Een kater zonder alcohol? Hello jetlag!
Als je een verre reis maakt en verschillende tijdzones doorkruist, kan je wel eens last hebben van een jetlag. Je biologische klok is dan helemaal ontregeld. Lees hier onze tips om een jetlag te voorkomen of ervan af te geraken.
Het gaat niet om de lengte van je vlucht, maar om hoeveel tijdzones je doorkruist en in welke richting je vliegt. Vlieg je richting de Verenigde Staten, dan heb je veel minder last van je jetlag dan wanneer je naar Azië vliegt. Vlieg je naar Zuid-Afrika, dan heb je meestal geen jetlag.
Wat doet een jetlag met jou?
Wat gebeurt er met je lichaam bij een jetlag? Dit verschilt per persoon maar kan bestaan uit:
- vermoeidheid
- slapeloosheid
- verlies van eetlust of juist heel grote honger
- sufheid
- maagklachten en misselijkheid
- hoofdpijn
- veel zweten.
Denk maar aan een zware kater na een avondje stappen.
Oorzaak
Wanneer we naar een andere tijdzone vliegen, heeft ons lichaam het moeilijk om zich hieraan onmiddellijk aan te passen. Of je nu naar het westen of het oosten vliegt, je lichaam blijft werken op Belgische tijd.
Je zult ongetwijfeld al hebben gehoord van je biologische klok. Dat is een 24-uurscyclus waarbij een klein deel van onze hersenen werkt als een wekker die verschillende lichaamsfuncties activeert zoals slaap, honger en dorst. Zien we de zon opkomen of ondergaan, dan geven onze hersenen dit door aan ons lichaam dat zich hiervoor klaarmaakt. Is dit veel vroeger of later dan normaal, dan ontstaat een jetlag.
Hoe voorkom je een jetlag?
- Geen alcohol voor, tijdens en na de vlucht. Alcohol droogt je lichaam uit en verstoort je slaap (je slaapt minder diep).
- Drink best ook geen cafeïnehoudende dranken.
- Drink veel water tijdens je vlucht. In het vliegtuig is de luchtdruk lager waardoor de kans op uitdroging groter is.
- Wanneer je aan boord gaat: zet je polshorloge of telefoon gelijk met de tijdzone van je bestemming.
Als je aangekomen bent op je bestemming is het belangrijk dat je je biologische klok gaat versnellen of vertragen. Afhankelijk van in welke richting je bent gevlogen:
- Naar het westen: versnel je biologische klok. Probeer zoveel mogelijk in fel licht en actief te blijven. Ga zo laat mogelijk naar bed en maak de slaapkamer zo donker mogelijk. Het duurt ongeveer een halve dag per tijdzone om je biologische klok aan te passen aan de lokale tijd.
- Naar het oosten: vertraag je biologische klok. Schemering en duisternis zijn hierbij belangrijk. Draag daarom zoveel mogelijk een zonnebril. Je biologische klok aanpassen, duurt in dit geval wel langer. Reken op een ganse dag per tijdzone.
Probeer niet toe te geven aan de vermoeidheid, maar probeer te slapen op de normale tijdstippen. En sluit je ogen op het vliegtuig. Good flight!