Gezondheid,  Job,  Varia

Eerste job, eerste ziekenfonds

(Bijna) Afgestudeerd? YES! Het échte leven kan beginnen. Op je Eigen Benen Staan. Eerste job, eerste loon, eerste eigen stek … Zodra je je eerste dag gaat werken, moet je ook je eigen ziekenfonds kiezen. Een ziekenfonds doet heel wat meer dan alleen je date met de dokter terugbetalen. 

Dankjewel sociale zekerheid

Word je ziek of krijg je een ongeval … dan springt gelukkig de sociale zekerheid bij en zorgt die ervoor dat je toch een menswaardig inkomen hebt. We betalen daar allemaal een stukje aan mee. #solidariteit, remember?

Iedereen die werkt moet RSZ-bijdragen betalen. Automatisch wordt van je loon 13,07 % afgehouden en aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) gestort. Ook je werkgever moet een stuk uit eigen zak aan de RSZ betalen. Dat geld wordt dan gebruikt om ziekte- of werkloosheidsuitkeringen, vakantiegeld, pensioen, kinderbijslag … te betalen.

De ziekenfondsen krijgen een deel van dat geld om een stuk van je medische kosten terug te betalen of om je een ziekte-uitkering te geven. Dat heet de ‘verplichte ziekteverzekering’. Koop je geneesmiddelen? Ga je op consultatie bij de dokter of tandarts? Ziekenhuisfacturen? Dan betaalt het ziekenfonds je hiervan een stuk terug. Raak je ziek en kan je niet gaan werken? Dan krijg je van het ziekenfonds een ziekte-uitkering. Die terugbetalingen en uitkeringen zijn bij elk ziekenfonds dezelfde, welk ziekenfonds je ook kiest.

Het grote verschil tussen de verschillende ziekenfondsen zit in de ledenvoordelen en aparte verzekeringen voor hospitalisatie, tanden … Een ziekenfonds kan je heel wat centjes besparen: door een lage bijdrage te betalen en toch veel terugbetalingen ervoor in de plaats krijgen, zoals een terugbetaling voor je bril of lenzen, anticonceptie, vaccinaties. Check alle voordelen op www.devoorzorg.be.

Aansluiten bij ziekenfonds is verplicht

Ben je jonger dan 25 jaar en zit je in je wachttijd als werkzoekende? Dan kan je via je ouders verzekerd blijven bij het ziekenfonds. Je staat dan op het lidboekje van je ouders als ‘persoon ten laste’.

Ben je 25 geworden, heb je werk gevonden of krijg je een werkloosheidsuitkering? Dan moet je zélf aansluiten bij een ziekenfonds. Je krijgt dan een ‘eigen lidboekje’.

Werk je als jobstudent en verdien je bruto meer dan een bepaald grensbedrag? Ook dan ben je verplicht om zelf aan te sluiten bij het ziekenfonds.

Hoe aansluiten bij een ziekenfonds?

Online: snel en handig via www.devoorzorg.be of in een ziekenfondskantoor in je buurt. Pak je identiteitskaart mee!

Praktische ziekenfondstips

Een afspraak met de dokter? Dan krijg je heel wat papieren mee.

Geneesmiddelen op voorschrift: Voor bepaalde medicijnen heb je een geneesmiddelenvoorschrift nodig van je dokter. Je arts schrijft dit tegenwoordig elektronisch voor. Je hebt geen papieren bewijs nodig. Je toont gewoon je identiteitskaart bij de apotheker. En leuk is dat je voor deze geneesmiddelen maar een stukje uit eigen zak moet betalen, de rest regelt je ziekenfonds met de apotheek.

Getuigschrift voor verstrekte hulp: Veel artsen werken al met het E-attest (of elektronisch doktersbriefje). Je krijgt dan de terugbetaling automatisch op de rekening gestort. Krijg je toch een papieren exemplaar? Bezorg dit binnen 2 jaar aan je ziekenfonds en dan krijg je een stuk van wat je betaalde aan de arts terug.

Getuigschrift voor verstrekte hulp

Getuigschrift van arbeidsongeschiktheid: kan je niet gaan werken of stempelen? Laat het snel weten aan je ziekenfonds met het getuigschrift van arbeidsongeschiktheid ‘Vertrouwelijk’. Je laat dit invullen door je dokter en je verstuurt dit best binnen 48 uur met de post. De poststempel is het bewijs dat je de aangifte op tijd opstuurde. Of geef je getuigschrift af in je ziekenfondskantoor. Je krijgt dan een ontvangstbewijs. Stop je aangifte niet in een brievenbus van je ziekenfonds!

Ben je arbeider of bediende met vast contract of zelfstandig? Hou rekening met deze aangiftetermijn:

arbeiders: binnen 14 dagen

bedienden: binnen 28 dagen

zelfstandigen: binnen 7 dagen

Werk je als jobstudent? Dan moet je aan je ziekenfonds geen getuigschrift van arbeidsongeschiktheid bezorgen.

getuigschrift arbeidsongeschiktheid

Ongeschiktheidsattest (doktersbriefje): dit attest moet je binnen 2 werkdagen aan je werkgever bezorgen.

All-inclusieve ziekenhuis

Een all-in verblijf in het ziekenhuis? Dat kost flink wat geld en hangt veel af van de kamer die je kiest. Bij check in moet je in de ‘opnameverklaring’ aanduiden welke kamer je wil. Een eenpersoonskamer is altijd duurder dan een meerpersoonskamer. En de dokters mogen je dubbel of driedubbel laten dokken voor hetzelfde bodytreatment als je koos voor een eenpersoonskamer. Gelukkig betaalt het ziekenfonds automatisch al een stuk van je ziekenhuisfactuur. De rest moet uit je eigen zak betalen. Gelukkig bestaan er daarvoor hospitalisatieverzekeringen, die ook nog een stuk voor je betalen.

Heb je een hospitalisatieverzekering via je werk? Kijk dan ook na voor welke kosten je bent gedekt. Op basis daarvan kan je je kamer kiezen. Zo ga je niet failliet.

Geen hospitalisatieverzekering in je loonpakket? Dan kan je een betaalbare hospitalisatieverzekering afsluiten via je ziekenfonds.

Wist je dat?

Sommige dokters duurder zijn? Artsen kunnen geconventioneerd, gedeeltelijk of niet-geconventioneerd zijn. Dit wil gewoon zeggen dat ze prijsafspraken naleven of niet. Een geconventioneerde arts is altijd het goedkoopst. Voor een consultatie bij een niet-geconventioneerde arts betaal je meer uit eigen zak.

Op www.devoorzorg.be kan je nagaan of een arts geconventioneerd is of niet.

Tips & tricks op jouw maat?

Nieuwe blogposts met tips & tricks, events & wedstrijden
maandelijks in je mailbox?

Whoop whoop! Je bent ingeschreven!

Oepss, er ging iets mis. Probeer later nog eens.

Ik ga akkoord met het privacybeleid van Op Eigen Benen Staan (lees het op www.oebs.be) en ben 16 jaar of ouder