Leven & werken

Alleen gaan wonen? Wa kost da?

Heb je je eerste appartement, studio of kamer gevonden? Zalig! Alleen gaan wonen geeft zoveel vrijheid. Je goesting doen, thuiskomen wanneer je wilt en uitnodigen wie je wilt. Het kan allemaal, zolang je je rekening blijft betalen. Daarom zetten we voor je op een rijtje welke kosten je allemaal kan verwachten als je alleen gaat wonen.

De huurprijs

Uiteraard is er de huurprijs. Jouw nieuwe spot heeft een huisbaas, en die wilt elke maand betaald worden. Zorg dat je duidelijk weet wat er allemaal inbegrepen zit in de huurprijs. Soms zijn zaken zoals water en verwarming al inbegrepen in de huurprijs. Soms ook niet. Je maandelijkse huurprijs is dus niet altijd àlleen maar voor de huur.

Vaste kosten

Wie betaalt de lift? Waar komt de elektriciteit vandaan? Kan je koken op dat gasvuur in de keuken? Of Netflix and chill op vrijdag? Voor al deze voorzieningen betaal je maandelijks een factuur. Internet, gas, elektriciteit, water, een kuisvrouw voor de gemeenschappelijke delen, onderhoud van de lift … Deze kosten komen vaak bovenop de huurprijs.

Waarborg

Nog voor je verhuist moet je al betalen. Bij het afsluiten van het huurcontract kan de verhuurder een huurwaarborg vragen van maximaal 3 maanden huur. Dus je zet best wat geld van je vakantiejob opzij. 

Verzekeringen

Een goede brandverzekering (noemt soms ook woonverzekering) beschermt je appartement én inboedel tegen storm-, water of brandschade, soms ook diefstal. En het is verplicht. Dus vergeet niet elk jaar je brandverzekering op tijd te betalen.

Je kan ook een familiale verzekering afsluiten. Met een familiale verzekering ben je ook verzekerd voor schade die je toebrengt aan anderen of hun eigendom. Niet verplicht, maar wel een goed idee. En het is relatief goedkoop in verhouding tot de kosten die je kunt oplopen zonder zo’n verzekering.

Allemaal maandelijkse kosten om rekening mee te houden. Best rekening mee houden dus voor je naar Ikea loopt voor die droomzetel of de perfecte salontafel. Misschien kan mama of papa wel wat bijspringen voor je uitzet ;-).