Start to blog: een handleiding
Talent

Start to blog: een handleiding

Wil jij graag een blog beginnen, maar weet je niet hoe je moet starten? We kunnen je alvast geruststellen: bloggen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Met onderstaande tips en weetjes kan je onmiddellijk starten in de wondere wereld van bloggen.

Waarom en waarover wil je bloggen?

Vind je schrijven fantastisch? Heb je een passie? Voor koken, lifestyle, interieur, mode … de mogelijkheden zijn enorm. Ga je op Erasmus of doe je stage in het buitenland? Maak je een verre reis? Misschien wil je graag je familie en vrienden op de hoogte houden. Een reisblog is dan een leuke manier om dit te doen.

Of start je met een nieuw project zoals een eigen moestuin beginnen of een dieet volgen? De zoektocht naar je eerste job? Als je deze vorderingen wil delen kan je een blog starten. Misschien ontvang je dan zelfs tips van lezers. Wil je een blog starten omdat je geld wil verdienen? Het lijkt inderdaad heel aantrekkelijk, maar het gaat niet werken. Er zijn bloggers die fulltime kunnen leven van hun blog, maar zij hebben daar eerst heel veel tijd in gestoken om dit op te bouwen.

Bedenk een naam

Een belangrijk punt waar je best even bij stil staat. Je gaat deze naam de komende jaren gebruiken. Wat moet jouw naam uitstralen? Neem een papier en schrijf zoveel mogelijk woorden op die te maken hebben met je blog. Voeg een bijvoeglijk naamwoord toe of gebruik een Engels woord. Zo kan je beginnen combineren. Heb je eentje gevonden, claim dan je domeinnaam. Deze kan je aankopen bij een hostingbedrijf.

Zoek een blogplatform

WordPress is een heel bekend blogplatform. Deze kan je gratis gebruiken, maar de mogelijkheden zijn beperkt. Wil je meer je zin doen, dan kan je kiezen voor een eigen hosting met domein. De prijs hiervoor kan je zelf kiezen. Vanaf 4 euro per maand heb je een eigen domeinnaam, vanaf 8 euro per maand krijg je meer functies. Je kan ook bij een hostingbedrijf WordPress installeren. Bij Combell bijvoorbeeld betaal je 9,33 euro per maand en krijg je toegang tot alle functies van WordPress.

Maak een sociale media account aan

Sociale media is geen must, maar je breidt je community er wel mee uit en het kan een mooie aanvulling zijn voor je blog. Wat je post in je blog kan je weer delen of je kan op Instagram foto’s toevoegen van wat er achter de schermen gebeurt.

Bedenk een structuur en lay-out

Hoe wil je dat je blog eruitziet? Welke kleuren, lettertype … ? Welke sfeer moet het uitstralen? Simpel werkt het beste online. Zorg voor niet te veel poespas. Het draait tenslotte om jouw content.

Schrijven maar!

  • Schrijf zoveel mogelijk zelf, zo kom je authentieker over
  • Post minstens 1 keer per week. Even geen inspiratie? Liever een keer te weinig dan te veel. Je wil tenslotte een goed artikel schrijven en niet alleen maar omdat het moet
  • Deel je blog via sociale media om meer bezoekers te krijgen
  • Afbeeldingen zijn belangrijk, je kan ze gebruiken om je verhaal te ondersteunen. Tip: op https://pixabay.com en https://unsplash.com vind je mooie gratis foto’s.

Help mijn blogpost wordt amper gelezen!

Stel je voor, je bent volop aan het bloggen maar je posts worden amper gelezen. Paniek! Dat is niet nodig. Blijf rustig verder schrijven. Geen content = geen goede blog en geen goede blog = geen bezoekers. De bezoekers komen wel. Je zal ook merken dat naarmate de tijd je blogposts beter en beter worden.

Vind je bloggen leuk? Super! Leg de druk bij jezelf niet te hoog en doe het niet voor gratis spullen of om geld te verdienen want daar draait bloggen niet om. Het draait om passie en deze passie met andere te delen.

Succes met je blog!

Tips & tricks op jouw maat?

Nieuwe blogposts met tips & tricks, events & wedstrijden
maandelijks in je mailbox?

Whoop whoop! Je bent ingeschreven!

Oepss, er ging iets mis. Probeer later nog eens.

Ik ga akkoord met het privacybeleid van Op Eigen Benen Staan (lees het op www.oebs.be) en ben 16 jaar of ouder