Gezondheid,  Nieuws

De grote anticonceptie-enquête: the results!

Onze enquête over anticonceptie was een shot in de roos! Natuurlijk is het leuk om eens in de roos te schieten maar de meesten onder jullie zijn zich toch bewust van de risico’s. Of toch niet helemaal? Lees hier de belangrijkste resultaten van onze grote anticonceptie-enquête! 

Bijna 77 % van de jongeren gebruikte de afgelopen 12 maanden een bepaalde vorm van anticonceptie. Toppers! 48 % geeft daarbij de voorkeur aan condooms, 43 % gebruikt de pil. Andere vormen van anticonceptie zoals een spiraaltje of vaginale ring zijn beduidend minder populair.

De belangrijkste drijfveren om anticonceptie te gebruiken, zijn het voorkomen van zwangerschap (48 %), het voorkomen van geslachtsziektes (28 %), en eventuele last bij maandstonden verlichten (22 %).

19,3 % gebruikte geen anticonceptie

Voor heel wat jongeren is het gebruik van anticonceptie toch een moeilijke bevalling. 19,3 % van onze respondenten geeft aan dat ze de afgelopen 12 maanden geen anticonceptie hebben gebruikt, hoewel bijna 10 % van hen wél seksueel actief was. Niet zo’n strak plan hé …

Hun redenen om geen anticonceptie te gebruiken? 20 % geeft aan dat ze anticonceptie niet goed verdragen, 18 % laat zich beïnvloeden door zijn of haar partner die geen anticonceptie wil gebruiken. In dat geval raden wij toch aan om het been stijf te houden en resoluut voor bescherming te kiezen. 13,33 % heeft een kinderwens en nog eens 13,33 % maakt geen gebruik van anticonceptie uit schaamte. 5 % vindt anticonceptie te prijzig.

Het prijskaartje

Anticonceptie is niet goedkoop. 50 % spendeert 5 tot 10 euro per maand aan anticonceptie. 26 % betaalt maandelijks 10 tot 20 euro. 14,5 % geeft 20 tot 30 euro uit aan anticonceptie per maand. 3,3 % geeft meer dan 30 euro uit per maand. Best veel geld voor een student of schoolverlater maar kindjes kosten meer geld moet je maar denken 😉

46 % geeft dat geld uit bij een apotheek. De tweede populairste plaats voor het kopen van anticonceptie is de supermarkt. 18,7 % gaat naar de drogist en 8 % koopt hun anticonceptie online. Het condoomautomaat vertegenwoordigt 4 % van de anticonceptie-aankopen.

Een correct gebruik van anticonceptie is van levensbelang. Niet enkel om zwangerschap te voorkomen, maar ook om je te beschermen tegen geslachtsziektes. Als lid van De Voorzorg krijg je een extra terugbetaling. Lees alles over anticonceptie en de verschillende methoden op de website van De Voorzorg.

En ohja, we vergeten bijna het belangrijkste: Proficiat Ruben Godde, dankzij jouw deelname aan onze enquête win je je leeftijd in condooms. Have fun 🙂

Tips & tricks op jouw maat?

Nieuwe blogposts met tips & tricks, events & wedstrijden
maandelijks in je mailbox?

Whoop whoop! Je bent ingeschreven!

Oepss, er ging iets mis. Probeer later nog eens.

Ik ga akkoord met het privacybeleid van Op Eigen Benen Staan (lees het op www.oebs.be) en ben 16 jaar of ouder