Leven & werken

Deze verzekeringen helpen je besparen

Verzekeringen. Ja, ze kosten centen. Maar ze beschermen je ook tegen onverwachte kosten die vaak hoger zijn dan het bedrag in je spaarvarken. Liever piggy niet aan diggelen moeten slaan? Deze verzekeringen kunnen je veel geld besparen.

Brandverzekering – verplicht afhankelijk van regio

Een brandverzekering of woonverzekering beschermt je tegen de financiële risico’s bij schade aan je woning, de inboedel of allebei door brand, water, natuurrampen …

In Vlaanderen en Wallonië is een brandverzekering voor huurders verplicht. In Brussel is er voorlopig nog geen verplichting, al is de huurder volgens het huurcontract vaak toch verplicht om een brandverzekering af te sluiten. Voor eigenaars van een woning is een brandverzekering niet wettelijk verplicht, maar wel aangeraden. Hypotheekleningen hebben regelmatig de voorwaarde dat je een brandverzekering moet afsluiten.

Dus hebben de meeste mensen ook zo’n verzekering, omdat de schade en de kosten heel hoog kunnen oplopen in geval van brand, maar ook water- of stormschade. Door zo’n verzekering zijn niet alleen je huis, maar ook vaak je meubels en persoonlijke spullen (deels) mee verzekerd. Een aanrader, dus!

Familiale verzekering – aangeraden

Een familiale verzekering is nog een verzekering die je best wel afsluit. Deze verzekering komt tussen in het geval van ‘schade aan derden’, bijvoorbeeld wanneer je het fototoestel van je kameraad laat vallen of wanneer je hem per ongeluk pootje lapt en hij zijn been breekt. De familiale verzekering dekt ook de schade die je huisdieren aanrichten, als je die hebt. Ja, ook je fluffy vriendjes kunnen jou veel geld kosten als je geen familiale verzekering hebt. Maar ze dekt niet je medische kosten als je een ongeval hebt, enkel de kosten aan anderen.

Hospitalisatieverzekering – aangeraden

Als je jong bent, denk je meestal dat je dat niet nodig hebt. Toch kan je altijd onverwacht in het ziekenhuis belanden. Zelfs als je een gezond jong veulen bent. Of misschien denk je binnen een paar jaar aan kindjes en wil je na je bevalling graag op een eenpersoonskamer verblijven. Een hospitalisatieverzekering komt tussen in jouw kosten als je, verwacht of onverwacht, in het ziekenhuis belandt. Wat je hospitalisatieverzekering precies terugbetaalt en wat ze kost, hangt af van je verzekering. Ziekenfonds Solidaris biedt 2 sterke en betaalbare hospitalisatieverzekeringen aan: KliniPlan en KliniPlanPlus.

Autoverzekering – verplicht (voor alle auto-eigenaars)

(Binnenkort) je eerste job beet? Dan heb je in heel wat gevallen ook een eigen voiture nodig. In tegenstelling tot de bovenstaande verzekeringen, is een autoverzekering Burgelijke Aansprakelijkheid wettelijk verplicht. Deze verzekering komt tussen voor alle materiële en lichamelijke schade bij de tegenpartij in het geval van een auto-ongeval. Is je wagen fonkelnieuw? Dan vul je best aan met een omniumverzekering. Een omniumverzekering dekt schade aan je wagen in de ruime zin, bijvoorbeeld schade aan ruiten, schade door hagel of poging diefstal …

Reisverzekering – aangeraden

Ga je op reis? Dan doe je er goed aan om een reisbijstandsverzekering in orde te brengen. Je reisbijstand dekt je dringende medische kosten in het buitenland. Ook wanneer je bijvoorbeeld een dag gaat shoppen in Maastricht en daar iets aan de hand krijgt.

Ziekenfonds Solidaris biedt wereldwijde reisbijstand aan die inbegrepen is in je ledenbijdrage. Ben je dus lid bij Solidaris? Dan hoef je niets extra te doen. Je hoeft alleen maar Mutas te contacteren binnen de 48 uur wanneer je gehospitaliseerd wordt in het buitenland. Of je kan online een aangifte doen via onze website.