Eerste job, eerste ziekenfonds
(Bijna) Afgestudeerd? YES! Het échte leven kan beginnen. Op je Eigen Benen Staan. Eerste job, eerste loon, eerste eigen stek … Zodra je je eerste dag gaat werken, moet je ook je eigen ziekenfonds kiezen. Een ziekenfonds doet heel wat meer dan alleen je date met de dokter terugbetalen.
Dankjewel sociale zekerheid
Word je ziek of krijg je een ongeval … dan springt gelukkig de sociale zekerheid bij en zorgt die ervoor dat je toch een menswaardig inkomen hebt. We betalen daar allemaal een stukje aan mee. #solidariteit, remember?
Iedereen die werkt moet RSZ-bijdragen betalen. Automatisch wordt van je loon 13,07 % afgehouden en aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) gestort. Ook je werkgever moet een stuk uit eigen zak aan de RSZ betalen. Dat geld wordt dan gebruikt om ziekte- of werkloosheidsuitkeringen, vakantiegeld, pensioen, kinderbijslag … te betalen.
De ziekenfondsen krijgen een deel van dat geld om een stuk van je medische kosten terug te betalen of om je een ziekte-uitkering te geven. Dat heet de ‘verplichte ziekteverzekering’. Koop je geneesmiddelen? Ga je op consultatie bij de dokter of tandarts? Ziekenhuisfacturen? Dan betaalt het ziekenfonds je hiervan een stuk terug. Raak je ziek en kan je niet gaan werken? Dan krijg je van het ziekenfonds een ziekte-uitkering. Die terugbetalingen en uitkeringen zijn bij elk ziekenfonds dezelfde, welk ziekenfonds je ook kiest.
Het grote verschil tussen de verschillende ziekenfondsen zit in de ledenvoordelen en aparte verzekeringen voor hospitalisatie, tanden … Een ziekenfonds kan je heel wat centjes besparen: door een lage bijdrage te betalen en toch veel terugbetalingen ervoor in de plaats krijgen, zoals een terugbetaling voor je bril of lenzen, anticonceptie, vaccinaties. Check hier wat ziekenfonds Solidaris jou te bieden heeft: Alle voordelen, terugbetalingen en dienstverlening | solidaris-vlaanderen.be.
Verplicht aansluiten bij ziekenfonds
Ben je jonger dan 25 jaar en zit je in je wachttijd als werkzoekende? Dan kan je via je ouders verzekerd blijven bij het ziekenfonds. Je staat dan op het lidboekje van een van je ouders als ‘persoon ten laste’.
Ben je 25 geworden, heb je werk gevonden of krijg je een werkloosheidsuitkering? Dan moet je zélf aansluiten bij een ziekenfonds, in eigen naam.
Werk je als jobstudent en verdien je bruto meer dan een bepaald grensbedrag? Ook dan ben je verplicht om zelf aan te sluiten bij het ziekenfonds.
Hoe aansluiten bij een ziekenfonds?
Lid worden van Solidaris kan makkelijk online via Lid worden | solidaris-vlaanderen.be maar je kan uiteraard ook langsgaan bij een ziekenfondskantoor in je buurt. Pak je identiteitskaart mee!
Praktische ziekenfondstips
Een doktersafspraak? Dan krijg je heel wat papieren mee.
Geneesmiddelen op voorschrift: Voor bepaalde medicijnen heb je een geneesmiddelenvoorschrift nodig van je dokter. Je arts schrijft dit tegenwoordig elektronisch voor. Je hebt geen papieren bewijs nodig. Je toont gewoon je identiteitskaart bij de apotheker. En leuk is dat je voor die geneesmiddelen maar een stukje uit eigen zak moet betalen, de rest regelt je ziekenfonds met de apotheek.
Getuigschrift voor verstrekte hulp: Veel artsen werken al met het e-attest (of elektronisch doktersbriefje). Je krijgt dan de terugbetaling automatisch op je rekening gestort. Krijg je toch nog een papieren exemplaar? Bezorg dit binnen 2 jaar aan je ziekenfonds en je krijgt een stuk van wat je aan de arts betaalde terug.
Getuigschrift van arbeidsongeschiktheid: kan je niet gaan werken of stempelen? Laat het snel weten aan je ziekenfonds via het getuigschrift van arbeidsongeschiktheid. Je laat dit invullen door je dokter en je verstuurt dit binnen 48 uur met de post. De poststempel is het bewijs dat je de aangifte op tijd opstuurde. Of geef je getuigschrift af in je ziekenfondskantoor. Je krijgt dan een ontvangstbewijs. Stop je aangifte niet in een brievenbus van je ziekenfonds!
Ben je arbeider of bediende met vast contract of zelfstandige? Houd rekening met deze aangiftetermijn:
• arbeiders: binnen 14 dagen
• bedienden: binnen 28 dagen
• zelfstandigen: binnen 7 dagen
Werk je als jobstudent? Dan moet je aan je ziekenfonds geen getuigschrift van arbeidsongeschiktheid bezorgen.
Afwezigheidsattest (doktersbriefje): dit attest moet je binnen 2 werkdagen aan je werkgever bezorgen.
All-inclusieve ziekenhuis
Een all-in verblijf in het ziekenhuis? Kost flink wat geld en dat prijskaartje hangt veel af van de kamer die je kiest. Wanneer je incheckt duid je in de ‘opnameverklaring’ aan welke kamer je wil. Een eenpersoonskamer is altijd duurder dan een meerpersoonskamer. En de dokters kunnen je dubbel of driedubbel laten dokken voor dezelfde behandeling wanneer je koos voor een eenpersoonskamer. Het ziekenfonds betaalt automatisch al een stuk van je ziekenhuisfactuur. De rest betaal je uit eigen zak. Gelukkig bestaan er hospitalisatieverzekeringen, die een belangrijk stuk van die kosten voor je dekken.
Heb je een hospitalisatieverzekering via je werk? Kijk dan ook na voor welke kosten je bent gedekt. Op basis daarvan kan je je kamer kiezen. Zo ga je niet failliet.
Geen hospitalisatieverzekering in je loonpakket? Dan kan je een betaalbare hospitalisatieverzekering afsluiten via je ziekenfonds.
Wist je dat?
Sommige dokters duurder zijn? Artsen kunnen geconventioneerd, gedeeltelijk of niet-geconventioneerd zijn. Dit wil gewoon zeggen dat ze de prijsafspraken naleven of niet. Een geconventioneerde arts is altijd het goedkoopst. Voor een consultatie bij een niet-geconventioneerde arts betaal je meer uit eigen zak.
Solidaris biedt een handige online zoekmodule aan waarin je kan nagaan of een arts geconventioneerd is of niet, check het uit! Geconventioneerde artsen en zorgverleners | solidaris-vlaanderen.be