Leven & werken

6 tips om een stageplaats te vinden

Nog geen stageplaats gevonden? Of nog niet aan het zoeken? Geen idee hoe je aan je zoektocht begint? Op Eigen Benen Staan snelt je ter hulp!

1. Denk na over het soort stageplaats dat je graag wil

Wat wil je graag bijleren op je stage? Welke bedrijfscultuur past bij je? Vanaf wanneer is een stage uitdagend genoeg voor jou zodat je je niet verveelt? Heb je daar een duidelijk beeld van, dan kan je actief op zoek.

2. Spreek je netwerk aan

Heel vaak kan je via-via aan een stage geraken. In het bedrijf van ouders, familie of kennissen bijvoorbeeld. Wil je daar niet werken, vertel hen toch dat je op zoek bent naar een stageplaats. Je weet nooit wat radio tam tam kan doen. Geen geluk bij je netwerk? Geen probleem, zonder hulp kan het ook. Lees snel de andere tips.

3. Ga online

Net zoals bij een vaste job, is het voor een stage belangrijk om een cv te hebben die up-to-date is en deze te verspreiden. Een gemakkelijke tool hiervoor is LinkedIn. LinkedIn is als het ware een online cv. Via de sociale netwerksite kan je ook makkelijk netwerken met recruiters.

4. Ga voor je droombedrijven

Je hebt vast wel een lijstje met bedrijven waar je graag zou willen werken. Bied jezelf proactief aan, ook al geven de bedrijven niet aan dat ze op zoek zijn naar een stagiair. Stuur een prikkelende motivatie en je cv door via e-mail en wacht af. Na 2 weken nog niets gehoord? … Bel dan gerust een keer. Dat laat de werkgever zien dat je ‘werkgierig’ bent.

5. Doe research

Naast websites specifiek voor stagiairs zoals squire.be en student.be kan je bij heel wat vacaturewebsites zoeken naar beschikbare stageplaatsen bijvoorbeeld belgievacature.be, jobat.be, vdab.be

6. Op gesprek

Ook al is het ‘maar’ een stage, probeer langs te gaan voor een gesprek. Vertel het aan de telefoon of zet het in je e-mail: ‘Ik kom mezelf graag voorstellen tijdens een gesprek’. Last van sollicitatiestress? Check dan de sollicitatietips op onze site.

Veel succes!