Workaway
Reizen

Werken voor gratis verblijf, de hele wereld rond: Workaway it is!

In 2015 hoorde ik voor het eerst over Workaway. Ik was toen vrijgezel, maar wilde erg graag op vakantie. Op hotel gaan hoefde ook niet meer voor mij. Ik had zin om tussen locals te verblijven en ook minder toeristische gebieden te leren kennen. Er enkele uurtjes per dag voor werken, maakte niet veel uit voor mij. Workaway leek mij de ideale oplossing: een website waarop vrijwilligerswerk over de ganse wereld wordt aangeboden.

Maar begrijp me niet verkeerd. Workaway regelt het vrijwilligerswerk niet zelf, het is een platform waarop vrijwilligers en hosts in contact met elkaar kunnen komen. Zowel de host als ‘Workawayer’ hebben een account op de website. Als Workawayer betaal je hier 36 euro per jaar voor. Je kan dan per land per regio zoeken naar hosts die op zoek zijn naar vrijwilligers voor een project.

Het soort vrijwilligerswerk dat je kan doen is heel uitgebreid. Je kan helpen in hostels, dieren verzorgen op een boerderij, lesgeven, voor kinderen zorgen of meehelpen met renovatiewerken. In de advertentie van de host staat meestal uitgebreid beschreven wat je als vrijwilliger kan verwachten van de host en wat zij van jou verwachten.

Het is dus de ideale manier om op een goedkope manier te reizen. De algemene afspraak is dat je 5 uurtjes per dag werkt, 5 dagen per week. In de plaats krijg je een bed en 3 maaltijden per dag.

Met Workaway ervaar je een echte culturele uitwisseling. Ik heb 3 keer vrijwilligerswerk gedaan. Een keer naar Zwitserland, naar New Hampshire met mijn zus en naar Arizona. 3 totaal verschillende, maar unieke reizen.

Verdwalen in Zwitserse dorpjes

In 2015 ben ik voor het eerst naar het buitenland getrokken als Workawayer. Ik heb toen gekozen voor Zwitersland. Ik nam contact op met verschillende gezinnen, en met 1 gezin klikte het erg goed. We wisselden enkele mailtjes uit en eind augustus vertrok ik voor 3 weken naar het kleine Reigoldswil. Mijn taken bestonden voornamelijk uit huishoudelijke taken, koken en mij met de 4 kinderen bezighouden. Ik kreeg genoeg vrije tijd om al het moois dat Zwitserland te bieden heeft te ontdekken.

Kajakken in New England

In 2016 kreeg ik zelf een mailtje van een host in New Hampshire. Jan en Dan zijn beide zestigers en wilden graag dat ik hen kwam helpen in de tuin en met andere projecten in het huis. Ik had tegen dan mijn zus warm genoeg gemaakt om met me mee te gaan. Na een enthousiast videogesprek stond ons besluit vast: we gaan in september voor 3 weken naar New Hampshire. Yes, voor het eerst naar de Verenigde Staten!

We hebben ons nog nooit zo welkom gevoeld als bij hen. Onze taken: deuren en ramen schilderen, tuinieren … In de namiddag was er altijd tijd voor plezier. We zijn gaan kajakken op verschillende meren, hiken in de White Mountains en we verbleven in hun Farm house (lees: een authentiek huisje zoals je nog kan zien in het openluchtmuseum van Bokrijk). Het was zelfs zo plezant dat we dit jaar voor 2 weken terug gaan!

Plannen kunnen veranderen

Natuurlijk bestaat de kans ook dat niet alles verloopt zoals gepland. Zo vertrok ik 2 jaar geleden voor 4 weken naar een geitenboerderij in Arizona. De geitenboerderij wordt gerund door een mevrouw van 87 jaar. Het contact met haar verliep stroef en na enkele dagen hebben we beslist dat ik niet zou blijven. Gelukkig was er daar ook een andere Workawayer, Sara, die ook vertrok. Ze vroeg mij of ik met haar mee naar Cincinatti wilde roadtrippen en natuurlijk kon ik dat niet weigeren. We reden samen door 8 staten, naar de andere kant van het land. Een geluk bij een ongeluk noemen ze dat. Volgende maand komt Sara mij bezoeken in België en kan ons avontuur opnieuw beginnen.

Ik ben niet de enige Workawayer die wel eens pech kan hebben met z’n host. Er zijn ook bedrijven die Workaway als de ideale manier zien om goedkope werknemers te krijgen. Daarom kijk je best voor de zekerheid eens naar de reviews van de host en vraag je best een videogesprek. Zo krijg je een beter beeld van bij wie je gaat verblijven en ga je een onvergetelijke reis tegemoet!

Tips

  • Kom te weten wat je graag wil (iets met kinderen, helpen met renoveren, tuinieren, lesgeven)
  • Stuur een leuke en overtuigende mail. Kopieer ze zeker niet want dat merken de hosts zo. Laat hen weten wat jij hen te bieden hebt en wees duidelijk: wie ben je, wanneer wil je komen, voor hoe lang en wat wil je doen. Zo kan de host zien of je in de omgeving en bij de mensen past.
  • Maak je eigen profiel op Workaway zo uitgebreid mogelijk. Ook een host moet jou kunnen vertrouwen, ze laten je tenslotte toe in hun eigen huis of organisatie
  • Op het profiel van de host kan je zien hoeveel Workawayers er tegelijk worden aangenomen. Ben je graag op je eentje? Dan kan je een host zoeken die maar 1 Workawayer tegelijk aanneemt. Wil je graag met meerdere vrijwilligers van over de ganse wereld samenwerken, zoek dan een host die meerdere vrijwilligers aanneemt.
  • Wees goed verzekerd, kleine ongelukjes gebeuren snel :-). Bij De Voorzorg ben je steeds wereldwijd verzekerd met Mutas. Je hoeft er helemaal niets voor doen, want het is inbegrepen in je ledenbijdrage.

Workaway was voor mij 3 keer een onvergetelijke ervaring. Je komt zoveel meer te weten over een land dan wanneer je enkel in een hotel verblijft. Je leert mensen kennen, hun gewoontes en die kleine speciale plekjes. Ik raad Workaway iedereen aan. Als je hier toch vragen over hebt, aarzel niet om ze hieronder te stellen, ik help je graag verder!

Tips & tricks op jouw maat?

Nieuwe blogposts met tips & tricks, events & wedstrijden
maandelijks in je mailbox?

Whoop whoop! Je bent ingeschreven!

Oepss, er ging iets mis. Probeer later nog eens.

Ik ga akkoord met het privacybeleid van Op Eigen Benen Staan (lees het op www.oebs.be) en ben 16 jaar of ouder