Lieve stress, het is uit
Gezondheid,  Studie

Lieve stress, het is uit

Laat negatieve stress links liggen. Ontdek jouw kunnen met de korte en gratis online test.

>>>Doe de Sollicitatiehacker<<<

Het mag duidelijk zijn: jongeren hebben stress. Bijna één op de vijf heeft bijna dagelijks stress door een laag zelfbeeld. Dat komt vaak vanuit een gebrek aan zelfvertrouwen. Aanhoudende stress heeft een negatieve invloed op onze gezondheid. Zo zegt de helft van onze jongeren dat ze slecht slapen bij stressgevoelens.

Laag zelfbeeld

Vooral meisjes zijn onzeker over zichzelf. Volgens het onderzoek ondervindt één op de vier hier bijna dagelijks stress van tegenover één op de tien bij de jongens. Bij de meisjes zijn een gebrek aan zelfvertrouwen (70%), hun uiterlijk (69%) en hun gewicht (52%) de grootste stressfactoren. Ook bij de jongens valt op dat te weinig zelfvertrouwen (50%) een belangrijke rol speelt bij stressgevoelens, gevolgd door uiterlijk (48%) en de vraag ‘hoe ben ik (stil, druk, …)’ (42%).

Stress door school

Het mag niet verbazen dat ook school een belangrijke stressfactor is bij jongeren. Zo’n 20% heeft bijna dagelijks kopzorgen over school. Oorzaken: te veel schoolwerk (59%), goede resultaten willen behalen (56%), faalangst (42%) en het gevoel dat ze goede resultaten ‘moeten’ halen (32%). Ook hier is het opvallend dat meisjes (35%) vaker stress ervaren door school dan jongens (27%).

Klachten

Wie stress heeft, heeft vaker emotionele, lichamelijke en gedragsmatige klachten.Verontrustend is dat de helft van de ondervraagden aangeeft dat ze slecht slapen en zich moeilijk kunnen concentreren bij stressgevoelens.

Omgaan met stress

Stress is niet noodzakelijk negatief, zolang je er niet veel of te lang wordt aan blootgesteld. Hoe jonger een onderscheid gemaakt kan worden tussen normale en langdurige stress, hoe beter. Als stresssignalen erkend worden, kan er sneller op geanticipeerd worden. Tegelijkertijd is leren omgaan met stress al vanaf jonge leeftijd belangrijk. Op die manier kunnen we ons weerbaar maken
en erger voorkomen.

Met een gezonde portie zelfkennis kom je een heel eind. Doe hier de gratis onlinetest ‘de Sollicitatiehacker’. 

Tips

Tips van de jongeren zelf

  • Een rustig plekje voor jezelf hebben
  • Meer bewegen of sporten
  • Leren neen zeggen als het te veel of te druk wordt

Tips & tricks op jouw maat?

Nieuwe blogposts met tips & tricks, events & wedstrijden
maandelijks in je mailbox?

Whoop whoop! Je bent ingeschreven!

Oepss, er ging iets mis. Probeer later nog eens.

Ik ga akkoord met het privacybeleid van Op Eigen Benen Staan (lees het op www.oebs.be) en ben 16 jaar of ouder