oebs,  Relaties & seksualiteit

Beginnen jongeren vroeger of later aan seks?

Is het echt zo dat jongeren al snel aan seks beginnen? Of doen ze het pas als ze meer volwassen zijn?

Volgens onderzoek van Sensoa heeft meer dan 40% van de jongeren de eerste keer geslachtsgemeenschap op 17 of 18 jaar. En het duurt gemiddeld zo’n 2,7 jaar tussen de eerste tongkus en de geslachtsgemeenschap. Vroege starters experimenteren korter.

Of jongeren vroeger aan seks beginnen? Niet dus. Veel jongeren beginnen eigenlijk pas later aan seks. En dat kan enkele verklaringen hebben:

  • Jongeren voelen veel druk. Verantwoordelijk en voorzichtig zijn, goed presteren op school … maar ook de druk om de perfecte partner te kiezen, waarmee het betekenisvol en speciaal is.
  • Sociale contacten zijn vaker digitaal. Dat vergroot je keuze aan potentiële bedpartners maar geeft ook keuzestress … picture perfect, remember? En het blijft een grote stap tussen online flirten en in real life afspreken.
  • Onzekerheid door al die perfecte bodies op social media. Jongeren worden erg kritisch voor zichzelf en elkaar.

Vanaf welke leeftijd mag je eigenlijk seks hebben?

Vanaf 16 jaar heb je voor de Belgische wet het recht om te beslissen of je wel of geen seks wil.

Vanaf 14 jaar kan je toestemming geven als je partner hoogstens 3 jaar ouder is en als die geen misbruik maakt van een vertrouwens- of gezagsrelatie (bijvoorbeeld als leerkracht).

Deze wet bestaat om je te beschermen tegen seksueel misbruik, niet om jongeren die met onderlinge toestemming experimenteren te bestraffen. De kans dat je zou gestraft worden als je seks hebt waar je allebei mee instemt, is heel klein.

Seks zonder toestemming is altijd strafbaar.

Een geloofskwestie

Je geloof kan je voorschrijven om te wachten met seks tot je bent getrouwd. Kan je niet wachten? Zoek dan een tussenweg tussen wat je cultuur of geloof voorschrijft en wat jij met je partner of lief op seksueel vlak wil doen. Je kan bijvoorbeeld wel kussen en mekaar aanraken, maar geen orale of vaginale seks doen. Je bepaalt zelf waar je aan toe bent en waar je je goed bij voelt.