Do’s en dont’s van het solliciteren volgens Nike
Job

Do’s en dont’s van het solliciteren volgens Nike

Nike is een toonaangevend, snel groeiend bedrijf. Ook in België breiden ze snel uit en zijn ze bijna voortdurend op zoek naar nieuwe werknemers. Maar wat zijn nu precies de do’s en don’ts van het solliciteren? Ik vroeg het aan Kristof Van Vlierberghe & Heleen Wils, beide Talent Acquisition Specialist bij Nike.

Op basis waarvan nodig je iemand uit op gesprek?

“Ten eerste kijken we of de werkervaring of opleiding van de kandidaat overeenstemt met het gevraagde profiel. Een cv moet overzichtelijk zijn en een concreet beeld schetsen van de capaciteiten van de sollicitant. Je moet de balans vinden tussen een volledig overzicht geven en toch beknopt zijn.

Wat veel sollicitanten onderschatten, is de impact van een goede motivatiebrief. Een dynamische motivatiebrief waarin een persoon aangeeft waarom hij kiest voor Nike of voor een bepaalde functie kan het verschil maken. Wij zijn trots dat we voor een fantastisch, innovatief bedrijf als Nike kunnen werken en hopen deze passie terug te vinden bij de kandidaten.”

Is een foto op het cv een pluspunt?

“Soms voegen kandidaten creatieve foto’s toe aan hun cv om hun persoonlijke waarden en normen te benadrukken, zoals een foto van zichzelf tijdens een loopwedstrijd. Op zich niets mis mee omdat Nike een heel informele cultuur heeft. Wel moet je hiermee opletten. Zo is bijvoorbeeld een foto in bikini op het strand eerder ongepast.”

LinkedIn en jobbeurzen zijn enkele van de manieren om te solliciteren bij Nike. Wat doen jullie nog om nieuwe kandidaten te ontmoeten?

“We nemen regelmatig deel aan netwerkevenementen en workshops voor studenten met real life casussen. Ook organiseren we ‘recruitment days’ voor bepaalde functies. Sinds kort werken we met een online tool, HireVue. Hiermee kunnen kandidaten een digitaal interview afleggen. Het is een nieuw concept in België maar heeft heel wat voordelen zowel voor ons als voor kandidaten.

Kandidaten kunnen vraag per vraag op onze interviews antwoorden met eigen filmpjes, waarvoor ze een onbeperkte voorbereidingstijd krijgen. Ze kunnen dit opnemen wanneer en waar dit voor hen het beste uitkomt. We gebruiken dit systeem vooral voor starters om hen naast hun CV en motivatiebrief een extra kans te geven om te laten zien wie ze zijn.”

Is ervaring uit hobby’s belangrijk?

Dat kan zeker een meerwaarde zijn! Vanuit Nike geven we starters de kans om te beginnen in een eerstelijns leidinggevende rol in het warehouse (Team coach). We verwachten wel dat deze personen al een eerste leidinggevende ervaring opdeden. Dat kan ook dankzij ervaring bij een jeugdbeweging of als lid van de organisatie van een evenement. Als deze persoon aansluit bij de cultuur van Nike, is er een match en leiden we deze persoon intern verder op.”

Hoe zit het met talenkennis?

“Bij Nike ELC ligt de focus op Nederlands en Engels. Over het algemeen is de voertaal Nederlands, in sommige teams is deze Engels. Rapporteringen aan de Headquarters gebeuren meestal in het Engels.”

Heb je ook grappige anekdotes uit sollicitatiegesprekken?

“Er zijn al heel wat grappige momenten geweest. Zo had ik een kandidaat die vroeg of zijn vriendin mocht aansluiten bij het interview. Kandidaten die hun moeder meebrengen naar een sollicitatie of jobbeurs had ik al wel meegemaakt, maar de vriendin? Dat was een nieuwe voor mij. Een ander memorabel moment was toen mijn collega zich voorstelde en zei dat ze al 30 jaar binnen Nike aan de slag was, waarop de kandidaat antwoordde: “Ah, dan behoor jij al tot het meubilair”, en de kandidaat het wou goedmaken met een knuffel.” ​

Waar knap je het meest op af tijdens een gesprek?

“Kandidaten die naast de kwestie antwoorden. Ik vertrek altijd vanuit een gezonde interesse in de kandidaat vanuit een vrij informeel gesprek omdat dit ook in lijn ligt met onze bedrijfscultuur, maar het moet wel to the point blijven. Wij hebben een bepaald tijdschema om een sollicitant te spreken en te leren kennen, wees je daar als kandidaat ook bewust van.”

Welke sollicitatiegesprekken maakten het meeste indruk?

“In de drie jaar dat ik bij Nike werk, heb ik veel kandidaten gehad die een zeer goede indruk nalieten. Zo heb ik enkele starters gezien die solliciteerden voor een leidinggevende functie. Ik was verbaasd dat deze kandidaten ongeacht hun jonge leeftijd al zo ver stonden qua ontwikkeling en maturiteit. Nike focust onder andere op jonge starters met potentieel om ze verder te ontwikkelen en te laten doorgroeien.”

Heb je nog tips voor werkzoekenden?

“Onderschat het effect van een goed geschreven motivatiebrief niet! Voor sommige functies ontvangen wij best wel een groot aantal kandidaten, probeer er dus zeker uit te springen!”

Do’s en dont’s van het solliciteren volgens Nike
Team van Nike HR

”Athletes know the importance of training; so should you”

“Neem wat tijd om voor het interview even door je CV te gaan. Wat zijn je grootste verwezelijkingen? Waar ben je het meeste trots op? Denk na over concrete voorbeelden. Zoek ook informatie op over het bedrijf en laat zien dat je interesse hebt.”

“En tot slot, als je zelf nog met vragen zit in verband met de functie of als je de interviewer een vraag wil stellen… Just do it! Een goed interview is een tweerichtingsgesprek!”

Een actueel overzicht van vacatures bij Nike vind je op jobs.nike.com/be/belgium-jobs.

Tips & tricks op jouw maat?

Nieuwe blogposts met tips & tricks, events & wedstrijden
maandelijks in je mailbox?

Whoop whoop! Je bent ingeschreven!

Oepss, er ging iets mis. Probeer later nog eens.

Ik ga akkoord met het privacybeleid van Op Eigen Benen Staan (lees het op www.oebs.be) en ben 16 jaar of ouder