De pro's en contra's van gamen
Gezondheid,  Talent

De pro’s en contra’s van gamen volgens Kevin (26)

Internet en games zijn de laatste jaren enorm geëvolueerd en maken deel uit van de leefwereld van vele jongeren en jongvolwassenen. Maar wanneer is gamen ongezond en houdt het risico’s in? Kevin (26) uit Geel is magazijnmedewerker bij Nike en speelt al videogames sinds hij 10 jaar is.

Een beetje nostalgisch zijn kan geen kwaad

“Het eerste dat ik mij nog kan herinneren is dat mijn moeder een computer had gekocht  voor haar werk. Regelmatig ging ik naar de bibliotheek om er Cd-roms te huren. Toen waren dat van die enorme dozen met een CD en handleiding in. Ik speelde dan spelletjes zoals Freddy Fish en Putt-Putt. Ongetwijfeld dé games die iedereen van mijn leeftijd wel kent.”

De kantelgeneratie

Zelf kreeg Kevin niet onmiddellijk zijn eigen game console. “Mijn ouders waren daar in het begin heel hard tegen. Na vele jaren klagen en zagen heb ik uiteindelijk mijn eigen PlayStation 2 gekregen. Met de nodige regels uiteraard. Ik mocht maar voor een bepaalde tijd elke dag videogames spelen. Maar aangezien ik ook graag nog buiten zat, was dat geen probleem voor mij. Eigenlijk vind ik dat ik in de kantelgeneratie zit. Het spelen van videogames kwam heel erg op in mijn tijd, maar ik speelde ook nog graag buiten. Op de dag van vandaag is dat helemaal anders, omdat er nu ook zoveel keuze is.”

Escape from reality

Het spelen van videogames kent vele voordelen. Zo is het leerrijk en kan je er je vaardigheden mee aanscherpen. Je reactietijd is sneller en je gaat tactischer nadenken. Je leert sociale vaardigheden omdat je samen speelt. “Het is voor mij ontspanning en het geeft enorm veel voldoening. Je stelt jezelf doelen op en probeert je telkens te verbeteren. Als je dan een nieuw level of quest haalt, is dat echt lonend”, aldus Kevin. “Het laat je soms ook ontsnappen aan de realiteit. Tegenwoordig maken ze videogames zo mooi en realistisch, alsof je in de echte wereld bent.”

Isolementgevaar

Maar wanneer de balans tussen gamen en andere activiteiten niet meer in evenwicht is, kan gamen ook een probleem worden. “Gamen werkt zeker verslavend. Zoals ik al zei kan je bij het gamen ontsnappen aan de realiteit. Dat is leuk, maar wanneer je je er echt in verliest en jezelf isoleert, is er wel een probleem. Zo heb ik enkele jaren geleden een periode gehad waarin ik alleen maar gamede. Ik verloor de tijd uit het oog, at amper en liet mijn slaap om toch nog het volgende level te halen.”

Money money money

Daarnaast is gamen niet altijd kosteloos. Je hebt wel gratis apps voor op je smartphone, maar de prijzen van games voor een PlayStations, Xbox, pc, … kunnen wel hoog oplopen. “In totaal heb ik toch al een 10 000 euro gespendeerd aan gamen. Een spel voor de PlayStation kost snel 60 euro. Wil je een Special of Limited Edition, betaal je al snel meer. Daarnaast heb ik een matig uitgeruste gameset, koop ik guides en bezoek ik af een toe een gamebeurs.”

 “En de gamewereld kan heel hard zijn. Gamers zijn niet altijd even mild tegen elkaar, het is een erg competitieve wereld. Laat je hier niet te hard in meeslepen, doe af en toe iets anders en geniet vooral van het spelen.”

Ontvang nu jouw sportpremie

Ben je aangesloten bij een sportclub of ga je naar de fitness? De Voorzorg beloont de sportievelingen onder ons met een sportpremie.

Tips & tricks op jouw maat?

Nieuwe blogposts met tips & tricks, events & wedstrijden
maandelijks in je mailbox?

Whoop whoop! Je bent ingeschreven!

Oepss, er ging iets mis. Probeer later nog eens.

Ik ga akkoord met het privacybeleid van Op Eigen Benen Staan (lees het op www.oebs.be) en ben 16 jaar of ouder