Mentale & fysieke gezondheid

Introvert zijn in een extraverte wereld? Help!

Onze westerse maatschappij is overwegend extravert. We moeten mondig en sociaal zijn en we moeten onszelf kunnen verkopen. Op school en op het werk speelt het groepsgevoel een belangrijke rol. Maar als je introvert bent, is dit moeilijk. Door de extraverte maatschappij waarin wij leven, hebben introverten het gevoel te moeten voldoen aan deze idealen. Dat kan resulteren in het zwart-wit en wij-zij denken. Tijd voor wat nuance.

Wanneer ben je introvert?

Geef voor volgende stellingen aan of dit voor jou klopt of niet. Hoe vaker het klopt, hoe introverter je bent.

 • Mensen zeggen dat ik goed kan luisteren.
 • Ik druk me liever schriftelijk uit.
 • Ik hou niet van conflicten.
 • Ik heb geen moeite om me te concentreren.
 • Als ik veel onder de mensen ben geweest ben ik uitgeput, ook al was het heel fijn.
 • Ik wil eerst nadenken voor ik spreek.
 • Ik vind praten over koetjes-en-kalfjes vermoeiend.
 • Ik hou liever van één-op-één gesprekken.

Maar het is wel belangrijk om te weten dat iedereen een mix van introverte en extraverte kwaliteiten heeft. Extraverten richten zich op de buitenwereld, zijn spraakzaam, open en houden van gezelschap. Het geeft hen energie. Introverten zijn gericht op de binnenwereld. Het op zichzelf zijn, rustig en bedachtzaam. Maar iemand kan bijvoorbeeld hoog scoren op extraversie en toch niet avontuurlijk zijn. Mensen zijn complexe wezens en we kunnen ze niet in hokjes plaatsen.

Een mix van 5 eigenschappen

Psychologen zijn het alvast erover eens dat onze persoonlijkheid wordt beschreven door 5 grote eigenschappen: de Big Five. Welke deze eigenschappen zijn, verschilt per onderzoek. Dit kan gaan van vriendelijkheid, sociabiliteit en assertiviteit tot energie, avontuurlijkheid en vrolijkheid. De verkorte versie vind je alvast hier. De Big Five-persoonlijkheidstest wordt vaak gebruikt door recruiters tijdens sollicitaties.

Erfelijk

Hoe extravert of introvert we zijn, is voor 40 à 50 procent erfelijk bepaald. Volgens onderzoek stabiliseren deze eigenschappen rond je 25ste, maar kunnen er wel kleine verschuivingen plaatsvinden. Zo zullen mensen van hun 20ste tot hun 60ste extraverter zijn en na hun 60ste terug wat introverter. Dit ligt aan het feit dat we op bepaalde leeftijden meer moeten voldoen aan de extraverte verwachtingen, zoals op school of op het werk. Wanneer we op pensioen gaan, hoeft dit niet meer.

Introvert op school of het werk

 • Vind je het moeilijk om te spreken in het openbaar? Volg eens een cursus of probeer het gewoon een paar keer. Je zult merken dat het helemaal niet zo eng is.
 • Kom je moeilijk tijdens een overleg spontaan op ideeën? Vraag op voorhand waarover het overleg zal gaan, dan kan je je hierop al voorbereiden.
 • Nieuwe collega’s of studiegenoten? Probeer praten over koetjes en kalfjes als een sociaal ritueel te zien. Dat is een makkelijkere weg om contact te leggen en interesse te tonen.

En onthoud vooral: Nobelprijswinnaar en wetenschapper Albert Einstein en voormalig Amerikaans president Barack Obama waren ook introvert ;-).