Buitenlandse stage Lapland
Reizen,  Studie

Sofie (23) deed stage in Lapland “Ik ben van Lapland teruggekomen als een volwassen versie van mezelf”

Sofie (23) uit Geel studeert momenteel Geschiedenis aan de KULeuven. In haar vorige opleiding Maatschappelijk Werk heeft ze in haar derde jaar een buitenlandse stage gedaan in Lapland voor 4 maanden.

Waarom wou je stage doen in het buitenland?

“Ik heb altijd al graag gereisd en had er behoefte aan om uit mijn comfortzone te komen. Wanneer de Hogeschool (Thomas More Geel) buitenlandse stages aanbood heb ik dat meteen voorgelegd aan mijn ouders. Toen zij groen licht gaven ben ik er gewoon voor gegaan.”

Waarom Lapland?

“Een klasgenoot had het jaar voordien stage gedaan in Finland en was hier heel positief over. Finland was niet echt een land dat ik normaal gezien zou kiezen als vakantiebestemming en net dat trok me aan: iets onbekends gaan ontdekken en er ook maandenlang wonen.

Wanneer ik tegen mijn lector zei dat ik stage wilde doen in het buitenland en wel geïnteresseerd was in Finland, vertelde ze mij dat er een beschikbare plaats was in Kemi in Lapland. Ik was meteen super enthousiast, Lapland had namelijk altijd iets magisch gehad in mijn ogen: het noorderlicht, de Kerstman, de barre kou, husky’s, de middernachtzon, …”

Waar verbleef je?

“In een heel klein huisje samen met een Oostenrijks meisje die net als mij op Erasmus was. Alle Erasmusstudenten verbleven in zo’n huisje. Het leek net een kleine ‘community’, wat heel gezellig was.”

Hoe was dat voor jou?

“In het begin was de heimwee het ergste. Ik had even tijd nodig om te wennen aan de hele nieuwe situatie, plaats en mensen. Maar dat is gelukkig snel voorbijgegaan. De heimwee werd ook minder aangezien ik opeens een heel ander leven leek te hebben. Ik heb ook enkele malen bezoek gekregen en die 4 maanden waren zo om. Er is ook zoveel te doen als Erasmusstudent, je hebt dus amper tijd om thuis te missen.”

Had je last van de taalbarrière?

“Niet echt, de andere Erasmusstudenten spraken vooral Engels, dus dat was geen probleem. Daarnaast konden de meeste mensen in Finland wel Engels spreken. Enkel de oudere generatie niet. Maar uiteindelijk lukt het dan wel om jezelf te behelpen.”

Hoe ging je stage?

“Geweldig! Ik heb een heel fijne tijd gehad. Ik werkte op een soort school waar mensen met een handicap naartoe komen voor een dagbesteding. Dat waren vooral mensen met het Syndroom van Down. Zij konden dan meestal geen Engels maar ik heb uiteindelijk wel wat woorden Fins geleerd en met gebaren kom je ook wel ver. Mijn stagebegeleidsters en collega’s konden wel Engels dus zij vertaalden dan ook veel dingen voor mij, zodat ik toch wel kon communiceren met de ‘leerlingen’.”

Wat maakt stage in het buitenland doen zo interessant?

“Je stapt volledig uit je comfortzone; je belandt op een vreemde plaats in een vreemd land en ze spreken een vreemde taal. Hierdoor word je een echte ‘plantrekker’. Je komt ook in contact met ‘locals’ die je de echte cultuur meegeven van het land, en wat in mijn geval vrienden voor het leven heeft opgeleverd. Ik weet dat, als ik nu op reis naar Lapland zou gaan, ik altijd bij hen terecht zou kunnen.

Wat stage in het buitenland ook interessant maakt, is dat er zoveel andere Erasmusstudenten zijn die afkomstig zijn van zoveel verschillende landen. Je leert hiermee ook hun cultuur kennen (en zelfs taal!) en beleeft zoveel leuke momenten samen.”

Wat is de grootste les die je hebt geleerd? Ben je op persoonlijk vlak veranderd?

“Als je alleen op buitenlandse stage vertrekt heb je de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen. Je komt op een nieuwe plaats terecht met allemaal nieuwe mensen en daardoor kan je jezelf ‘heruitvinden’. Ik heb persoonlijk veel bijgeleerd. Zowel van de andere studenten die er waren, als van het samenleven met iemand die je totaal niet kende.

Ik denk dat ik van Lapland ben teruggekomen als een meer volwassen versie van mezelf met nog meer zin om te reizen en te ontdekken. Bij een buitenlandse stage stap je ook weg van het toerisme en word je eerder een echte reiziger.”

Heb je tips voor studenten die net als jij in het buitenland stage willen doen?

“Zeg JA op elk voorstel dat zich aandient: ga mee met andere studenten op een wandeling, op café, op uitstap enzoverder. Blijf niet zitten op je kamertje, want schoolwerk … dat komt wel in orde ;-).”

Wat raad je zeker aan om in Lapland te doen?

“Een husky safari! Dat is de echte ultieme uitstap in Lapland die je zeker gedaan moet hebben. Mijn favoriet was Hetta Huskies, die hun honden heel goed behandelen. Ook de Kerstman bezoeken in Rovaniemi, langlaufen op de bevrozen zee, ijszwemmen en nationale parken bezoeken. En zeker niet te vergeten: het noorderlicht!”

Tips & tricks op jouw maat?

Nieuwe blogposts met tips & tricks, events & wedstrijden
maandelijks in je mailbox?

Whoop whoop! Je bent ingeschreven!

Oepss, er ging iets mis. Probeer later nog eens.

Ik ga akkoord met het privacybeleid van Op Eigen Benen Staan (lees het op www.oebs.be) en ben 16 jaar of ouder