Lotte Vanwezemael
Actualiteit,  Job,  Studie,  Talent,  Varia

‘Een seksuologe leert je echt niet de hele Kama Sutra’

Wie Lotte Vanwezemael ondertussen niet kent heeft de afgelopen maanden onder een steen geleefd of gewoonweg niet naar ‘De Slimste Mens ter Wereld’ gekeken. De uit Kaulille – want zeg niet zomaar Bocholt tegen Kaulille – afkomstige schone, maakte op korte tijd een carrièresprong waar jij en ik jaloers op mogen zijn. Hoe speelde ze dat klaar? Lotte vertelde het ons in hoogsteigen persoon. 

Lotte, je geeft seksadvies aan de Vlaamse Jeugd bij radiozender MNM. Hoe ben je daar terechtgekomen?

 ‘Zoals wel vaker is dat heel toevallig gegaan. Mijn professor seksuologie had me laten weten dat ik hem eens moest bellen. Blijkbaar zochten ze bij MNM een nieuwe seksuologe omdat Kaat Bollen er mee zou stoppen. Ik mocht testen gaan afleggen en niet veel later was ik de nieuwe seksuologe van MNM. Als mijn prof niet aan mij had gedacht was het wellicht anders gelopen. Met andere woorden: dankzij een stevige portie geluk’ 🙂 

Je maakt op jonge leeftijd een carrièresprong om ‘u’ tegen te zeggen, iets waar veel jongeren van dromen. Hoe voel je je daarbij? 

‘Het is inderdaad op heel korte termijn een beetje ontploft. Er komt plots veel op me af en veel mensen kennen mij plots. Mijn deelname aan ‘De Slimste Mens’ heeft het één en ander in gang gezet. Ik heb het gevoel dat ik mijn leven nu moet verdelen over heel veel soorten dingen aangezien het lijkt alsof iedereen een stukje van mij wil hebben. Het is moeilijk om in al die hectiek en chaos mezelf terug te vinden. Ik zoek nog een beetje mijn weg hierin want op enkele weken tijd ben ik plots ‘bekend’ geworden. Daar ben je nooit volledig op voorbereid. Los van dat voel ik me er wel heel goed bij. Ik krijg veel positieve reacties en dat vind ik fantastisch. Mijn vrienden en familie steunen me ook ten volle dus ik geniet er vooral van. En ja, al die aandacht streelt je ego ook wel een beetje’ 

Lotte Vanwezemael - © Joost Joossen
© Joost Joossen

Wist jij meteen wat je wou toen je afstudeerde? 

‘Ongeveer wel. Ik heb eerst vijf jaar psychologie gestudeerd en daarna 2 jaar seksuologie. Het forensische aspect, plegers van allerlei feiten begeleiden, heeft me altijd geïnteresseerd. Tijdens mijn stage in de forensische psychiatrie merkte ik ookdat alles wat seks aanbelangde vaak in de doofpot werd gestoken. Vanaf dat moment heb ik gezegd dat mijn droomjob zou zijn om als seksuologe in de psychiatrie te werken. Veel patiënten hebben problemen die seksueel gerelateerd zijn maar waar vaak onvoldoende aandacht aan besteed wordt.’ ‘Concreet ben ik na mijn studies kunnen beginnen bij het CAW in Hasselt. Daar werk ik vooral met mensen die vanuit justitie worden doorverwezen vanwege grensoverschrijdend gedrag. Daarnaast ben ik ook als zelfstandige gaan werken in een praktijk in Meeuwen waar mijn kennis over seksuologie meer van pas kwam. Nog voor ik goed en wel gesetteld was in die jobs is het verhaal bij MNM begonnen, waardoor ik mijn job in de praktijk ook heb moeten opzeggen omwille van mijn drukke agenda.’ 

Veel mensen denken dat een seksuologe enkel seksavies geeft. Is dat ook zo?

Als mensen aan een seksuoloog denken dan verwachten ze dat wij hun de hele Kama Sutra zullen aanleren. Maar het draait niet alleen rond seks. Het gaat echt wel breder dan dat. Ik help ook mensen die een probleem hebben in een bepaalde relatie. Vaak zijn dat partnerrelaties waarbij seks dan een onderdeel is, maar het kan net zo goed de relatie tussen een ouder en kind zijn. Er zijn ook seksuologen die werken met daders van zedenmisdrijven of seksuologen die seksuele voorlichting uitdenken. Een vriendin van mij werkt als seksuologe met kankerpatiënten waarbij ze advies geeft over intimiteit. 

Jongeren kunnen tegenwoordig veel zelf vinden op het internet. Moet je nog veel advies geven? 

Wij krijgen op de redactie meer dan 1000 vragen binnen. Dus ja, ondanks het internet is dat toch nog steeds nodig. Het internet is vaak een doolhof. Er is zoveel informatie te vinden dat je op den duur niet meer weet wat juist is. Advies krijgen van een specialist is voor veel mensen toch nog belangrijk. 

Lotte Vanwezemael - © Ben Kwanten
© Ben Kwanten

Zijn jongeren van nu minder open over seks dan de jongeren van vroeger? 

Dat is voor mij moeilijk om in te schatten aangezien ik niet helemaal tussen de jongeren sta. Ik denk dat het wel klopt dat jongeren minder open zijn over seks dan vroeger. Het verschilt vaak ook van groep tot groep. Ik herinner me dat ik daar heel open over kon babbelen met mijn vriendinnen. Wij gaven elkaar advies. Indirect wordt er ook veel druk op de jongeren gelegd als het gaat over seks. Op sociale media zijn zoveel voorbeelden te vinden van hoe ‘het’ er zou moeten uitzien. Maar minder open wil daarom nog niet zeggen dat ze preutser zijn. Jongeren zijn meer op hun hoede. Ze denken bewuster na over seks. Ze stellen zichzelf de vraag wat seks voor hun betekent en welke stappen willen ze hierin zetten. 

Heb je een missie? Is er iets dat jij jongeren wil bijbrengen? 

De typische vragen zoals ‘Kan je van sperma slikken zwanger worden?’ zullen blijven bestaan want er zullen altijd nieuwe pubers zijn die seksualiteit deels zelf moeten ontdekken. Wat ik wel merk is dat de onzekerheid bij jongeren en zelfs volwassenen wel terug toeneemt. Jongeren stellen mij vaak de vraag of ze er wel goed genoeg uit zien. Maar ook volwassenen vragen zich af of ze het wel goed doen. Ik merk dus dat mijn taak vooral bestaat uit normaliseren en geruststellen.

Foto’s door Ben Kwanten & Joost Joossen

Tips & tricks op jouw maat?

Nieuwe blogposts met tips & tricks, events & wedstrijden
maandelijks in je mailbox?

Whoop whoop! Je bent ingeschreven!

Oepss, er ging iets mis. Probeer later nog eens.

Ik ga akkoord met het privacybeleid van Op Eigen Benen Staan (lees het op www.oebs.be) en ben 16 jaar of ouder