Moeder, waarom stemmen wij?
Varia

Moeder, waarom stemmen wij?

Je kan er niet omheen. Tot 14 oktober 2018 worden we om de oren geslagen met verkiezingsslogans. Je ziet vaak door de bomen het bos niet meer. Waarom is het zo belangrijk om je stem uit te brengen? En hoe doe je het op een correcte manier? Je leest het hier.

Moeder, waarom stemmen wij? Simpelweg: omdat het moet. Maar laat de opkomstplicht (want van stemplicht kunnen we eigenlijk niet spreken in België) nu een goede zaak zijn voor de democratie. Tot nu toe is dat nog steeds de meest eenvoudige manier om als samenleving een bestuur te kiezen. Jouw stem eentje uit de velen? Ben je bang dat jouw stem geen verschil maakt? Er is een spreekwoord dat zegt dat vele kleintjes een groot geheel vormen. Niet overtuigd? We hoeven niet ver terug te keren in de tijd om een voorbeeld te vinden over het nut van jouw stem. Bij het Brexit-referendum werd nog maar eens bewezen dat elke stem telt.

Wat gebeurde er ook alweer bij Brexit? Wel, het grootste gedeelte van de 65-plussers stemde vóór de Brexit. Het grootste gedeelte van de jongeren stemde tegen. 75% van de jongeren die stemden, wilden géén Brexit. Hoe de Brexit dan toch won? Omdat van de jongeren van 18-24 jaar slechts 36% kwam opdagen, tegenover een opkomst van 83% (!) van de 65+ groep. Indien er meer jonge kiezers waren komen opdagen was de uitstap van de Britten uit de Europese Unie mogelijk nooit een feit geweest.

Komende zondag stemmen we voor een nieuw bestuur in onze gemeenten, steden en provincie. Je kan politiek saai vinden of zeggen “Ik geloof niet in politiek” of “Ze beloven maar ze doen niks”, toch is stemmen niet onnutig. Verkiezingen zijn bepalend voor de toekomst van ons allen. Je ziet misschien niet direct verandering, maar verandering brengen in een samenleving is een traag proces.

Overtuigd? Lees dan hier hoe je een correcte stem uitbrengt.

Hoe moet ik stemmen?

Over op wie je moet stemmen kunnen ons niet uitspreken. Hoe je dat moet doen kunnen we wel vertellen. Eens je in het stemhokje staat kun je geldig stemmen door;

  • Een lijststem te geven bovenaan een kandidatenlijst: Je kiest dan niet voor een kandidaat op de lijst. Je kiest voor deze partij en je gaat akkoord met hun visie en met de volgorde van de kandidaten op de lijst. Een lijststem is automatisch ook een stem voor de lijsttrekker.
  • Eén of meerdere kandidaten binnen één lijst je stem geven. Je brengt dan een voorkeurstem uit. Je zegt met andere woorden welke kandidaat of kandidaten je het liefst wil als provincieraadslid of als gemeenteraadslid. Heb je bijvoorbeeld niet zoveel binding met een partij maar vind je dat een bepaalde persoon bekwaam is om je gemeente te leiden, dan kan je een voorkeurstem geven aan deze persoon.

Je kan beide manieren hierboven besproken ook combineren. Je kan dus én een lijststem én één of meerdere kandidaten binnen één lijst je stem geven. Let wel op. Om geldig te stemmen moet je in elk geval binnen één lijst blijven. Je kan dus niet stemmen op personen van verschillende partijen.

Je kan ook blanco of ongeldig stemmen. Een blanco stem wordt niet meegeteld bij het verdelen van de zetels. Ook een ongeldige stem wordt niet meegeteld.

Nog geen idee op wie je wil stemmen zondag? Er bestaan verschillende online stemtesten die je kunnen helpen met je keuze.

Succes!

Tips & tricks op jouw maat?

Nieuwe blogposts met tips & tricks, events & wedstrijden
maandelijks in je mailbox?

Whoop whoop! Je bent ingeschreven!

Oepss, er ging iets mis. Probeer later nog eens.

Ik ga akkoord met het privacybeleid van Op Eigen Benen Staan (lees het op www.oebs.be) en ben 16 jaar of ouder