Leven & werken

12 veelgestelde sollicitatievragen beantwoord

Sollicitatiegesprekken kunnen lastig zijn. Want wat is nu eigenlijk het correcte antwoord op al die (strik)vragen? #solliciterenkanjeleren. Hieronder een snelcursus met 12 veelgestelde vragen én hoe je er best op antwoordt. Succes!

Waarom koos je voor deze job?

Dit is een eerste kans om indruk te maken. Speel je eventuele ervaring met dit soort werk uit en/of bewijs je kennis met concrete voorbeelden. Nog geen ervaring? Verwijs dan naar je hobby’s of passies die passen bij de functie. Doe je het alleen voor het loon of extralegale voordelen? Hou dit wijselijk voor jezelf ;-).

Waarom zouden wij je moeten aanwerven?

Nu heb je dé kans om jezelf te verkopen. Heb je je in de loop van het gesprek of tijdens je research al een beeld kunnen vormen van het bedrijf en de functie waarvoor je solliciteert? Beeld je in hoe jij daarin past. Verkoop je kwaliteiten met het oog op de bedrijfsnoden.

Wat zijn je doelstellingen op lange termijn?

Uit je antwoord moet blijken dat je je carrière plant. Stippel voor jezelf uit waar je carrièregewijs wil staan over 5 of 10 jaar. Vraag eventueel vooraf raad aan mensen die in de branche werken. Of bel iemand op die in het bedrijf werkt.

Wat zijn je sterkste troeven?

Kies troeven waarvan je weet dat ze heel belangrijk zijn voor de job waarvoor je solliciteert. En probeer met concrete voorbeelden aan te tonen dat je ook écht over deze kwaliteiten beschikt.

Wat zijn je zwakste punten?

Denk vooraf al goed na over je plus- en minpunten. Hierdoor vermijdt je dat je dingen zegt die je beter verzwijgt. Zeggen dat je bang bent in het donker als je solliciteert voor nachtwaker … geen goed idee! Zoek naar zwakke punten die weinig invloed zouden hebben op de job waarvoor je solliciteert en zeg er meteen ook bij dat je aan deze puntjes werkt. Wees ook eerlijk voor jezelf: ligt een bepaalde job je écht niet, solliciteer er dan ook niet voor.

Hoeveel verdien je nu en hoeveel wil je verdienen?

De loonkwestie moet op het juiste moment aangesneden worden. Ideaal is dat moment waarop je voelt dat men aan de andere kant van de tafel interesse heeft in jou (bijvoorbeeld tijdens een tweede gesprek). Best is dat je op voorhand de gebruikelijke lonen opzoekt (bijvoorbeeld online via het salariskompas) en dat je bruto- en nettobedragen kent. Hou ook rekening met extralegale voordelen, want dat is ook een vorm van loon. Maar: laat het initiatief om een bedrag te noemen over aan de ondervrager.

Wat vind jij belangrijk aan een job?

Maak duidelijk dat je gemotiveerd bent als er getest wordt of jouw interesses overeenstemmen met de belangen van het bedrijf. Dit is zeker niet het moment om over loon of extralegale voordelen te beginnen.

Wat doe je in de vrije tijd?

Uit deze vraag moet blijken dat je je vrije tijd op een nuttige en doordachte manier doorbrengt. Toon aan dat je meerdere interessegebieden hebt, dat je sociaal bent (en dus goed overweg zal kunnen met je collega’s), dat je actief bent en dat het beeld van jou op werkvloer overeenstemt met hoe je je gedraagt buiten de kantooruren. Maar overdrijf niet!

Wat doe je het minst graag in je job?

Opgelet: dit is een strikvraag. Blijf best vaag. Vertel bijvoorbeeld dat je beseft dat er aan elke job minder prettige kanten zijn, maar buig dit om tot iets positiefs. Elke medaille heeft twee zijden. Probeer vooral aan te tonen dat je geïnteresseerd bent in alle aspecten van de job.

Hoe denken andere mensen over jou?

Benadruk de karaktertrekken die anderen altijd hebben geapprecieerd. Geef een positief beeld van je relaties met je klasgenoten, familie … Dit geeft de indruk dat je ook goed overweg zal kunnen met je collega’s. Maar opnieuw: overdrijf niet.

Vertel me eens wat meer over je studies.

Vermijd negatieve praat over je school. Word niet defensief als je enkele jaren moest dubbelen. Een degelijke uitleg is bijvoorbeeld dat je een bijbaantje had en je daardoor weinig tijd had om voor school te werken. Heb je je studies niet afgemaakt? Zeg dan dat je er toch veel van hebt opgestoken. Wees vooral eerlijk.

Heb je nog vragen?

Zorg dat je een paar zinnige vragen kunt stellen. Zo kom je oprecht geïnteresseerd over en toon je dat je voorbereid bent. Verder is het een test om te weten of je wel goed hebt geluisterd tijdens het gesprek. Enkele voorbeelden van vragen zijn: waarom is mijn voorganger vertrokken, wanneer zouden jullie deze functie graag ingevuld zien, worden opmerkelijke prestaties beloond? …

Nog meer sollicitatieadvies!

– Blijf kalm, hoe moeilijk het ook is om je zenuwen onder controle te houden.

– Blijf vooral jezelf. Ga geen toneel spelen, want dat komt toch uit.

– Bereid je goed voor. Als ze je bijvoorbeeld vragen wat je weet over het bedrijf, wil je toch niet met je mond vol tanden staan?