De eerste keer seks
Ergens op een feestje of geklungel tussen de lakens. De eerste keer seks is voor iedereen anders. Spannend, leuk of misschien toch niet zo sexy als gedacht. Dit moet je weten over de eerste keer.
De meeste jongeren beleven hun eerste keer met hun lief. Dat hoeft niet, maar kies wel iemand bij wie je je genoeg op je gemak voelt. Zo kan je aangeven wat je fijn vindt en waar je wel of niet klaar voor bent. Onderzoek wijst wel uit dat hoe beter je relatie is, hoe positiever je nadien terugkijkt op die eerste keer.
Laat je niet pushen door je partner, vrienden of om erbij te horen. Spreek er op voorhand over met je partner en zorg dat je genoeg tijd hebt en niet gestoord wordt. Dat helpt je te ontspannen. En maak vooraf ook afspraken over veilig vrijen en anticonceptie. Better safe than sorry.
Seks stap voor stap
Voor veel mensen voelt het veilig om stap voor stap te gaan:
- eerst masturberen, strelen, kussen, voelen
- dan pas aftrekken of vingeren, soms orale seks
- en daarna pas geslachtsgemeenschap (met penetratie)
Een voorwaarde is dat je verlangt naar seks en dat je je opgewonden voelt.
Doet de eerste keer seks pijn?
De eerste keer penetreren hoeft geen pijn te doen. Neem vooral de tijd om allebei te ontspannen en opgewonden te raken. Als de vagina niet vochtig genoeg is, of de penetratie te snel of ruw gebeurt, heb je meer kans dat het pijn doet. Met speeksel of glijmiddel zorg je ervoor dat alles gemakkelijker glijdt. Ze zeggen niet voor niks ’hoe vettiger, hoe prettiger’ 😉.
Maagdenvlies kan je niet ‘doorprikken’
Het maagdenvlies is géén vlies dat je vagina afsluit en doorboord of kapotgescheurd moet worden. Het is eerder een weefselrandje, een soort van ribbeltje waar vaak al één of meerdere gaten of scheurtjes in zitten. Daardoor bloeden de meeste meisjes ook niet bij de eerste keer seks. Of je moet wat te ruwe seks gehad hebben, niet vochtig genoeg geweest zijn of gespannen waardoor je toch wat bloed verliest van binnenuit.
Jongens moeten dus niet harder stoten om door het maagdenvlies te raken, integendeel. Ruwe, snelle bewegingen kunnen pijn doen. Ga langzaam en geleidelijk.
Kan je zien of iemand nog maagd is?
Je kan niet voelen of zien of een iemand nog maagd is, zelfs een dokter niet. Je bent niet ‘strakker’ dan iemand die al wel geslachtsgemeenschap had. Mensen die beweren dat ze dit kunnen voelen, zeggen maar wat. Wel kan de eerste keer stroef gaan, omdat je onwennig of zenuwachtig bent en je bekkenbodemspieren zich opspannen.
Van meisjes wordt soms verwacht dat ze maagd zijn, bijvoorbeeld tot aan het huwelijk. Die meisjes moeten hun maagdelijkheid ‘bewijzen’ door te bloeden bij de eerste keer seks, wat dus eigenlijk geen bewijs is. Gelukkig zijn er trucjes, om te doen alsof je bloed: gelatinecapsules met een rode vloeistof die je vòòr het vrijen in je vagina stopt, namaakbloed of een sneetje in je vinger …
Doet het pijn?
Pijn bij de eerste keer komt vooral voor bij vrouwen (54%) en minder bij mannen (6%). Doorgaans beleven jongens en meisjes hun eerste keer eerder positief, vertelt een onderzoek van Sensoa.
Alles hangt af van hoe klaar je ervoor bent en hoe je relatie is. Heb je de eerste keer seks binnen een relatie, dan beschermt dat je tegen emotionele schade. Was je eerste keer met iemand waar je geen relatie mee hebt of stopte de relatie kort na de seks, dan kijken jongeren er minder positief op terug.
Vrouwen die pijn hadden bij hun eerste keer, kijken er vaker minder positief op terug. En geven vaker aan dat ze zich er niet klaar voor voelden.
Conclusie: als je je er hebt op kunnen voorbereiden, ernaar toe leven en je stap voor stap hebt kunnen experimenteren, kijk je er positiever op terug.
Wil je alles weten over seks? De eerlijke waarheid? Op de website www.allesoverseks.be van Sensoa vind je correcte info.