SOS sollicitatieadvies!
Stress voor of tijdens een sollicitatie is normaal. Bovendien is een gezonde portie zenuwen nooit slecht. Het zet je op scherp. Maar als die zenuwen de bovenhand nemen, kan dit je kansen drastisch doen afnemen. We geven je graag een aantal tips om je stresslevel min of meer onder controle te houden.
Weet waarvoor je gaat solliciteren
Logisch toch? … Maar gek genoeg weten mensen soms maar half voor welke job of bij welk bedrijf ze gaan solliciteren. Zoek dus vooraf al allerlei info over het bedrijf én de jobinhoud. En vraag info over de sollicitatie: hoe zal die verlopen? Zijn er testen of meerdere rondes? …
Laat tijdens je sollicitatie ook merken dat je goed op de hoogte bent. Ken de belangrijkste aspecten van de job en speel er op in aan de hand van jouw kwaliteiten of ervaring. Belangrijk is dat je laat voelen wat je wil of waar je naar op zoek bent.
Erken je eigen kwaliteiten en zwaktes
Zelfkennis is het begin van wijsheid. Stel jezelf de vraag: wat voor een persoon ben ik? Een teamspeler, een leider of toch eerder een volgzaam type? Benadruk je sterktes maar verzwijg je zwaktes niet. Wees eerlijk en laat zien dat je je sterktes gebruikt om aan je zwaktes te werken.
Weet met wie je gaat babbelen
De kans is groot dat je (toekomstige?) werkgever je vooraf al eens gaat opzoeken op sociale media. Dus waarom doe jij niet hetzelfde? Weet je met wie je gaat spreken, dan kan het nuttig zijn om eens te kijken of je geen interessante info vindt. Misschien zijn er gemeenschappelijke interesses, die je kan gebruiken in het gesprek. Baat het niet, dan schaadt het niet.
De eerste indruk
De eerste indruk is belangrijk. En laat dat nu net het moment zijn dat de zenuwen op zijn strakst staan. Het is misschien een schrale troost, maar bedenk dat de persoon die de sollicitatie zal afnemen ook maar een mens is. Ook voor hem/haar/die is het een eerste kennismaking.
Hou rekening met de standaard dingen: een verzorgd uiterlijk en een glimlach zijn alvast een goed begin!
Neem je tijd
Weet je tijdens het gesprek niet direct het antwoord op een vraag, blijf dan vooral rustig. Neem je tijd en probeer niet om snel-snel te antwoorden. Anders loop je het risico dat je er iets uitflapt. Durf ook extra uitleg te vragen als je iets niet begrijpt. En blijf gefocust. Probeer waar mogelijk ook al op vragen te anticiperen. Denk na over mogelijke vragen die ze zouden kunnen stellen.
Vermijd overbodige stress
Te laat komen is het laatste wat je wil doen. Stippel je reisweg dus al op voorhand uit. Stel misschien enkele dagen op voorhand je gps al eens in om te zien hoe lang de reistijd zal zijn.
Weeg ook voor jezelf af of je het openbaar vervoer wil nemen. Hou rekening met mogelijke vertragingen als je met de trein of bus gaat. Als je voor de auto kiest heb je de situatie iets meer in de hand, al kan je files niet voorspellen.