Reizen & ontspannen

Vakantie? Check heel even je vaccinatie.

Droom je al van je vakantie? Ligt je valies al (half)gevuld klaar? We zijn ervan overtuigd dat je je bikini, zwemshort, wandelschoenen of smartphone niet zal vergeten. Maar heb je al eens gedacht aan je reisvaccin?

Welke vaccinaties verplicht of sterk aanbevolen zijn, hangt af van je reisbestemming en je manier van reizen. Informeer vooraf met je huisarts over de nodige vaccinaties. En twijfel vooral niet om je te laten vaccineren. Beter voorkomen dan genezen. Bovendien betaalt ons ziekenfonds je tot 25 euro per jaar terug voor erkende vaccins.

Be on time!

Als je een reis plant, denk dan ook aan het beste moment om je te laten vaccineren. Veel mensen laten zich wel vaccineren maar vaak pas 2 weken voor ze vertrekken. En een vaccin is pas operationeel 6 weken na de inenting. Het duurt immers even voor je lichaam zijn eigen immuunsysteem op gang heeft.

Waar moet je op letten?

  • Zelfs al ligt je bestemming binnen Europa, het is nooit slecht om even te checken. Mazelen bijvoorbeeld: in België komt het nog amper voor maar in landen als Roemenië of zelfs Italië durft het hier en daar nog eens opduiken.
  • Reis je naar Turkije, Noord-Afrika of Oost-Europa, dan bescherm je je best tegen hepatitis A. Slechts 2 prikjes beschermen je levenslang en kunnen je een hoop ellende besparen.
  • Trek je eropuit om te gaan wandelen, let op voor teken want die zitten tegenwoordig overal. Ze kunnen een virus verspreiden dat hersenvliesontsteking kan veroorzaken. Wandel zonder zorgen in de natuur door je te laten vaccineren tegen die ziekte.
  • In landen als Azië, Latijns-Amerika en Afrika moet je opletten voor het zikavirus. Het zikavirus wordt vooral door overdag stekende Aedes-muggen overgedragen. Besmetting is ook mogelijk door seksueel contact en van moeder op kind tijdens de zwangerschap.

De lijst van ziektes die je kunt krijgen in het buitenland is lang. Het is dus van (levens)belang dat je je goed informeert voor je vertrekt.