Leven & werken

Hoe jij zelf je steentje kan bijdragen aan het milieu

Het klimaat verandert. De gevolgen ervan zien we overal: een stijgende zeespiegel, smeltende ijsgletsjers, meer orkanen, hete, droge zomers en dan weer wateroverlast … Ook jij kan je steentje bijdragen voor een beter klimaat. Hoe? Dat lees je hier.

Zero waste

Afval lijkt onvermijdelijk in onze maatschappij. Voedingsmiddelen worden overvloedig verpakt en op de werkvloer vliegt het papier erdoor. Volgende tips kunnen zorgen voor een kleinere afvalberg. #sorryoscarmopperkont

  • Neem zelf een (papieren of stoffen) zakje mee om losse groenten en fruit in te steken.
  • Overrijp fruit? Maak er een heerlijke smoothie van.
  • Koop je drank in glazen flessen in een drankenhandel. Zo moet je minder petflessen en blikjes weggooien.
  • Drink je in de zomer graag een cocktail uit een rietje? Kies er dan eentje uit glas of metaal. Je hebt er jaren genot van.
  • Drink water of koffie uit herbruikbare drinkflessen. Je vindt er in alle maten, soorten en kleuren.

Onderweg

Grijp jij ook soms te vaak naar de auto uit gemak? 17% van de uitstoot van broeikasgassen in België is afkomstig van auto’s. Dat blijkt uit een onderzoek van WWF.  Probeer eens de fiets te nemen naar je werk, school of voor andere kleine afstanden. Het is niet enkel goed voor het milieu, maar ook voor je lichaam ;-).

Misschien kan je ook samen met je collega of medestudent die dichtbij woont carpoolen. Dit betekent dat je samen pendelt naar school, meestal om de beurt. Resultaat: minder vervuiling, minder files en minder brandstofverbruik. Drie vliegen in één klap.

Heb je maar af en toe een auto nodig? Dan is carsharing misschien een goede oplossing voor jou. Dat kost een hoop minder dan je auto ongebruikt te parkeren.

Verlaag je energie- en waterfactuur

Zuiniger zijn met water, elektriciteit en gas is niet enkel goed voor je portemonnee, maar je verlaagt er ook je ecologische voetafdruk mee.

  • Zet je de verwarming uit als je niet thuis bent.
  • Schakel elektrische toestellen uit wanneer je ze niet gebruikt en trek opladers uit het stopcontact.
  • Spaar- of ledlampen zijn energiezuiniger dan halogeen- en gloeilampen.
  • Plas in de douche. Het klinkt vies, maar je bespaart zo’n 10 liter water. En je maakt jezelf toch onmiddellijk schoon ;-).
  • Door de kraan dicht te doen tijdens het tandenpoetsen, bespaar je zo’n 5 liter water per minuut.

Je kan op veel manieren iets doen aan de opwarming van de aarde. Maar kijk vooral naar wat voor jou haalbaar is. Hou het realistisch, anders hou je het niet vol. Een herbruikbare drinkfles, minder vlees eten of de verwarming lager zetten, alle kleine beetjes helpen. En door meer milieubewust te leven, zet je anderen aan om dat ook te doen.

Goed bezig!