Job,  Studie,  Talent

Van ‘cheesy love letters’ tot langspeelfilm: Luca (23) lanceerde zijn creatieve carrière

Ondanks dat zijn rebels karakter hem vroegtijdig de schoolbanken deed verlaten, ontbreekt het de jonge leeuw Luca van Cruchten niet aan ambitie. Wie het over deze 23-jarige filmmaker heeft voelt automatisch de drang om het over spontaniteit, eigenzinnigheid en vooral creativiteit te hebben. Lees hier zijn verhaal.

Wat houdt Luca bezig?  

“Ondanks dat ik in Nederland geboren ben voel ik me op en top Belg. De Belgische cinema doet me hier thuisvoelen. Verder zie ik mezelf als een ballerina. Ik balanceer en dartel van de ene passie in de andere. Mijn grootste passie is alles wat met beeld en audio te maken heeft: film maken, fotografie en grafisch ontwerp. Daarnaast speel ik in mijn eigen band, heb ik een soloproject van mezelf en mijn gitaar én draai ik sinds kort ook plaatjes. En, oh ja, ik ben momenteel bezig aan een boek. Een oude wijze man vertelde me ooit dat het geen slechte zaak is om in verschillende markten thuis te zijn.”

Heeft iemand met zoveel bezigheden zelfs nog tijd om een boek te schrijven?


“Het is eerder vanuit een drang. Mijn boek gaat over de millennialgeneratie die zich volgens mij veel te onzeker voelt. Ik zie het niet als een ‘zelfhulpboek’ maar eerder als een lieve, tedere, romantische liefdesbrief. Noem het een ‘cheesy love letter’. Ik merk bij leeftijdsgenoten een zekere druk om in alles wat ze doen te moeten slagen. Ik wil met mijn boek dat idee ontkrachten.”

Luca van Cruchten - foto

Hoe onderscheid je jezelf van andere creatievelingen?


“Ik probeer vooral kennis op te bouwen in verschillende niches. Ik schrijf mijn eigen muziek en daardoor is het makkelijker om in mijn films de juiste sfeer te brengen. Ik probeer op verschillende manieren aan storytelling te doen. Een verhaal moet door meerdere mensen kunnen gevoeld worden.” 

Je hebt van je hobby je beroep gemaakt. Vertel.

“Dat klopt. Om een lang verhaal kort te maken: school was een struggle voor mij. Al die theorie lag me niet zo. Met als gevolg dat ik mijn middelbaar niet heb afgemaakt. Ondanks dat ben ik via een omweg kunnen starten aan een opleiding film, maar ook dat was een teleurstelling. Ik leerde meer van de stad en de mensen rondom mij. Toen heb ik besloten dat ik geen diploma nodig had om mijn droom te verwezenlijken. Ik ben sinds begin dit jaar officieel zelfstandige. Ik hou me vooral bezig met film en fotografie, maar eigenlijk kan je me inhuren voor allerlei creatieve opdrachten gaande van videoclips tot grafische vormgeving en het componeren van liedjes.”

Luca van Cruchten - foto

Was het een grote of moeilijke stap?

“Het was vooral een logische stap. Sinds het middelbaar maak ik al filmpjes en foto’s voor Jan en alleman. Ik had dus al wat clienteel opgebouwd. Ik heb zeker niet stilgezeten. Ik leerde mezelf dingen aan via tutorials op YouTube, las filmreviews, testte allerlei zaken uit … Dat materiaal gooide ik online en stilaan kreeg ik respons hierop. Mensen begonnen me te vragen voor opdrachten en de bal ging aan het rollen. Mijn omgeving, vooral mijn stiefvader, heeft me gestimuleerd om zelfstandige te worden. Maar er waren ook heel wat mensen die niet in mij geloofden. Het is nu aan mij om te bewijzen dat, wie er niet in geloofde, ongelijk heeft.”

Als zelfstandige heb je nooit veel zekerheid. Vind je dat eng?

“Ik hou wel van wat risico. Ik probeer ook niet te veel naar de toekomst te kijken. Ik leef vooral nu. Wat nu gebeurt kan misschien leiden tot leuke dingen in de toekomst. Het is daarom dat je de dingen die nu gebeuren, goed moet doen. Met een beetje geluk volgt de rest dan wel.”

Hoe zie je de toekomst?

“Zonder er een termijn op te plakken zou ik graag ooit mijn eigen alternatieve cinema willen openen waar jong filmtalent een scherm krijgt om hun kunsten te tonen. Er is veel opkomend talent dat jammer genoeg niet voldoende aan de bak komt. Omdat ik nu in de opstartfase zit van mijn bedrijfje heb ik het druk met commerciële opdrachten. Vanaf ik wat gespaard heb, zou ik graag een kortfilm maken en die naar verschillende filmfestivals sturen. En als ik dat verwezenlijkt heb zou ik graag een discotheek openen. Gewoon, omdat het kan!”

website: https://www.lookapictures.com 

One Comment

  • Marie-Jeanne Franken

    Luca,
    Ik heb met grote verwondering, maar zeker ook met heel veel bewondering jouw interview gelezen. Je weet al heel goed wat je wil en wat je zou willen bereiken. Wat ’n krak! ik wens jou enorm veel succes en hou jou zeker in de gaten… wat één ding is zeker: jij bent het waard! Wie weet waarmee je ons mee gaat verrassen! Toitoitoi

Tips & tricks op jouw maat?

Nieuwe blogposts met tips & tricks, events & wedstrijden
maandelijks in je mailbox?

Whoop whoop! Je bent ingeschreven!

Oepss, er ging iets mis. Probeer later nog eens.

Ik ga akkoord met het privacybeleid van Op Eigen Benen Staan (lees het op www.oebs.be) en ben 16 jaar of ouder