SOS overuren wat kan en mag
Job

SOS overuren: wat kan en mag?

Overuren zijn uren die je presteert buiten de reguliere werktijd die is opgenomen in je arbeidsovereenkomst. Maak je af en toe overuren maar weet je niet goed wat je hiermee aan moet? Wij lichten even toe.

Wat zegt de wet?

Die is, zoals wel vaker, dubbel. Overwerk is in principe verboden. De wetgeving wil werknemers beschermen. maar er is ook de wet van 16 maart 1971. Die stelt dat er in bepaalde gevallen van overmacht, overuren kunnen en mogen gepresteerd worden. En het zijn dergelijke uitzonderingen, die maken dat overwerk in heel wat organisaties regelmatig voorkomt.

In principe heb je voor je overuren recht op ‘overloon’. De uitbetaling ligt op minstens 150% van je gewone loon. Voor overwerk op zon- en feestdagen heb je recht op 200% van je loon. In heel wat gevallen kan het overloon vervangen worden door inhaalrust (‘recup’), indien dat zo is opgenomen in de cao.

Elk overuur geeft je in principe recht op één uur betaalde afwezigheid. Maar er zijn ook bepaalde overuren waar geen inhaalrust voor wordt toegekend, bijvoorbeeld dringende arbeid aan machines of een ongeval in het bedrijf ( = overmacht).

Het maximum aantal overuren dat je mag maken, is wettelijk vastgesteld. Dat aantal uren kan wel uitgebreid worden aan de hand van een speciale procedure.

In de praktijk

 De praktijk is vaak anders. In heel wat bedrijven zijn overuren niet opgenomen in de arbeidsovereenkomst. Dat wil zeggen dat je officieel geen overuren mag maken. Gebeurt het toch, dan kan je hiervoor dan ook geen officiële vergoeding ontvangen. En in sommige gevallen zelfs geen inhaalrust. Maar dat laatste hangt dan weer af van de goodwill van je werkgever.

Conclusie

 Van medewerkers verwacht men vaak dat ze flexibel zijn. Overuren zijn dan meer regel dan uitzondering  in bijna elke organisatie. Wat er met overuren gebeurt, verschilt sterk van werkgever tot werkgever. Lees daarom aandachtig de arbeidsovereenkomst. Of informeer je bij je collega’s indien je het niet aan je leidinggevende durft vragen. Wat doen zij met hun overuren? In welke gevallen mogen zij overuren maken? … Zo word je alvast heel wat wijzer!

Tips & tricks op jouw maat?

Nieuwe blogposts met tips & tricks, events & wedstrijden
maandelijks in je mailbox?

Whoop whoop! Je bent ingeschreven!

Oepss, er ging iets mis. Probeer later nog eens.

Ik ga akkoord met het privacybeleid van Op Eigen Benen Staan (lees het op www.oebs.be) en ben 16 jaar of ouder