Actualiteit,  Job,  Studie,  Talent

Leerkracht Evan aan het woord: ‘Ik ben gepassioneerd door kennis’

Naar aanleiding van de week van de leerkracht gingen wij op zoek naar een leerkracht die de schoolbanken pas net zelf heeft ingeruild voor het elektronische smartboard. Hoe valt de eerste werkervaring van een beginnende leerkracht mee? Wij zochten en vonden: Evan Luys uit Bree, 25 jaar én net voor de leeuwen gegooid.

Hoe valt het lesgeven mee?

‘Ik ben in augustus 2019 afgestudeerd en kon vrijwel direct aan mijn eerste interim beginnen.  De eerste weken waren, zoals dat bij iedereen wel is, heel spannend maar het bevalt me wel. Ik geef momenteel les het op Agnetencollege in Peer en ik ben de collega’s nu al heel dankbaar. Ik werd er warm onthaald en enorm goed opgevangen. De workload is tamelijk groot maar dankzij mijn mentors weet ik hoe ik het moet aanpakken’

Welke vakken geef je momenteel?

‘Ik heb gestudeerd voor leerkracht Nederlands/Engels maar momenteel geef ik ook Latijn. Dat komt omdat ik in een eerdere opleiding ook Latijn heb gestudeerd.’ 

Mis je de studententijd?

‘Het is een hele omschakeling. Natuurlijk vind ik het fijn dat ik kan werken, een dagelijkse routine heb en centjes verdien. Langs de andere kant mis ik ook wel de vrijheid van het studentenleven.’ 

Waarom heb je gekozen voor het beroep van leerkracht?

‘Het aanstekelijke enthousiasme van enkele van mijn leerkrachten uit het middelbaar hebben me geïnspireerd om ook voor deze richting te kiezen. Mensen die me kennen weten dat ik goed kan babbelen en graag dingen uitleg. Het geeft dan ook een zekere voldoening om kennis door te geven of om mijn passies rond bepaald thema’s of onderwerpen mee te geven aan een volgende generatie.’ 

Denk je dat het beroep van leerkracht moeilijker is geworden doordat kinderen mondiger zijn geworden?

‘In zekere zin kan je stellen dat het moeilijker is geworden maar ik vind het vooral interessanter. Als je je als leerkracht enthousiast opstelt voor de klas leidt dat vaak wel tot meer interactie in de klas. Ik moet wel toegeven dat veel interactie in de klas soms vermoeiend kan zijn. De dagen zijn steviger dan ik me had voorgesteld, al mag ik me gelukkig prijzen dat ik op dit moment heel leuke en enthousiaste leerlingen in mijn klassen heb.’

Als je één ding mag veranderen aan het onderwijssysteem, wat zou dat zijn?

‘Er is al veel gezegd en geschreven over het M-decreet. De maatregelen die dit decreet met zich meebracht vond ik ook niet slecht maar de uitvoerbaarheid was moeilijk. Ik ben voor inclusie in het algemeen onderwijs maar het moet via een realistische aanpak gebeuren. De slinger mag niet te ver doorslaan. Sommige leerlingen zijn beter af in het bijzonder onderwijs omdat ze daar meer kansen kunnen krijgen. De maatregelen rond het begeleidingsdecreet van de nieuwe Vlaamse regering zijn denk ik een stap in de goede richting al is het natuurlijk altijd een beetje afwachten wat het in praktijk zal geven.’

Tips & tricks op jouw maat?

Nieuwe blogposts met tips & tricks, events & wedstrijden
maandelijks in je mailbox?

Whoop whoop! Je bent ingeschreven!

Oepss, er ging iets mis. Probeer later nog eens.

Ik ga akkoord met het privacybeleid van Op Eigen Benen Staan (lees het op www.oebs.be) en ben 16 jaar of ouder