Varia

Huizen/appartementenjacht? 14 dingen om op te letten bij een bezichtiging.

Een huis of appartement vinden is een moeilijke zoektocht. Het is namelijk belangrijk om kritisch te zijn. Je moet immers weten waar je op moet letten wanneer je een huis of appartement gaat bezichtigen om te kopen (of te huren). Wij delen de belangrijkste punten met jou.

Mobiliteitsscore

De Mobiscore bestaat nog niet zo heel lang, maar wat een handige tool! Je geeft het adres van je woning in en je weet meteen hoe het zit met de mobiliteit. Geraak je overal (bv. school, ziekenhuis, winkels … ) makkelijk met fiets of openbaar vervoer?

Omgevingsgeluiden

Al kan de omgeving erg rustig lijken, wanneer je ’s avonds gaat bezichtigen, zijn er een paar zaken waar je best op let. Is er een autosnelweg of spoorweg in de buurt? Is er een school nabij gelegen? Deze dingen kunnen zorgen voor geluidsoverlast. Al is het natuurlijk wel handig een school nabij te hebben wanneer je zelf aan gezinsuitbreiding begint ;-).

Prijs

Zeker wanneer je pas begint met huizen jagen, is het moeilijk om te weten of je waar krijgt voor je geld. Daarom loont het om te kijken of er nog andere, soortgelijke woningen te koop staan in dezelfde omgeving. Wat is de vraagprijs? Zo krijg je een idee of de vraagprijs correct is of niet.

Buren

Ook je buren zijn belangrijk. Zijn de buren vriendelijk? Wat voor mensen zijn het? Is er veel criminaliteit? Toegegeven, de makelaar en eigenaar van de woning bieden misschien niet altijd een neutraal antwoord. Maar als je toevallig iemand op straat tegenkomt, kan je gerust eens polsen.

Privacy

Als je gesteld bent op je privacy, is ook dit een belangrijk aandachtspunt. Is er inkijk in jouw huis of appartement vanuit andere woningen? Is er inkijk in je tuin? Zo ja, kan een haag het probleem eventueel oplossen?

Oriëntatie

Wat is de oriëntatie van de tuin en van de slaapkamers? Een slaapkamer in het Noorden is lekker fris. En als je een tuin hebt, is het dan weer fijn als je bijna de hele dag zon in de tuin hebt. Daarom is het belangrijk om te weten waar het Noorden en het Zuiden ligt.

Historiek

Heeft het huis of het appartement op korte tijd al veel eigenaars gehad? Dat kan een red flag zijn. Het zou kunnen betekenen dat er een probleem is met het huis of de omgeving waardoor mensen snel weer verhuizen.

EPC-score

De EPC-score geeft weer hoe energiezuinig de woning is. Een goed EPC-peil zorgt ervoor dat je minder betaalt om bv. je woning te verwarmen. Is de EPC aan de hoge kant, vraag dan even na welke wijzigingen er nodig zijn om dit te verbeteren. Soms kan je het probleem al oplossen met een nieuwe verwarmingsketel of een geïsoleerde deur en vallen de kosten wel mee. Soms moet je echter al bijna de hele woning renoveren voor een gunstige EPC-score …

Schimmels en waterschade

Zeer slecht voor de gezondheid en niet altijd gemakkelijk op te lossen: schimmels en waterschade. Soms wordt dit verstopt met een likje verf of behangpapier. Kijk daarom goed rond, trek gerust ook eens enkele kastjes open of kijk eens achter een kast.

Scheuren of barsten in de muur

Oppervlakkige scheuren of barsten (in de verf) kunnen vaak niet veel kwaad, maar soms gaat de scheur of barst iets dieper en dan kan dit een dure grap worden. Zeker als je langs de buitenkant een barst of scheur ziet, zou er een alarmbelletje moeten gaan rinkelen.

Ongelijke vloeren

Bij oudere huizen kan het gebeuren dat de vloer ongelijk is en bv. een bobbel veroorzaakt in het midden van de kamer. Je ziet dit niet altijd met het blote oog, dus je kan eventueel een waterpas meenemen. Ook dit is een prijzig probleem om op te lossen, want je moet de volledige vloer uitbreken en soms zelfs werken uitvoeren aan de funderingen.

Geurstokjes of luchtverfrissers

Heel wat mensen verfrissen hun woning met geurstokjes of luchtverfrissers. Dat is niet altijd een probleem, maar wanneer er in elke kamer iets dergelijks voorzien is, kan dat erop wijzen dat er permanent een geurtje hangt in de woning.

Vergunningen

Is alles op de grond vergund? Denk aan het tuinhuis of andere zaken die zijn bijgebouwd (bv. groot zwembad, poolhouse … ) waar een vergunning voor vereist is. Vraag ook om de documenten te zien.

Renovaties

Welke renovaties zijn er nodig? De elektriciteit of het dak volledig vernieuwen kan erg kostelijk worden. Houd rekening met de nodige renovaties wanneer je je budget bepaalt. En neem het renovatiebudget dat de makelaar voor ogen heeft met een korreltje zout. In realiteit zullen de verbouwingswerken wellicht duurder uitvallen.

Veel succes met de huizenjacht!

Tips & tricks op jouw maat?

Nieuwe blogposts met tips & tricks, events & wedstrijden
maandelijks in je mailbox?

Whoop whoop! Je bent ingeschreven!

Oepss, er ging iets mis. Probeer later nog eens.

Ik ga akkoord met het privacybeleid van Op Eigen Benen Staan (lees het op www.oebs.be) en ben 16 jaar of ouder