Het nieuwe regeerakkoord
Actualiteit

Wat betekent het nieuwe regeerakkoord?

Ongetwijfeld zag je het afgelopen maandag wel ergens op Facebook verschijnen: onze nieuwe Vlaamse regering heeft haar regeerakkoord vrijgegeven. Het akkoord bevat maar liefst 298 pagina’s en gaat onder andere over de job- en woonbonus, migranten, milieu, mobiliteit en onderwijs. Maar wat betekent dit nu in mensentaal? We leggen het graag voor je uit.

De woonbonus verdwijnt

Wat is de woonbonus? De woonbonus betekent dat, wanneer je een lening afsluit voor een huis, je minder belastingen moet betalen. Jonge mensen die een woning willen bouwen, kopen of renoveren gaan dus vanaf 2020 geen vermindering meer kunnen krijgen op hun belastingen omdat ze een woning hebben gekocht. De registratierechten op de aankoop van een woning dalen wel van 7 naar 6 %.

Inburgeren wordt strenger

Nieuwkomers zullen een inburgeringscursus moeten volgen die hen 360 euro zal kosten. Dat bedrag omvat het inburgeringstraject en examens. Ze moeten een kennis hebben van het Nederlands en de maatschappelijke normen en waarden.

Jobbonus

De regering trekt 350 miljoen euro uit voor de jobbonus. Dat betekent dat wie voltijds werkt en minder dan 1700 bruto per maand verdient, per jaar zo’n 600 euro netto extra krijgt. Er wordt ook rekening gehouden met het werkelijke aantal gepresteerde uren om de hoogte van het bedrag te bepalen.

Duaal lesgeven

Voor de (toekomstige) leerkrachten onder ons verandert er ook heel wat. De regering wil duaal lesgeven invoeren. Dat betekent dat leraren zowel lesgeven als in een bedrijf werken. Dat zou voor een grotere interactie tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt zorgen.

Daarnaast verdwijnt het M-decreet, waarbij meer leerlingen met een achterstand les kunnen volgen in het gewone onderwijs. In de plaats daarvan komt het ‘begeleidingsdecreet’, waar er meer begeleiding wordt gegeven aan zowel kind als leerkracht. Wat er exact zal veranderen is nog onduidelijk.

De Vlaamse Netflix

Momenteel werkt de Vlaamse mediasector aan een betalende streamingsdienst met de focus op Vlaamse content. De VRT heeft de opdracht gekregen hierin mee te stappen.

Het klimaat

Tegen 2050 wil Vlaanderen de uitstoot van broeikasgassen verminderen met 80 % en tegen 2030 moet de hoeveelheid zonne- en windenergie verdubbeld zijn. Daarnaast zou er 10 000 hectare bos bijkomen.

Mobiliteit

Goed nieuws voor de fietsers of degenen die het openbaar vervoer gebruiken. Het budget voor fietspaden is verdubbeld en het openbaar vervoer moet betrouwbaarder worden. Daarnaast komt er een minimale dienstverlening bij stakingen van De Lijn.

Tips & tricks op jouw maat?

Nieuwe blogposts met tips & tricks, events & wedstrijden
maandelijks in je mailbox?

Whoop whoop! Je bent ingeschreven!

Oepss, er ging iets mis. Probeer later nog eens.

Ik ga akkoord met het privacybeleid van Op Eigen Benen Staan (lees het op www.oebs.be) en ben 16 jaar of ouder