Mentale & fysieke gezondheid

Voedsel waar je brein van smult

Als mensen over gezond eten babbelen, gaat het vaak over calorieën en vetten in voedsel. Dat is logisch, maar wat je eet heeft ook een belangrijk effect op de werking van je brein. En dat komt veel minder aan bod. In tijden van zware studiearbeid is het dus geen overbodige luxe om je hersenen zo goed mogelijk in de watten te leggen.

Onze hersenen verbruiken maar liefst 20% van al onze energie. Het is dus evident dat je ze in topconditie wil houden. Een gebrek aan energie heeft invloed op de hersenen. Als je minder energie hebt, zullen je hersenen minder functioneren, word je vergeetachtig of krijg je concentratieproblemen.

Wat helpt echt? Enkele tips!

Zorg dat je geen honger lijdt. Het verhaal begint met voldoende voeding.  Voor de ‘lijners’, of mensen die een dieet volgen, onder ons: een voortdurende bezorgdheid over een paar kilo te veel kan een mentale belasting veroorzaken waardoor je minder geconcentreerd studeert. Zorg voor een evenwichtige en niet te zware maaltijd.

Frituursnacks zijn niet bevorderlijk voor de prestaties. Heb je geen tijd om te koken? Sluit een deal met je papa of mama: als zij de maaltijden maken, zorg jij voor goede punten.

Vermijd grote hoeveelheden suiker zoals frisdrank, snoepgoed, koekjes … Voorzie regelmatig lekkere en lichte tussendoortjes zoals fruit, een kop melk, yoghurt … Die zorgen ervoor dat je bloedsuiker op peil blijft. Koekjes en snoep bevatten snelle suikers en zijn niet effectief.

Sla nooit het ontbijt over! Studeren of examens afleggen met een lege maag, het is nooit een goed idee. Maar overdrijf ook niet. Een kom ontbijtgranen met een glas melk kan voldoende zijn. Zie het ontbijt als een momentje voor jezelf zonder de boeken.

Let op met cafeïne in producten zoals cola en koffie. Een nachtje studeren lijkt misschien een goed idee, maar een goede nachtrust kan je nu echt wel gebruiken.

Drink voldoende water! Een tekort aan vocht kan je concentratie beperken. Vermijd energiedrankjes. Je krijgt een piek in je energie, maar de kans is groot dat je daarna weer inzakt. Dat wil je natuurlijk niet. En alcohol? Ook gewoon even laten staan. Je droogt er sowieso van uit, wat niet goed is voor je concentratie. En hoofdpijn van een kater helpt natuurlijk ook niet echt.

Inspiratie nodig? Vind massa’s gezonde en lekkere recepten op Recepten | solidaris-vlaanderen.be.