Job,  Studie

Verboden Liefde

Je kiest niet op wie je verliefd wordt, maar wat als het op iemand is die écht ‘verboden terrein’ is: je docent, je baas of een collega bijvoorbeeld. Voor sommigen is het een onschuldige gedachte. Maar wat als je die persoon echt niet meer uit je hoofd kan zetten?

Op zich is het niet vreemd dat je verliefd wordt op je baas of docent. Je brengt immers tijdens het werk of tijdens school veel tijd door met die persoon. 64% van de mensen heeft al eens een crush gehad op een docent of leerkracht. En 55% van de mensen liet zijn of haar oog al eens vallen op een collega of baas. Mensen zijn vaak aangetrokken tot personen met autoriteit, status en veel kennis. Zoals bijvoorbeeld de Franse president Macron. De 15-jarige Emmanuel repeteerde in 1993 voor een schoolvoorstelling waarbij de 25 jaar oudere ‘mevrouw Auziere’, zijn lerares Frans, hem begeleidt. De vonk tussen de twee slaat over, ondanks het grote leeftijdsverschil. Nu, 29 jaar later, zijn ze nog steeds samen en al ruim vijftien jaar getrouwd. Of neem de 64-jarige schrijver Herman Brusselmans. Zijn vriendin Lena is 34 jaar jonger en zwanger van hun eerste kindje.

Vertel ik het of niet?

Dat hangt helemaal van de situatie af. Soms is het beter om dat niet te doen, terwijl het in andere omstandigheden juist goed kan zijn om het in ieder geval uit te spreken. Als jij bezet bent of de ander heeft al een partner is dat op zijn zachtst gezegd een complicerende factor. Verliefdheid op iemand die bezet is brengt automatisch problemen met zich mee en je kunt er zeker van zijn dat de kans reëel is dat je een blauwtje loopt. Denk dus heel goed na voordat je iets doet met je gevoelens. 

Hoe weet je of hij/zij ook iets voelt voor jou?

Dat moet je aanvoelen. Helaas kunnen gevoelens al eens misleidend zijn… Merk je dat je baas opvallend veel bij jou in de buurt is, je complimentjes geeft, je aan de praat houdt over dingen die weinig met het werk te maken hebben of gewoon opvallend vaak in je buurt? Misschien kan je dan eens voorzichtig kijken hij of zij reageert op flirterige opmerkingen of je kan eens proberen buiten het werk/school af te spreken. 

Nog enkele tips!

  • Voel je niet schuldig: Werknemers hebben namelijk veel contact met elkaar en menselijk contact kan altijd leiden tot een of andere verliefdheid. 
  • Praat erover: Verliefdheid is iets dat je overkomt. Zélfs als je in een vaste relatie zit. Bespreek het met je partner en probeer het contact met de persoon in kwestie wat te matigen. 
  • Maak een bewuste keuze: Als je geen relatie (meer) hebt, liggen de kaarten anders. Als het wederzijds is, kan er eventueel een relatie uit voortgroeien. Dan moet je wel controleren of je voldoende met elkaar gemeen hebt, of je niet enkel gevoelsmatig met elkaar klikt. Hoe meer gelijkenissen, hoe groter de kans op een goede relatie.
  • Wees jezelf er van bewust dat de relatie met je collega’s ook verandert. Je collega’s gaan automatisch anders naar je kijken wanneer je een relatie start met de baas.

Kunnen relaties op de werkvloer verboden worden?

In een arbeidsovereenkomst of het arbeidsreglement een verbod opleggen op het aanknopen van een relatie met een collega is strijdig met het recht op eerbiediging van het privéleven. Een relatie tussen een leidinggevende en een van zijn of haar ondergeschikten leidt sowieso tot conflicten. Vanuit hr-perspectief is dat geen goed idee. En ok, jullie zullen als koppel de schijn altijd een beetje tegen hebben maar uiteindelijk is er toch niets zo mooi als oprechte liefde? 🙂

Tips & tricks op jouw maat?

Nieuwe blogposts met tips & tricks, events & wedstrijden
maandelijks in je mailbox?

Whoop whoop! Je bent ingeschreven!

Oepss, er ging iets mis. Probeer later nog eens.

Ik ga akkoord met het privacybeleid van Op Eigen Benen Staan (lees het op www.oebs.be) en ben 16 jaar of ouder