Relaties & seksualiteit

Verboden Liefde

Liefde laat zich niet leiden. Op wie je verliefd wordt overkomt je, dat is geen keuze. Maar wat als het je docent, je baas of een collega is? Begeef je je dan op ‘verboden terrein’?

Het niet vreemd dat je verliefd wordt op een docent, collega of je baas. Je brengt tijdens het werk of school veel tijd door met die persoon. 64% van de mensen had al eens een crush op een docent of leerkracht. En 55% van de mensen liet zijn of haar oog al eens vallen op een collega of baas. 

Mensen zijn dikwijls aangetrokken tot personen met autoriteit, status of kennis. Neem nu bijvoorbeeld de Franse president Macron. De 15-jarige Emmanuel repeteerde in 1993 voor een schoolvoorstelling onder begeleiding van zijn lerares Frans, de 25 jaar oudere ‘mevrouw Auziere’. De vonk tussen de twee sloeg, ondanks het grote leeftijdsverschil, over. Ondertussen zijn ze nog altijd samen en al meer dan vijftien jaar getrouwd. Of kijk naar de schrijver Herman Brusselmans. Zijn vriendin Lena is 34 jaar jonger. Er staat dus ook geen leeftijd op liefde …

Vertel ik het of niet?

Dat hangt helemaal van de situatie af. Soms is het beter om dat niet te doen, terwijl het in andere omstandigheden juist goed kan zijn om het uit te spreken. Heb jij zelf een relatie of heeft de ander een partner, dan zorgt dat voor complicaties. Verliefd worden op iemand die ‘bezet’ is brengt automatisch problemen met zich mee. En de kans is reëel dat je een blauwtje loopt. Dus: “bezint eer ge begint.”

Hoe weet je of hij/zij ook iets voelt voor jou?

Dat moet je aanvoelen. Helaas kunnen gevoelens al eens misleidend zijn… Is je baas opvallend veel bij jou in de buurt, geeft die je complimentjes of houdt die je aan de praat over dingen die weinig met het werk te maken hebben? … Kijk eens hoe hij of zij reageert op flirterige opmerkingen. Of spreek eens buiten het werk/school af. Wie weet slaat Cupido toe … 

Nog enkele tips!

  • Voel je niet schuldig: werknemers hebben veel contact met elkaar en menselijk contact kan altijd leiden tot een of andere verliefdheid. 
  • Praat erover: verliefdheid is iets dat je overkomt. Zélfs als je in een vaste relatie zit. Bespreek het met je partner en probeer het contact met de persoon in kwestie wat te matigen. 
  • Maak een bewuste keuze: als je geen relatie (meer) hebt, liggen de kaarten anders. Zijn de gevoelens wederzijds, dan kan er eventueel een relatie uit voortvloeien.
  • Wees jezelf er van bewust dat, wanneer je een relatie met je baas begint, de houding van je collega’s ook verandert. Zij gaan automatisch anders naar je kijken.

Kunnen relaties op de werkvloer verboden worden?

In een arbeidsovereenkomst of het arbeidsreglement een verbod opleggen op het aanknopen van een relatie met een collega is strijdig met het recht op eerbiediging van het privéleven. Maar een relatie tussen een leidinggevende en een ondergeschikte leidt sowieso tot conflicten. Dus is dit vanuit hr-perspectief geen goed idee. In sommige organisaties zal je bijvoorbeeld een andere job krijgen als de relatie bekend wordt en problemen geeft op de werkvloer.

Maar hoe dan ook: liefde laat zich niet leiden.