekte hulp mee. Dat bezorg je best aan je ziekenfonds (mag in de brievenbus). Zonder dat briefje krijg je geen terugbetaling.
Wil je weten hoe je een ziekteaangifte doet zodat je een uitkering kunt krijgen? Lees ‘Meld je arbeidsongeschiktheid’ op de Solidarissite.