Leven & werken

Omgaan met afwijzing: 7 tips!

In je zoektocht naar je eerste job, krijg je vaak te maken met afwijzing. Het is niet aan iedereen gegeven om al van bij de eerste sollicitatie op gesprek te mogen gaan en dan ook nog dé job in de wacht te slepen. Resultaat: teleurstelling. Hoe ga je hier best mee om? Wij verzamelden enkele tips!

1. Solliciteer niet lukraak

Kom je een interessante vacature tegen, doe dan wat research over het bedrijf voor je beslist of je wil solliciteren. Wat zijn de bedrijfswaarden? Werken ze ook in het weekend? Is het een groot of klein bedrijf? Als je enkel solliciteert bij de bedrijven die echt bij je passen, is de kans op afwijzing al heel wat kleiner.

2. Reageer stijlvol

Ook al ben je teleurgesteld, beantwoord de afwijzing op een beleefde manier. Bedank het bedrijf om je iets te laten weten en zeg dat je men je altijd mag contacteren wanneer er een positie vrijkomt die bij je past. Misschien kom je zo toch ooit nog in het bedrijf terecht …

3. Bekijk het aan de positieve kant

Uit een afwijzing kan je heel veel leren. Durf het bedrijf te contacteren en te vragen waarom je niet op gesprek mocht komen of waarom ze zijn afgehaakt na een gesprek. Dat helpt je voor je volgende sollicitatie(s). En vaak ligt de gemiste kans niet aan jou, maar was iemand anders simpelweg beter.

4. Geef niet op!

De aanhouder wint! De lijst met bekende fotomodellen of schrijvers, die ook vaak lang moeten volhouden eer ze het gemaakt hebben, is ellenlang. Denk bv. aan J.K. Rowling. Ze werd door tientallen uitgevers afgewezen, vooraleer ze een uitgever vond die haar eerste Harry Potter-boek wou publiceren. Als zij had opgegeven na één keer, of zelfs na 5 keer, hadden we nooit van Harry Potter geweten. En intussen hebben er veel uitgevers zich wellicht al de haren uit het hoofd getrokken!

5. Koester niet te veel hoop

Mag je op gesprek of word je uitgenodigd voor een tweede gesprek, is het verleidelijk om al te gaan denken dat je de job beet hebt. Blijf met je voetjes op de grond. Hou rekening met elk scenario, zelfs met het slechtste scenario. Zo word je minder snel teleurgesteld.

6. Werk aan je zelfvertrouwen

Een sollicitatiegesprek is vaak zenuwslopend. Als je erg nerveus bent, is het moeilijk om jezelf te zijn en een goede indruk te maken. Pak pen en papier, en schrijf je sterke en je zwakke punten op. Noteer hoe je je sterke punten kunt uitspelen en je zwaktes kunt verbeteren of in je voordeel kunt gebruiken.

7. Take a break

Voel je dat je gedemotiveerd raakt door de afwijzingen? Neem dan enkele dagen (of weken) pauze. Je hoeft je daar niet schuldig over te voelen. Immers, wat heeft het voor zin om te gaan solliciteren als je niet 100% gemotiveerd bent? Verzet je gedachten door te gaan sporten, of, als je de kans ertoe hebt, even op reis te gaan.

Geef zeker niet op. Veel succes van het OEBS-team!