Matteo Simoni: “Er is niks zo interessant als zoekende mensen”
Talent

Matteo Simoni: “Er is niks zo interessant als zoekende mensen”

Je kent deze Limburgse acteur ongetwijfeld van de tv-reeks ‘Safety first’ of van zijn rol in de reeks ‘Callboys’. Hij speelde ook een rol in de film ‘Patser’ die gaat over enkele jongens die hun, ietwat onconventionele, dromen najagen. Wij vroegen aan Matteo hoe hij zélf zijn dromen najoeg.

Je speelde de hoofdrol in Patser, een film van Adil El Arbi en Bilall Fallah. Wat maakt de film apart?

“Patser is het soort film dat we in Vlaanderen nog niet veel hebben gezien. De film vertelt het waanzinnige verhaal van vier vrienden op ’t Kiel die snel rijk willen worden en door het leven willen gaan als echt patsers. De film is groots aangepakt: snelle patserbakken, dikke villa’s, veel ‘blingbling’ en de nodige portie respect. Bilall en Adil beschrijven de film op hun eigen bescheiden manier als ‘de coolste Vlaamse film ooit’. Het tempo ligt hoog, er worden coole shots gebruikt maar het is vooral ook de meest humoristische film van Adil en Bilall tot nog toe.”

We kennen jou van komische rollen zoals ‘de Smos’ of ‘Devon’. Deze rol is totaal anders. Zag je dit als een uitdaging om je los te rukken van deze typetjes?

“Totaal niet om eerlijk te zijn. Ik heb me tot nu toe nog nooit proberen los te rukken van rollen die ik vertolkt heb. Integendeel zelfs, rollen als ‘Smos’ en ‘Devon’ of de rol van ‘Rocco’ in de film ‘Marina’ heb ik met heel veel plezier gespeeld. Ik zie dit project als een volgende stap in mijn traject dat ik wil afleggen. Ik kies bewust voor bepaalde rollen. Ik heb de laatste jaren het geluk dat ik keuzes kan maken in rollen die verschillend genoeg zijn van elkaar. Ik hoop dan ook dat ik voor de rest van mijn carrière kan blijven kiezen uit rollen die verschillend zijn. Maar begrijp me niet verkeerd, als het nu 15 keer na elkaar comedy is dan is dat voor mij geen enkel probleem. Ook comedyrollen kan je verschillend invullen.”

Patser gaat over 4 vrienden die hun droom willen najagen: snel rijk worden en aanzien verwerven. Wat is jouw definitie van een ‘droomleven’?

“Een droomleven bereik je niet zomaar, daar moet je voor werken en dat gaat met vallen en opstaan. Maar de sleutel tot een droomleven is volgens mij in de eerste plaats gezondheid. Een goede gezondheid is uiteindelijk de basis van alles. Toen ik afstudeerde was ik absoluut niet bezig met mijn gezondheid. Ik was vrij jong en naïef en als acteur heb je een romantisch beeld dat samenhangt met een soort destructiviteit: je bent jong en niets of niemand krijgt je kapot. Je gaat met je vrienden op café tot een gat in de nacht, je leeft tegen 200 km/u. Je staat niet stil bij de impact op je gezondheid. Het is pas op latere leeftijd dat je meer belang hecht aan de betekenis van het woord.

Daarnaast denk ik dat het belangrijk is dat je eigen keuzes kan maken zodat je kan doen wat je graag zou willen doen. Ik ben ook van mening dat je een droomleven niet alleen kunt opbouwen. Je hebt iemand nodig die je steunt (bv. een lief, vrienden of familie). Dat zijn uiteindelijk de mensen die je de energie geven om je dromen te kunnen najagen.”

Heb je ooit last gehad van keuzestress? Er zijn zoveel carrières om uit te kiezen. Wist jij meteen wat je wou?

“Ik heb eigenlijk nooit iets anders gedaan dan acteren. Maar toen ik in de lagere school zat dacht ik nog dat ik leerkracht wou worden. Tenslotte staan leerkrachten ook voor een groep die ze een bepaalde boodschap willen meegeven. Toneel is daaraan verwant, je moet proberen om mensen stil te krijgen en te ontroeren met de boodschap die je hen probeert mee te geven. Ik had het geluk dat ik op jonge leeftijd kon doen wat ik graag deed en hierin kon groeien. Maar ik ben er ook van overtuigd dat wij allemaal geboren worden met talenten.”

Het lijkt me geen evidente weg om te bewandelen om acteur te worden. Hoe ging dat bij jou?

“Ik denk wel dat je geluk nodig hebt in het leven maar laat daar niet alles van afhangen. Je dromen realiseren begint bij jezelf. Ik heb nooit bewust gekozen om acteur te worden. Ik heb nooit iets gedaan met de instelling: als ik dit doe, word ik acteur. Ik heb als kind altijd bij het jeugdtoneel gespeeld, heb jaren audities gedaan om rollen te krijgen omdat ik dat graag deed en zo ben ik uitgegroeid tot de acteur/persoon die ik vandaag ben. Langs de andere kant besef ik dat niet iedereen zijn interesses zo uitgesproken zijn. Ga op zoek naar wat je graag doet en ontwikkel je passies en talenten zo veel mogelijk. Dan kom je er wel.”

Wat wil je de jongeren bijbrengen?

“Ik denk dat veel jongeren in een zeer zoekende fase zitten. Ik wil hun vooral bijbrengen dat ze op hun 18de nog niet allemaal moeten weten wat ze precies willen. Als sommigen ‘zoekender’ zijn dan anderen is dat geen probleem. Ik vind dat er tegenwoordig op die personen te snel een stempel van luierik wordt geplakt terwijl deze mensen soms meer tijd nodig hebben om richting te geven aan hun leven. Belangrijk is dat je vooral je goesting en motivatie niet kwijtraakt in die zoektocht. Ik had het geluk dat ik wist welke richting ik uit wou maar laat dat niet de maatstaf zijn voor iedereen. Er is niks zo interessant als zoekende mensen.”

Tips & tricks op jouw maat?

Nieuwe blogposts met tips & tricks, events & wedstrijden
maandelijks in je mailbox?

Whoop whoop! Je bent ingeschreven!

Oepss, er ging iets mis. Probeer later nog eens.

Ik ga akkoord met het privacybeleid van Op Eigen Benen Staan (lees het op www.oebs.be) en ben 16 jaar of ouder