Leven & werken

Vasten en studeren combineren: hoe doe je dat?

Studeren tijdens het vasten kan lastig zijn. Vooral wanneer de Ramadan in de maand voor de examens of tijdens de examens valt, kunnen je studies daaronder lijden. Yassin (22) getuigt.

Heb je al eens gevast tijdens de examens?

Yassin: “Het is al eens voorgevallen dat er 2 vastendagen tijdens de examens plaatsvonden. Dat viel toen heel goed mee.”

Pas je je studiegewoontes aan aan je eetpatroon tijdens het vasten?

Yassin: “Ik eet sowieso niet veel tijdens het studeren. Het enige wat ik wel moeilijk vind, is dat ik geen water of koffie kan drinken. Maar dit is voor mij al de 10de ramadan dus ik denk niet dat ik problemen ga hebben om te studeren.”

De ramadan is ook een heel sociaal gebeuren. Hoe kijk je daar tegenaan?

Yassin: “Bij ons is dat vooral met de familie. Wij gaan naar oma en opa om te eten. Daar komen dan nog ooms en tantes bij dus dan zit je al aan een hele bende. Je krijgt ook geregeld een uitnodiging van vrienden. Hierdoor raak je natuurlijk snel afgeleid. Maar ik zit op kot in Antwerpen en zal het grootste deel van de tijd daar zijn om te studeren. Ik ga er dus niet zoveel last van hebben.”

Heb jij nog een trucje om de examens te overleven?

Yassin: “Voldoende slapen en gezond eten. Ik ga proberen meer groenten en fruit te eten. En tot slot vooral goed studeren.” (lacht)

Tips voor vasten

Ga liefst voor 3 maaltijden. Eet net voor zonsopgang, net na zonsondergang en rond middernacht.

  1. Stevig ontbijt
    Kies voor een stevig ontbijt. Ga bij de pre-dageraadmaaltijd (sahur-shour) voor een lichte maaltijd met langzaam verteerbare voedingsmiddelen die de hele dag door energie leveren. Eet deze maaltijd zo laat mogelijk voor het begin van de dag. Goede keuzes zijn brood of graanproducten, mager beleg, kaas of eieren en als afsluiter fruit en/of een melkproduct. Vergeet niet voldoende te drinken: liefst water en thee.
  2. Zonsondergang
    Bij zonsondergang kies je als eerste maaltijd (iftar-ftur) een stevige maaltijdsoep met pasta, groenten en vlees. Dat om vocht en andere voedingsstoffen aan te vullen. Dadels en melk zijn ook een goede keuze. Let op: cake met honing en sesamzaadjes is zeer voedzaam, maar rijk aan koolhydraten en vetten. Laat je niet verleiden door de schalen met gebak, koekjes en zoete hapjes. Kies liever voor de groenteschotels, noten, zaden of gedroogd fruit.
  3. Na zonsondergang
    Probeer een laatste maal te eten rond middernacht (acha). Eet niet te zwaar. Een maaltijd samengesteld uit vlees, groenten en fruit is oké.

Vasten kan ook nog op heel wat andere manieren. In deze interessante blog lees je meer over intermittent fasting: Is intermittent fasting een gezond dieet? | solidaris-vlaanderen.be