Job

12 veelgestelde sollicitatievragen beantwoord

Sollicitatiegesprekken kunnen lastig zijn. Want ja, hoe moet je nu eigenlijk antwoorden op al die (strik)vragen? #solliciterenkanjeleren. Hieronder een snelcursus met 12 veelgestelde vragen én hoe je er best op antwoordt. Good luck!

Waarom koos je voor deze job?

Dit is je kans om de recruiter te imponeren met je interesse in dit soort werk. Leg de nadruk op je ervaring met dit soort werk en bewijs je kennis met concrete voorbeelden. Nog geen ervaring? Verwijs dan naar je hobby’s of passies die passen bij de functie. Zwicht je alleen voor het loon of extralegale voordelen? Don’t mention that ;-).

Waarom zouden wij je moeten aanwerven?

Dit is een belangrijke vraag en dé kans om jezelf te verkopen. In de loop van het gesprek of tijdens je research heb je je al een beeld kunnen vormen van het bedrijf en de functie waarvoor je solliciteert. Beeld je in welke kandidaat daarin past. Verkoop je kwaliteiten met het oog op de bedrijfsnoden.

Wat zijn je doelstellingen op lange termijn?

Uit je antwoord moet blijken dat je je carrière plant. Stippel voor jezelf uit waar je carrièregewijs wil staan over 5 of 10 jaar. Vraag raad aan mensen die in de branche werkzaam zijn, of bel zelfs iemand op die in het bedrijf werkt.

Wat zijn je sterkste troeven?

Kies troeven waarvan je weet dat ze heel belangrijk zijn voor de job waarvoor je solliciteert. Haal concrete voorbeelden aan om te bewijzen dat je ook écht over deze kwaliteiten beschikt.

Wat zijn je zwakste punten?

Denk vooraf al na over je plus- en minpunten. Laat je niet de das omdoen door deze vraag! Voor je het weet zeg je dingen die je beter niet zegt. Zeggen dat je bang bent in het donker als je solliciteert voor nachtwaker, tja … Denk op voorhand na over enkele zwakke punten die weinig invloed zouden hebben op de job waarvoor je solliciteert en zeg er meteen ook bij dat je aan deze puntjes werkt. Wees ook eerlijk voor jezelf: ligt een bepaalde branche je écht niet, solliciteer er dan ook niet voor.

Hoeveel verdien je nu/Hoeveel wil je verdienen?

De loonkwestie moet op het juiste moment aangesneden worden. Het juiste moment is wanneer de recruiter duidelijk interesse heeft in jou voor de functie (bv. tijdens een tweede gesprek). Laat de recruiter eerst een bedrag noemen. Zoek op voorhand ook zeker de gebruikelijke lonen op (bv. online via vacature.com of via de Sociale Inspectie). Zorg dat je bruto- en nettobedragen kent en houd rekening met extralegale voordelen, want dat is ook een vorm van loon.

Wat vind jij persoonlijk belangrijk aan een job?

De recruiter test of jouw interesses overeenstemmen met de belangen van het bedrijf. Maak duidelijk dat je gemotiveerd bent. Begin op dit moment zeker niet over loon of extralegale voordelen.

Wat doe je in de vrije tijd?

Uit deze vraag moet blijken dat je je vrije tijd op een nuttige en doordachte manier doorbrengt. Probeer ook aan te tonen dat je meerdere interessegebieden hebt, dat je sociaal bent (en dus goed overweg zal kunnen met je collega’s), dat je actief bent en dat het beeld van jou op werkvloer overeenstemt met hoe je je gedraagt buiten de kantooruren.

Wat doe je het minst graag in je job?

Dit is een strikvraag, maar je kan hem ombuigen tot iets positiefs. Zeg dat je geïnteresseerd bent in alle aspecten van de job, maar geef aan dat elke job soms onprettige aspecten heeft bv. overuren, lastige klanten …

Hoe denken andere mensen over jou?

Leg de nadruk op jouw karaktertrekken die anderen altijd hebben geapprecieerd. Zorg dat je een positief beeld geeft van je relaties met je klasgenoten, familie … Dit geeft de indruk dat je ook goed overweg zal kunnen met je collega’s.

Vertel me eens wat meer over je studies.

Praat niet negatief over je school, want je bent zelf een product van de school. Word niet defensief als je enkele jaren moest dubbelen. Een degelijke uitleg is bijvoorbeeld dat je een bijbaantje had en je daardoor weinig tijd had om voor school te werken. Heb je je studies niet afgemaakt? Zeg dan dat je er toch veel van hebt opgestoken.

Heb je nog vragen?

Zorg dat je een paar zinnige vragen kunt stellen. Zo kom je oprecht geïnteresseerd over en toon je dat je voorbereid bent. Verder is het een test om te weten of je wel goed hebt geluisterd tijdens het gesprek. Enkele voorbeelden van vragen zijn: waarom is mijn voorganger vertrokken, wanneer zouden jullie deze functie graag ingevuld zien, worden opmerkelijke prestaties beloond? …

Nog meer sollicitatieadvies!

Don’t let the nerves get the best of you
Het is moeilijk, maar probeer niet té zenuwachtig te zijn. Blijf vooral jezelf.
Ga geen toneel spelen, want dat komt toch uit. En bereid je goed voor, doe research over het bedrijf. Als ze je vragen wat je weet over het bedrijf, wil
je toch niet met je mond vol tanden staan?

De sollicitatiehacker is een persoonlijkheidstest die je inzicht geeft in je sterktes en valkuilen op de werkvloer. Daarnaast krijg je sollicitatietips op maat van jouw persoonlijkheidstype.

Ga naar de sollicitatiehacker.

Tips & tricks op jouw maat?

Nieuwe blogposts met tips & tricks, events & wedstrijden
maandelijks in je mailbox?

Whoop whoop! Je bent ingeschreven!

Oepss, er ging iets mis. Probeer later nog eens.

Ik ga akkoord met het privacybeleid van Op Eigen Benen Staan (lees het op www.oebs.be) en ben 16 jaar of ouder